Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-01-2016, 10:12:04

Gość 2013-04-28 19:04:51
Mam nieco więcej lat niż Ty, ale podobne dolegliwości co Ty i to już od lat szkolnych (ból w okolicy lędźwiowej po lewej stronie promieniujący w dół lub w górę oraz ból kręgosłupa szyjnego i głowy). W ubiegłym roku rezonans magnetyczny wykazał przepuklinę lędźwiową L 4-5 oraz zmiany zwyrodnieniowe odcinka szyjnego. Rehabilitanci i neurolodzy zalecili mi zwiększyć ruch umiarkowany (chodzenie, pływanie), zmniejszyć wagę o 10 kg oraz brać leki przeciwbólowe jak długo tylko się da. Jeśli to nie pomoże to dopiero operacja. Podaje się oficjalnie skuteczność operacji w granicach 90%, ale faktycznie jest różnie. Poczytaj na forach i popytaj znajomych. Wielu osobom operacja pomogła,. Są tacy co nawet kilka operacji nie pomogło im. Wszyscy mówią, że to ostateczność.
Ja czekam na kolejne wizyty u rehabilitanta (5 miesięcy), później u neurologa. Jak nie bedzie poprawy to zdecyduję się na operacje. Może przynajmniej nie będę ciagle odczuwał bólu i ograniczał się w codziennym życiu.
To tyle co mogę Ci pomóc.
Pozdrawiam.
gość
31-01-2016, 10:13:18

Treść zablokowana przez moderatora

gość
03-02-2016, 18:37:47

Witam, jestem 3 tyg.po operacji l4/l5/s1. Trochę się dziwię tym co było napisane wyżej (tak długie l4 itd) . Normalnie funkcjonuje, sprzątam w domu, gotuje, oczywiście uważam żeby się nie uchylić itd. Długie spacery, teraz pod górkę, ćwiczenia już od drugiego dnia po operacji jak wskazał rehabilitant min.dwa razy dziennie. Rehabilitację zaczynam po wizycie kontrolnej. No i l4 mam na miesiąc, najwyżej sobie na tydzień przedłuże oby spokojnie zacząć rehabilitację, no i czekam aż miną 4 tyg-wtedy basen (koniecznie na plecach) i już od jutra chodzenie z kijkami zdrowia życzę, oby te kręgosłupy nas nie zawiedli więcej. ..
gość
11-02-2016, 22:06:27

Gość 2016-02-03 19:37:47
Witam, jestem 3 tyg.po operacji l4/l5/s1. Trochę się dziwię tym co było napisane wyżej (tak długie l4 itd) . Normalnie funkcjonuje, sprzątam w domu, gotuje, oczywiście uważam żeby się nie uchylić itd. Długie spacery, teraz pod górkę, ćwiczenia już od drugiego dnia po operacji jak wskazał rehabilitant min.dwa razy dziennie. Rehabilitację zaczynam po wizycie kontrolnej. No i l4 mam na miesiąc, najwyżej sobie na tydzień przedłuże oby spokojnie zacząć rehabilitację, no i czekam aż miną 4 tyg-wtedy basen (koniecznie na plecach) i już od jutra chodzenie z kijkami zdrowia życzę, oby te kręgosłupy nas nie zawiedli więcej. ..
w poniedziałek, 15 lutego 2016 mam zabieg w Bełchatowie, przepuklina jądra miażdżystego na poziomie L3/L4 oraz L4/L5 w skrócie (opis szerszy, z dużym uciskiem worka oponowego)
Bardzo boję się co będzie po ale czytając Twój wpis widzę że nie powinno być aż tak źle. Na dzień dzisiejszy mogę tylko leżeć w miarę spokojnie ponieważ tak jestem nafaszerowany lekami że dziwię się że nie świecę w nocy :) z przepukliną w mniejszym lub większym stopniu walczę od 2003 roku więc już trochę czasu minęło kiedy to zrobiłem TK i się dowiedziałem co mi dolega. 4 tygodnie temu złapał mnie taki ból że wylądowałem w szpitalu, tam mnie pogotowie zawiozło, leżałem 3 tygodnie na kroplówkach aby ból zelżał, przez pierwsze kilka dni dał bym sobie w żyłę cokolwiek aby pomogło taki ból...po tygodniu zrobili rezonans i wynik był taki że do pilnej operacji wiec wyznaczyli termin najszybszy jaki był możliwy a teraz czekam. Mam tylko nadzieję że będę tak się czół jak Ty skoro piszesz że da się funkcjonować bo nie wiem czy wytrzymam inaczej. nie mogę sobie a to pozwolić tym bardziej że nie umiem siedzieć w miejscu
pozdrawiam wszystkich którzy mają takie problemy z kręgosłupem
Szymon
gość
15-02-2016, 18:42:04

jednym się udaje, a do pięciu lat najczęściej jest powtórka, może leczenie dotychczas było źle prowadzone?
gość
17-02-2016, 18:56:32

Jak po tej poniedziałkowej operacji kolego? Wszystko poszło po myśli? Jak się czujesz?
Pytam bo wielkimi krokami zbliża się moja operacja
gość
23-02-2016, 20:41:52

Witam wszyscy opisują jak się czują po operacji ale żadna osoba nie pisze jak wykonywać potrzeby fizjologiczne. Na prosty rozum z siusianiem nie ma problemu ale co z resztą jak przez 4-6 tygodni nie wolno siadać. Może dla kogoś moje pytanie wyda się głupie ale ja nad tym się zastanawiam. Może odpowie jakaś kobieta jak sobie z tym poradzić.
gość
24-02-2016, 10:26:06

jak pokombinujesz to i na stojąco wyjdzie
gość
01-03-2016, 16:48:11

23.02.2016 byłam operowana - masywna przepuklina jądra miazdżystego L5/S1. Wczoraj wyszłam ze szpitala. Rehabilitant już 3. dzień po zabiegu pozwolił siadać do posiłków, więc trochę dziwię się, że niektórzy z Państwa piszą, że przez 6 tygodni nie wolno siadać. Od poniedziałku chciałabym wrócić na uczelnię. Zaczynam się obawiać, że to za wcześnie.
To moja druga operacja - pierwszą miałam w wieku 18 lat w 2010roku, odcinek L4/L5 przepuklina jądra i stenoza kanału kręgowego. Wtedy, po operacji, odpoczywałam trzy miesiące i prawie 6 lat obyło się bez bólu. Natomiast, to co przeżyłam od stycznia tego roku... Nie mogłam leżeć, spać, reagowałam nieznacznie tylko mydocalm. Ketonal 150mg w ogóle nie działał, z racji na przyjmowanie na stałe innych leków, nic "silniejszego" nie mogli mi zaoferować. Operacja była jedynym wyjściem. Dziś, tydzień po zabiegu, odczuwam jeszcze drętwienie stopy i naprzemiennie skurcze lewej i prawej łydki. Poza tym, dowiedziałam się, że kolejny odcinek kręgosłupa "choruje" - przypuszczam, że to nie moja ostania operacja
Trzymajcie się wszyscy!!! Jakoś trzeba to przetrwać..
Początkujący
02-03-2016, 10:29:06

Faktycznie trochę to dziwne. Pamiętasz jak było w przypadku Twojego pierwszego zabiegu, czy po nim też pozwolili Ci tak wcześnie siadać? Ja mam sytuację nieco podobną do Ciebie ciekawe co mi powiedzą po operacji...
Live after death

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: