Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-03-2009, 00:43:00

Witam.Mam 25 lat i kilka schorzeń kregosłupa,zaczynając 2 kregozmykow: od tyłozmyku L4/L5 i przodozmyku L5/S1,czyli rozminely sie kazdy w swoja strone,centralnie lewoboczna przepukline o wielkosci 1,2cm,oraz w znacznym stopniu przewzone tarzcze miedzykregowe L4/L5 i L5/S1,dolegliwoscia towarzyszaca jest rwa kulszowa,dretwienie konczyn,bole promienujace juz do brzucha w zwiazku z tym mam miec operacje we wrzesniu tego roku i jak mowil lekarz zaloza mi 2 inplanty i 6 srub i o to moje pytanie:
Gdzie znajde informacje na temat inplantow,co to jest,jak wygladaja?
Jak wygladaja te sruby i gdzie beda umieszczone?
Jakie jest ryzyko takiej operacji?
I jakie jest ryzyko usuniecia przepukliny?
Nie moge nic znalezc w necie na temat inplantacji,a niewiedza mnie dobija,bo jeszcze bardziej sie boje.Przez 8 ostatnich miesicecy przeszlam 4 miesiace rehabilitacji fizykoterapi i kinezyterapi,czyli 2 tyg,zabiegow,2 przerwy,ale dolegliwosci sa,nie moge stac,siedziec,bo rwie mnie kregoslup i nogi az po stopy.
Nie pisze tu o porade co zrobic,bo wiem co musze i przy moim obecnym stanie zdrowia operacja jest raczej nieunikniona,prosze natomiast o wszelkie wiadomosci badz odnosniki do stron tego typu,za co bede ogromnie wdzieczna czy tu na forum czy na email niki2117@gazeta.pl
gość
13-03-2009, 00:44:00

Witam.Mam 25 lat i kilka schorzeń kregosłupa,zaczynając 2 kregozmykow: od tyłozmyku L4/L5 i przodozmyku L5/S1,czyli rozminely sie kazdy w swoja strone,centralnie lewoboczna przepukline o wielkosci 1,2cm,oraz w znacznym stopniu przewzone tarzcze miedzykregowe L4/L5 i L5/S1,dolegliwoscia towarzyszaca jest rwa kulszowa,dretwienie konczyn,bole promienujace juz do brzucha w zwiazku z tym mam miec operacje we wrzesniu tego roku i jak mowil lekarz zaloza mi 2 inplanty i 6 srub i o to moje pytanie:
Gdzie znajde informacje na temat inplantow,co to jest,jak wygladaja?
Jak wygladaja te sruby i gdzie beda umieszczone?
Jakie jest ryzyko takiej operacji?
I jakie jest ryzyko usuniecia przepukliny?
Nie moge nic znalezc w necie na temat inplantacji,a niewiedza mnie dobija,bo jeszcze bardziej sie boje.Przez 8 ostatnich miesicecy przeszlam 4 miesiace rehabilitacji fizykoterapi i kinezyterapi,czyli 2 tyg,zabiegow,2 przerwy,ale dolegliwosci sa,nie moge stac,siedziec,bo rwie mnie kregoslup i nogi az po stopy.
Nie pisze tu o porade co zrobic,bo wiem co musze i przy moim obecnym stanie zdrowia operacja jest raczej nieunikniona,prosze natomiast o wszelkie wiadomosci badz odnosniki do stron tego typu,za co bede ogromnie wdzieczna czy tu na forum czy na email niki2117@gazeta.pl
gość
13-03-2009, 11:40:00

witam,ja rowniez mam przepuchline kregoslupa,zwykla przepuchlina od przedzwigania,trzeba zrobic sobie przeswietlenie i isc ze zdjeciem do ortopedy,jak nie jest przepuchlina duza mozna ja usunac dobrym leczeniem ja dostalam zaszczyki i sciskac sie specjalnym pasem jezeli jednak przepuchlina jest duza trzeba usunac ja zabiegowo,stym ze w dzisiejszych czasach nie jest to grozne jak dawniej,proste jak cesarka tyle tylko ze wyciagna jajeczko z gregoslupa.dzien dwa po zabiegu jestes w domu.
Początkująca
13-03-2009, 18:40:00

dostałam wynik MR i pisze tak;na poziomie c5,c6 widoczna przepuklina prawoboczna krążka między kręgowego wypuklająca się do prawego otworu m-k z cechami ucisku na korzenie nerwu rdzeniowego,przepuklina uciska też przednią ściane rdzenia szyjnego.Prosze o pomoc w zrozumieniu tego wyniku.Ból jest okropny mam to już rok i nadal ćwicze i rehabilituje się i nic nie pomaga.lekarz nic nie mówi co dalej,czy potrzebna jest operacja,prosze o jakąś wskazowke[addsig]
zalamana
gość
14-03-2009, 11:56:00

Witam!
Przepraszam, że tutaj piszę, ale juz nie wiem
Mam 14 lat i wczoraj niosłam cięzki przedmiot (ok.15-20kg) przez około 1 metr i od wczoraj boli mnie takby brzuch, mięsnie brzucha..
Strasznie boję się, że to przepuklina! :o Proszę o odpowiedzi..
gość
14-03-2009, 20:45:00

13-03-2009 o 19:40, pati123 :
dostałam wynik MR i pisze tak;na poziomie c5,c6 widoczna przepuklina prawoboczna krążka między kręgowego wypuklająca się do prawego otworu m-k z cechami ucisku na korzenie nerwu rdzeniowego,przepuklina uciska też przednią ściane rdzenia szyjnego.Prosze o pomoc w zrozumieniu tego wyniku.Ból jest okropny mam to już rok i nadal ćwicze i rehabilituje się i nic nie pomaga.lekarz nic nie mówi co dalej,czy potrzebna jest operacja,prosze o jakąś wskazowke
gość
15-03-2009, 09:27:00

Witam. Mam 21 lat,3 miesiace temu odebralem wynik MR

L2-L3 obwodowe rozluznienie pierscienia wloknistego splycajaca zachylek boczny po stronie lewej.

L3-L4 obwodowe rozluznienie pierscienia wloknistego modelujace worek oponowy i splycajace oba zachylki boczne.

L4-L5 przepuklina krazka miedzykregowego typu bulging modelujaca worek oponowy i wypelniajaca zachylki boczne,w wiekszym stopniu po stronie lewej.

L5-S1 obwodowe rozluznienie pierscienia wloknistego bez ucisku na struktury nerwowe.

Po wizycie u trzech neurologow co trwalo ogolnie 4 miesiace trafilem do rehabilitantki,ktora powaznie potraktowala moj problem. Zalecila stosowanie metody McKenziego,przez 4 tygodnie mam chodzic caly wyprostowany,nie moge sie schylac,garbic,wykonywac ruchow szyja w dol. Jest to bardzo trudne i meczace ale musze przyznac,ze przez pierwsze dwa tygodnie,gdy sumiennie wykonywalem zalecone cwiczenia co godzine zapomnialem co to znaczy bol. obecnie bole i dretwienie lewej nogi powrocily ale przez moja glupote. Zamiast lezec odpoczywac zaczalem jezdzic samochodem,garbic sie i mniej cwiczyc. W ciagu tych 4 tygodni powinien mi sie utworzyc kolagen,ktory bedzie blokowac wysuwajacy sie dysk.
Od dzis znow zaczynam robic cwiczenia,nie bede sie garbic itd zobaczymy czy mi to pomoze.

Polecam ludziom z podobnym problemem skontaktowanie sie z dobrym rehabilitantem i zapytac sie o metode McKenziego.
Pozdrawiam Artur
gość
19-03-2009, 17:23:00

Witam serdecznie - otrzymałam wynik: niewielka wypuklina i 9mm torbiel korzeniowa . Proszę o wytłumaczenie co to takiego i co dalej robić - czekam na termin do neurologa. pozdrawiam.
gość
20-03-2009, 18:32:00

Mam czterdzieści osiem lat,od około piętnastu lat mam dolegliwości kręgosłupa w okolicy lędżwiowej . Początkowo nagły ostry ból mijał szybko , z czasem było coraz gorzej ,ból powracał co roku , zwykle jesienią ,nie mogłem chodzić zdarzało się że nie mogłem zwolnić zwieraczy . Lekarze leczyli tabletkami,zastrzykami , za swoje jeżdziłem do różnych kręgarzy i masażystów , problem zawsze wracał . Na początku tego roku dolegliwości przeszły na prawą nogę . Kto miał zapalenie nerwu kulszowego ten wie co to znaczy, przez czterdziesci dni i nocy niesamowity ból od pośladka do pięty . Po dwóch tygodniach doszło do tego drętwienie podudzia i stopy a po miesiącu pojawiły się chwile gdy całkowicie traciłem czucie w trzech malych palcach .Szpitalny tomograf pokazał to co było wiadome od dawna -z tym że na poziomie L-5 s-1 pojawiła się przepuklina z wyrażnie zaznaczonym uciskiem na korzeń nerwowy to spowodowało zaciśniecie kanału międzykregowego w70 procentach.Początkowo odmówiłem zgody na operację ,jednak po namowie rodziny , znajomych i lekarzy , zgodziłem się. Dzisiaj mija trzydziesty dziewiąty dzień po operacji która polegała na odbarczeniu nerwu i usunięciu jądra miażdżystego .Gdy obudziłem się z narkozy, stwierdziłem że mogę ruszać nogami i palcami a ból zniknął .Na drugi dzień ,przy pomocy miłej pani stanąłem na nogi iposzedłem do toalety. Po trzech dniach przestała mnie boleć rana na plecach, przestałem brać leki przeciw bólowe i zostałem wypisany do domu.Od tamtej pory śpię spokojnie ,leki jakie używam to jedynie magnez z vitaminą B-6 . Aby powiedzieć prawdę to dodam że na drugi dzień po operacji pojawił mi się bardzo lekki wręcz zaznaczony ból w podudziu , docent powiedział że jak wstanę na nogi to powinien zniknąć ale może się też pojawiać jeszcze nawet przez kilka miesięcy.I tak było ,gdy wstałem na nogi ten lekki ból zniknął . Z czasem pojawiał się coraz rzadziej i był coraz krócej,teraz są dni że niema go wcale.Jak już mówiłem czuję się świetnie,wykonuję drobne prace w domu ,zmywam naczynia,delikatnie sprzątam, palę w piecu CO ,swobodnie jeżdżę samochodem no i przed komputerem siedzę ile potrzebuję. Myślę że po kilku tygodniach rozpocznę rehabilitację i potem wrócę do pracy która lubię . Bardzo mnie smucą wypowiedzi na tym forum ,bo wygląda to tak jakby operacje kręgosłupa przynosiły cierpienia tylko a nie ulgę,dlatego zapraszam tych ludzi którym taka operacja ulżyła i pozwoliła wrócić do w miarę normalnego życia niech podzielą się też i dobrymi wiadomościami. Ja sam odezwę sie tutaj jeszcze za kilka tygodni , miesięcy ,lat i opowiem jak służy mi mój kręgosłup . Dodam jeszcze jedno-nigdy nie byłem zwolennikiem operacji chirurgicznych i gdybym nie znalazł się w szpitalu a wiedziałbym o możliwościach leczenia kręgosłupa tyle ile wiem teraz jeszcze długo nie zgodziłbym się na operację. Pozdrawiam, Maciej
gość
21-03-2009, 16:22:00

Macieju, skad jestes i gdzie byles operowany ? Moze to byc przydatna infermacja dla ludzi ktorzy szukaja dobrych lekarzy.

Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: