Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
08-01-2016, 19:58:52

Gość 2016-01-08 11:09:40
Witam. Mój przebieg choroby jest prawie identyczny jak każdego z was więc nie będe opisywać. Jestem po discektomi przeprowadzonej 28 grudnia w nocy. Dziś jestem w domu i nie biorę żadnych leków przeciwbólowych. Mam jeszcze problem z tą nogą ale z każdym dniem jest lepiej. Do szpitala trafiłam z ostrym bólem i niedowładem prawej stopy. Moja rada. Nie zwlekajcie. Nie ma co cierpieć bo naprawdę odechciewa się żyć. Znajdźcie dobrego lekarza neurochirurga i działajcie. Samo nie minie. Pozdrawiam
ps. (Piotr zmień lekarza)
To czy operacja była skuteczna będziesz mógł ocenić za pół roku, rok. Nie jeden ma powtórkę z rozrywki.
Natomiast jeśli jesteś po operacji trzeba się rehabilitować.
Przepuklina krążka: L4/L5 i L5/S1, Kręgozmyk 2*, stenoza kanału kręgowego SKUTECZNA REHABILITACJA (bez operacji) - Zdrowy kręgosłup od 2013r.
gość
09-01-2016, 06:53:32

Tomek nie wiem o co ci chodzi. Po pierwsze Rechabilitacja to podstawa i póki byłam w stanie przed operacją ćwiczyłam . Natomiast jeśli chodzi o operację to nie wiem co będzie za rok, napisałam jak się czuję na dzień dzisiejszy.
gość
11-01-2016, 19:17:16

Gość 2015-11-10 13:26:02
Też na to cierpię ale.... cyt." Pionierski zabieg w szpitalu w Gryficach - pierwszy taki w Polsce. Trzem pacjentom lekarze wszczepili w kręgosłup żelowe implanty, dzięki którym chorzy z przepukliną dysku będą mogli normalnie funkcjonować. Najważniejsze, że pacjent nie będzie w końcu odczuwał bólu.
Rafał Dymkowicz ma 34-lata i od roku - problem z kręgosłupem. Wystarczyło, że nie tak postawił nogę lub cokolwiek dzwignął - a ból go paraliżował. Pacjentów z kłopotami kręgosłupa - przeszywającym bólem jest wielu. Do tej pory takie problemy rozwiązywano operacyjnie. Teraz komfort pacjentów można poprawić, zdecydowanie mniej inwazyjnie - wszczepiając przy pomocy małej igły żelowy implant. Jest to pierwszy taki zabieg w kraju. Implant początkowo to płyn, po umieszczeniu go w pierścieniu dysku kręgosłupa - zamienia się w żel i zastępuje chory dysk. - Żel powoduje utrzymanie przestrzeni międzykręgowej na naturalnym poziomie czyli nie dochodzi do opadnięcia tej przestrzeni, a także redukuje znacząco ból lub likwiduje go całkowicie - twierdzi dr Maciej Prywiński, ordynator Oddziału Neurochirurgii szpitala w Gryficach. Metodą tą można leczyć niemal, każde schorzenie kręgosłupa. Zabieg trwa zaledwie 15 minut. Wszyscy pacjenci, którym wszczepiono żelowe implanty już wyszli do domu." Trzeba się zainteresować bo zapowiada się fantastycznie :)
Podbijam czy ktoś ma kontakt lub wie jak toczy sie dalej życie tych osób po tych cudownych zabiegach wszczepienia żelu w dysk??? Jakiej wielkości przepukliny i jakie dolegliwości mieli. proszę o opinię ????? co myślicie o tej ,,nowatorskiej" metodzie??
Początkujący
14-01-2016, 21:50:01

TomekNawrot 2016-01-08 20:58:52
Gość 2016-01-08 11:09:40
Witam. Mój przebieg choroby jest prawie identyczny jak każdego z was więc nie będe opisywać. Jestem po discektomi przeprowadzonej 28 grudnia w nocy. Dziś jestem w domu i nie biorę żadnych leków przeciwbólowych. Mam jeszcze problem z tą nogą ale z każdym dniem jest lepiej. Do szpitala trafiłam z ostrym bólem i niedowładem prawej stopy. Moja rada. Nie zwlekajcie. Nie ma co cierpieć bo naprawdę odechciewa się żyć. Znajdźcie dobrego lekarza neurochirurga i działajcie. Samo nie minie. Pozdrawiam
ps. (Piotr zmień lekarza)
To czy operacja była skuteczna będziesz mógł ocenić za pół roku, rok. Nie jeden ma powtórkę z rozrywki.
Natomiast jeśli jesteś po operacji trzeba się rehabilitować.
Odpisałem Ci, bo już 10 dni po operacji piszesz i wychwalasz, że jest super i zachęcasz do operacji innych. Życzę Ci jak najlepiej, jednak to czy rzeczywiście będzie dobrze pokaże dłuuugi czas. Osobiście znam kilka osób, gdzie po pół roku mieli kolejną operacje lub stabilizacje chirurgiczną kręgosłupa.
Przepuklina krążka: L4/L5 i L5/S1, Kręgozmyk 2*, stenoza kanału kręgowego SKUTECZNA REHABILITACJA (bez operacji) - Zdrowy kręgosłup od 2013r.
gość
16-01-2016, 19:23:16

Witam, jak wiele osób z forum jestem po zabiegu operacyjnym kręgosłupa lędźwiowego L4/L5 L5/S1, dwie przepukliny mi wycieli... Do szpitala trafiłem z ostrym bólem, takim że nie mogłem się ruszać, zabieg miałem w trybie pilnym i jest już 10 dni po operacji. Jest dużo lepiej, chodzę prosto:) nawet nie boli mocno:) I tu mam pytanie do "doświadczonych" (już dłuższy czas po zabiegu) bo ja tak naprawdę nie wiem co teraz robić, chodzę strasznie zachowawczo, żeby nie daj Boże gdzieś krzywo się nie poruszyć itp. nie wiem co robić, czy tam się nic nie zruszy.. nie mam pojęcia.. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tej sprawie to dajcie prosze jakieś rady jak się poruszać i czy nic tam nie zepsuje:P dzieki
Początkujący
16-01-2016, 19:41:55

Mam pytanie może znacie jakiegoś dobrego rehabilitacja mckenzie w warszawie? Dyskopatia L5/S1 i L5/L4
Początkujący
16-01-2016, 19:42:02

Mam pytanie może znacie jakiegoś dobrego rehabilitacja mckenzie w warszawie? Dyskopatia L5/S1 i L5/L4
gość
17-01-2016, 18:28:41

Mam pytanie do Pana Tomka Nawrot- jak długo Pan się rehabilitowal żeby wrócić do pełnej sprawności i jakimi metodami? Czy oprócz ćwiczeń korzystał Pan z zabiegów fizykoterapii?mam przepukline na l3/l4 i l5/s1 bez tzw ubytków neurologicznych. Najgorsze jest chodzenie parę metrów przejdę i czuje okropnie ciągnący ból prawd nogi siedzenie też nie jest fajne. Byłam w szpitalu neurolodzy próbowali zaliczyć to sterydami oczywiscie bez efektu. Mój rehabilitant twierdzi że to musi przejść i ze damy radę tylko mi już siły i cierpliwości brak. Od września nie przestałam całej nocyPozdrawiam nitka
gość
26-01-2016, 15:58:41

Witam serdecznie. Nadal brak informacji na temat nowatorskiej metody wszczepiania implantu żelowego ? Upłynęło parę miesięcy ,a temat przycichł. Szukałam w internecie ,ale na próżno. Doskwiera mi od paru lat przepuklina lędźwiowa, zaczęłam się zastanawiać nad tym zastrzykiem, jednak bez żadnych konkretniejszych informacji , temat mimo wszystko jest czarną magią . Może jakiś pomysł jak się skontaktować z osobami po zabiegu ? Pozdrawiam i czekam na jakies konstruktywne opinie:)
gość
28-01-2016, 21:24:17

W moim przypadku pojawily sie bole tak dokuczliwe ze nie moglem siedziec stac i normalnie funkcjonowac. Udalem sie do ambulatorium gdzie dostalem domiesniowo ketonal co sie pozniej okazalo iz mam na niego uczulenie. Skonczylo sie wstrzasem anfilaktycznym i zabrala mnie karetka. Po wnikiliwych badaniach w szpitalu okazalo sie ze mam dwie przepukliny i wskazanie jest do natychmiastowej operacji. Po kilku dniach farmakologicznego leczenia powoli wrocilem do w miare normalnego funkcjonowania. Wyszedlem ze szpitala o wlasnych silach kulejac nieco. Wrocilem do domu jadac autem okolo 20min. Bol cholerny podczas siedzenia a po wyjsciu z auta prawie zemdlalem. Od wyjscia ze szpitala zaczela sie moja walka z bolem i samym soba. Udalem sie do prywatnej kliniki rehabilitacyjnej i zaczalem skrupulatnie wykonywac wskazazene cwiczenia do granicy bolu. Systematycznie i intensywnie wykonywalem zestaw cwiczen pokazany przez mojego swietnego rehabilitanta. Dodatkowo wspierala mnie rodzina oraz zaczalem medytowac. Po 3 miesiacach wrocilem do normalnego zycia, ale zycie podporzadkowalem rutynowej profilaktyce. Neurolodzy sa zaskoczeni moim stanem zdrowia. Operacja jest koniecznoscia. Wierze ze jesli jest ktos silny i potrafi zyc z bolem przezwyciezy ciezki okres i nie bedzie musial isc pod noz neurochirurga. Od tamtego czasu minelo poltora roku. Zyje z niewielkim bolem z ktorym da sie normalnie funkcjonowac. Powodzenia wszystkim ktorzy sie nie poddaja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: