Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2008, 16:07:00

Witam wszystkich!

Mojemu tacie na początku września zaczęła opadać stopa - badania i lekarze stwierdzili, że jest to przepuklina i pod koniec września była operacja. Niestety do tej pory noga nie wrociła do pełnego zdrowia. Dodatkowo cała noga jest słaba i tata męczy się już po rzejśćiu 50 czy 100 metrów. Rezonans po operacji wskazuje, że przepuklina L4/L5 nadaj jest - 8mm, a nie 12mm jak było przed operacją. W klinice, w której tata był operowany powiedziano, ze jest to coś co ejszcze sie wchłonie i należy cwiczyć, bo proces regeneracji nerwów jest długi i może trwać nawet do roku. TYmczasem profesor z Łodzi powiedział, że - nic się tu już nie poprawi, ćwiczenia nic nie pomogą. Jedyne rozwiązanie, które nie daje gwarancji!!!, to wstawienie tzw. inter S-ów między kręgi na poziomie L4/L5 i L2/L3 gdzie tez jest mała przepuklina - 4mm. Szukam namiarów na 3-go dobrego neurochirurga - najchętniej z Warszawy lub Łodzi czy z Polski centralnej ogólnie. Wstawienie inter S-ów to koszt blisko 20,000pln w prywatnej klinice, bo z funduszu trzeba czekać 2 lata! Dlatego szukam opinii 3-go profesora.
Z góry dziękuję za pomoc!
gość
27-11-2008, 19:41:00

POMOCY!!!!!!!!!!
Na poziomie Th12-L1 mam przepuklinę materiału tarczy międzykręgowej spłycająca częściowo zachyłek boczny kręgosłupa - co to oznacza czy ktoś może mi pomóc, czy to trzeba operować??
i co to jest wypuklina??? Bardzo proszę o pomoc nie wiem co mam robić.. a kręgosłup dokucza ..
Z góry dziękuję!!!!
gość
27-11-2008, 20:55:00

http://forum.2p.pl/read.php?25,159127
zapytaj tu
gość
02-12-2008, 17:11:00

przepukline szyjną da się wyprowadzić masażami dlaczego wszyscy chcą sie poddawać operacji , nierozumiem ?! tedi gg4506133
gość
03-12-2008, 22:53:00

masażami to może nie ale chiropraktyk owszem a jak nie da rady to www.grzegorzjablonski.pl 90%skuteczności 6815502 gg
gość
07-12-2008, 21:04:00

Jestem po operacji usunięcia dysku na odcinku L4-L5. Wyszedłem ze szpitala 3 dni temu. Operowano mnie w szpitalu wojewódzkim im. Bizela na ul.Ujejskiego w Bydgoszczy. Rekonwalescencja ma podobno potrwać minimum 6miesięcy. Chciałbym się dowiedzieć od osoby z takim samym przypadkiem czy po tym okresie czasu powraca się do pełnej sprawności fizycznej. Czy w późniejszym okresie czasu występują problemy z niżej lub wyżej usytuowanymi dyskami.
Z góry dziękuję - MŁODY
gość
08-12-2008, 09:43:00

Witam
Ja miałam operację L5/S1 (pisałam już wcześniej). Od operacji minęło 5 tygodni a ja nadal czuję się nie najlepiej. Kręgosłup boli, zwłaszcza przy jakimś ruchu, skręcie tułowia... Kręgosłup czuje sztywny, chociaż jest wiele lepiej niż było po operacji. Teraz będę zaczynać rehabilitację.
Zobaczymy jak będzie??
gość
08-12-2008, 22:12:00

Mam pytanie do Młodego.
Jak długo byłeś w szpitalu i jak się czułeś? Bolał Cię kręgosłup tuż po operacji? Ja cierpiałam okropnie!
gość
09-12-2008, 15:48:00

MŁODY odpowiedź
W szpitalu spędziłem 11 dni. Po operacji kręgosłup mnie nie bolał, bolała mnie tylko rana ale nie mocno, bardziej bolało mnie całe ciało od leżenia bo musiałem leżeć trzy doby. Teraz jestem czwarty dzień po szpitalu w domu, chodzę sztywno wyprostowany w plecach, nie nachylam się (zresztą nie mogę), dużo chodzę po pokoju, bardzo mało stoję i siedzę (nie wolno) i wykonuję ćwiczenia zadane przez panią rehabilitantkę. Pozdrawiam serdecznie
gość
09-12-2008, 20:33:00

26-04-2008 o 01:51, gość :
Witam
Mam 27lat,jestem z Wrocławia.W pażdzierniku przedżwignąłem się,kładłem pakunek wysoko, i wtedy poczułem ból w nodze (przeszedł prąd)prze udo,przez jądra.Od tamtej pory mam na codzień ból,kłucie pod jądrami(promieniujący ból wśrodku)drętwienie nogi,cierpnie po małym wysiłku.Byłem u urologa,usg jąder nic niewykazało.Zrobiłem rezonans Kręgosłupa/odcinek lędżwiowo/krzyżowy cyt;Badanie wykonano w sekwencjach T1,T2 zależnych oraz Spair,w projekcjach strzałkowych i poprzecznych.W zakresie odcinka LS kręgosłupa widoczne są cechy zwyrodnieniowych trzonów kregowych typu II Modica.W segmencie ruchowym L5-S1 widoczne jest obniżenie wysokości k/m z osłabieniem sygnalo,co świadczy o dehydratacji k/m.W badanych segmentach ruchowuch obecne sa zmiany typu bulging disc z cechami stenozy zachyłka bocznego na poziomie L3-4 po prawej stronie.W segmencie ruchowym L5-S1 widoczna jest tylno pośrodkowa przepuklina k/m z uciskiem na worek opony twardej od przodu.Po rezonansie Radiolog wystraszył mnie z operacją,trafiłem do neurochirurga,lekarz stwierdził że to nic takiego i na rehabilitacje nie dał mi skierowania,trafiłem do drugiego też mi nie dał skierowania.Chodze po lekarzach,i dalej nic niewiem do tej pory.Proszę O informacje ogólnie o moim wyniku badania,czy jest operacja konieczna,czy rehabilitacja a jak to jaka??? może mi pomóc?,zaleczyć.Widze na forum że większość ludzi trafia na operacje,a pózniej na drugą,ja bym chciał tego uniknąć,choć ból czasem jest straszny pod jądrami, i w klatce piersiowej,i w nodze.Nigdy wcześnie niemiałem problemów z kręgosłupem,teraz wiem co to za ból.Prosze was o wyżej wymienione informacje,może wy mi POMOŻECIE,bo naprawde nie wiem co dalej robić,od czego zacząć,bo lekarze mnie zbywają.To byl cios dla mnie a pracuje w handlu że wiecej niczego niepodniose,niepracuje już pół roku,boję się podnosić cokolwiek..Z góry DZIĘKUJE WAM

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: