Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-10-2008, 18:52:00

06-03-2008 o 22:18, korekbp :
Jestem cztery miesiące po operacji przepukliny dysku C5-C6. mam wszczepioną klatkę międzytrzonową z substratem kości Do neurochirurga zgłosiłem się mając w ręku wynik badania MRI. w opisie mam "Znaczne uogólnione uwypuklenie krążka m_kręgowego, prawdopodobnie z centralną przepukliną jądra miażdżystego z towarzyszącymi zmianami zwyrodnieniowymi na krawędziach trzonów. zmiany powodują impresje na przednią powierzchnię rdzenia kręgowego. Pogrubienie i zwapnienie wiązadeł żółtych" . w tym już czasie miałem i mam do dzisiaj zanik mięśni kłębu lewej ręki z jednoczesnym drętwieniem i przykurczem palców IV iV. Zanik mięśni powiększył się. Dodam, że przed i po operacji bólu prawie nie odczuwałem, przynajmniej mi nie przeszkadzał. Mem takie pytanie czy ktoś może mi podpowiedziec co może byc tego przyczyną i jak to można zatrzymac. może znacie jakiegoś specjalistę zajmującego się zanikiem mięśni.
BEZ NAJMNIEJSZEGO WĄTPIENIA CIERPI PAN NA ZESPÓŁ CIEŚNI NADGARSTKA MOJA MAM PRZEZ OSIEM LAT LECZYŁA SIĘ I TOWARZYSZYŁY JEJ TE OBJAWY, KTÓRE PAN OPISUJE DOPIERO TRAFILISMY NA LEKARZA DR LUBIATOWSKI PRZEMYSŁAW I ON ZADECYDOWAŁ O KONIECZNOŚCI ZABIEGU, KTÓRY POLEGAŁ NA ODBARCZENIU NERWU KANAŁU NADGARSTKA. zMIAN W ZANIKU MIESNI JUZ SIĘ NIE COFŁY, ALE DRETWIENIE I BÓL USTĄPIŁ. tERAZ CZEKAMY NA ZABIEG DRUGIEJ RĘKI. jEŻELI PANA TO ZAINTERESOWAŁO TO UDZIELE INFORMACJI. mÓJ E-MAIL marzena75@poczta.onet.pl
gość
29-10-2008, 10:07:00

nie wolno operowac a jak dysk sobie niby wcisniesz spowrotem?Skoro jest neurochirurg ktory widzial juz setki badan rezonansu i mowi ci ze tylko operacja to jak mozesz podwazac opinie takiej osoby??Oczywiscie zalezy jak mocno dysk ci wypadl tzn ile mm i jak uciska korzonki nerwowe ale nie pisz mi tu czlowieku ze nie mozna operowac bo czasem nie ma wyjscia a jak ktos jest taki cwany i głupio -mądry i pisze bzdury to trzeba odpowiedziec tak jak pisalem czasami niestety niema wyjscia i trzeba dac sie zoperowac bo moze byc tylko gorzej jak choroba sie poglebi i niedaj boze dysk ci wypadnie!!!
gość
29-10-2008, 10:07:00

nie wolno operowac a jak dysk sobie niby wcisniesz spowrotem?Skoro jest neurochirurg ktory widzial juz setki badan rezonansu i mowi ci ze tylko operacja to jak mozesz podwazac opinie takiej osoby??Oczywiscie zalezy jak mocno dysk ci wypadl tzn ile mm i jak uciska korzonki nerwowe ale nie pisz mi tu czlowieku ze nie mozna operowac bo czasem nie ma wyjscia a jak ktos jest taki cwany i głupio -mądry i pisze bzdury to trzeba odpowiedziec tak jak pisalem czasami niestety niema wyjscia i trzeba dac sie zoperowac bo moze byc tylko gorzej jak choroba sie poglebi i niedaj boze dysk ci wypadnie!!!
gość
29-10-2008, 10:08:00

gość
30-10-2008, 14:39:00

mam pytanie, dostałem dzisiaj wynik TK kręgosłupa i nie mam pojęcia co robić, bo neurolog do którego chodzę wystraszył mnie operacją. To wynik, proszę o pomoc

Badanie TK kręgosłupa L/S wykonano w odcinku L3-S1 z rekonstrukcją warstwami grubości 2,5 mm, rekonstrukcje wtórne MPR.
W Poziomie L3/L4 bulging, bez ucisku worka oponowego.
W poziomie L4/L5 tarcza m-k o zmniejszonej wysokości. W tym poziomie widoczna jest centralna, podwiązadłowa przepuklina tarczy m-k do ok. 8,5 mm w wymiarze strzałkowym, z uciskiem i modelowaniem worka oponowego. Przepuklina nieznacznie lateralizuje w stronę lewą.
W poziomie L5/S1 centralna, szerokopodstawna wypuklina tarczy m-k do ok. 5,5 mm w wymiarze strzałkowym, z dyskretnym uciskiem na przednią powierzchnię worka oponowego.
Zaznaczone dyskretne zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa.
gość
05-11-2008, 21:29:00

Witam. Mam podobny problem -przepuklina centralna tarczy międzytrzonowej L5-S1z uciskiem worka oponowego itd... niemogłam chodzić bolało jak diabli. Leżałam w szpitalu , rehabilitacja i leki. Ale nadal boli , może już nie tak mocno ale nie mogę siedzieć . Boję się bo usłyszałam , że operacja i tak mnie czeka czym wcześniej tym lepiej. Mam jeszcze zwolnienie i mam masaże ale obawiam się że to nic nie da. Mam pracę siedzącą i co mam robić???????????????????????????????????????????????????????????
gość
06-11-2008, 19:48:00

jestempo oprracji l5 s1 przerobiłem to na własnej skórze , bałem sie ale ucisk na nerw rdzeniowy miałem b. duzy prawie nie chodziłem niemogłem siedziec ,nawet musiałem spac na brzuch .ale zdecydowałem się na zabieg i nie załuje,po operacjikilka miesięcy byłem na zwolnieniu ale znowu pracuje lecz minło 2lata i ta sprawa powraca mimo ze sie oszczędzam .lecznerw rdzeniowy nie mozebyc za długo uciskany bo wtedy się nie odbuduje .ja mam słabe czucie prawej stopy bo za długo czekałem ,jjesli mi przyjdzie isc na 2 zabieg to idę bez wachan zyczę zdrowia i mądrej decyzji ja miałem zabieg w kaliszu ''' i ok
gość
07-11-2008, 17:45:00

Dziękuje za podpowiedź. Jednak przyznaje ,że spodziewałam się czegoś innego , coś w rodzaju :poczekaj ,masz czas na operację itp......Mieszkam w Poznaniu i zapewne znajdę się w Puszczykowie. Jak tam jest ? I jak długo będę "nieczynna fizycznie"? Czy mogę poczekać do lata? Pozdrawiam...

gość
11-11-2008, 00:43:00

Witam
Jestem po operacji L5-S1. Przed kilkoma dniami wróciłam do domu. Bardzo się bałam i długo wahałam z podjęciem decyzji. Dzisiaj nie żałuję. Żałuję jedynie tego, ze tak długo zwlekałam. Jeśli jeszcze raz stanę przed wyborem na pewno wybiorę zabieg.
gość
11-11-2008, 21:44:00

Witam !
Czy ktoś próbował chińskich masaży http://www.kregoslup.polbox.pl/pages/przepuklina_krazkowa.htm ? Strasznie się boję operacji i szukam jakiejś alternatywy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: