Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-09-2015, 20:36:54

Witam mam ten problem od 4 miesięcy przepuklina 5mm odcinka l4/l5 I rwa kulszowa prawej strony ból okropny ile łez wylałam ile kasy straciłam na prywatnych lekarzy i masaże prywatne nic nie pomogły tabletek przeciwbólowych masa nie pomagało obecnie biorę mydocalm *** i zastrzyki dexak przepisane od lekarza rodzinnego do tego ćwiczenia codziennie nawet 2 razy dziennie i czuję że ból pomałuuuu odpuszcza leżę często na dywanie z nogami na taborecie mam nadzieję że będzie coraz lepiej ale nie wiem żałuję tylko że od razu nie robiłam rezonansu tyle kasy wydałam niepotrzebnie ale liczyłam na pomoc i ulgę w cierpieniu ale to że płacisz nie oznacza że otrzymasz fachową pomoc po niedzieli idę z opisem rezonansu do neurologa z NFZzobaczymy co powie wszystkim cierpiącym życzę dużo wytrwałości mało stresów one też źle wpływają na powrót do zdrowia musimy starać się być spokojni aby mięśnie były rozluźnione wiem że to ciężko w takim bólu ale musicie z tym walczyć o ile się tylko da mój mąż tylko prosi abym się znowu śmiała jak kiedyś należę do osób zabawnych pełnych życia mogłam góry przenosić na chwilę obecną gdzieś to wszystko uciekło w październiku mam wesele jedynego syna jeżeli będzie trzeba to poproszę o blokadę nie wyobrażam sobie że będzie bolało jeszcze w tak ważnym dniu załamię się
gość
16-10-2015, 01:00:34

Witam...
Ja od kilku lat borykalem sie z nawracającą rwą, byla dokuczliwa ale nauczylem sie z nią żyć, w polowie wrzesnia po przeforsowaniu zaczęło robić sie szybko gorzej, po 10 dniach leżałem już w szpitalu przelewany tramalem. Po RM wyrok: wypuklina L5/S1.
Lekarz poświeciła mi dużo czasu na rozmowe i dziwie sie, że ludzie nie decydują sie odrazu na operacje. Mimo, że i ona i chirurg która asystowała przy operacji powiedziału, że osobiście zwlekały by z operacją jeżeli chodzi o nie same to wszystkie przeslanki skłaniają do operacji. Rechabilitacja daje dużo mniejszą szanse na poprawe, bardzo długo trwa no i życie w bólu lub masakrowanie wątroby lekami...
Wypuklina sie nie wchłania, organizm nie ma takiej mocy...
Po 7 dniach od przyjęcia zostałem przeniesiony do STOCERA w konstancinie. Mniej chetni do podawania leków wiec zrobilo się trudniej za to operują doskonali specjaliści. Mną zajmowali się Państwo Baranowscy.
Pierwsza mysl po przebudzeniu malo pozytywna, ból pooperacyjny
, okropnie niewygodnie, o jakimkolwiek ruchu można pomażyć. Za to po dolegliwościach sprzed operacji nie ma ani śladu... dzisiaj 4 dzien po operacji, w pionie spedzilem pond 2 godziny pierwszy raz bez podparcia, jutro mimo pogody wybieram sie na spacer.
Śpie na plecach pierwszy raz od przynajmniej 5 lat i nie moge sie nacieszyc tą pozycją :).
Żeby było bardziej po polsku to można ponażekać na zakaz siadania przez 4-6 tygodni (ilość wyżeczeń zaskakuje)
Zastrzki w brzuch - yhhhh
Wyciąganie cewnika (zły dotyk) :).
Dostalem L4 na pol roku :), od stycznia 6 tyg rechabilitacji i bonus w postaci sanatorium.
Nie zastanawiać sie ani sekundy! Operować się!
A jak ktos nie decyduje się bo lęk przed operacją jest wiekszy niż motywacja zwiazana z pozbyciem się bólu to pisze jak to wygląda...
To byla moja druga operacja w znieczuleniu ogolnym.
Tabletka w trakcie oczekiwania... na blok jedziesz już bez zadnych obaw :), anestezjolog przyklada maske mowiac ze to tylko tlen i w tym momecie nastepuje odcinka....
I w tym samym momecie zaczynasz slyszec komentarze z drogi na blok pooperacyjny.
Pozdrawiam.
gość
10-11-2015, 12:26:02

Też na to cierpię ale.... cyt." Pionierski zabieg w szpitalu w Gryficach - pierwszy taki w Polsce. Trzem pacjentom lekarze wszczepili w kręgosłup żelowe implanty, dzięki którym chorzy z przepukliną dysku będą mogli normalnie funkcjonować. Najważniejsze, że pacjent nie będzie w końcu odczuwał bólu.
Rafał Dymkowicz ma 34-lata i od roku - problem z kręgosłupem. Wystarczyło, że nie tak postawił nogę lub cokolwiek dzwignął - a ból go paraliżował. Pacjentów z kłopotami kręgosłupa - przeszywającym bólem jest wielu. Do tej pory takie problemy rozwiązywano operacyjnie. Teraz komfort pacjentów można poprawić, zdecydowanie mniej inwazyjnie - wszczepiając przy pomocy małej igły żelowy implant. Jest to pierwszy taki zabieg w kraju. Implant początkowo to płyn, po umieszczeniu go w pierścieniu dysku kręgosłupa - zamienia się w żel i zastępuje chory dysk. - Żel powoduje utrzymanie przestrzeni międzykręgowej na naturalnym poziomie czyli nie dochodzi do opadnięcia tej przestrzeni, a także redukuje znacząco ból lub likwiduje go całkowicie - twierdzi dr Maciej Prywiński, ordynator Oddziału Neurochirurgii szpitala w Gryficach. Metodą tą można leczyć niemal, każde schorzenie kręgosłupa. Zabieg trwa zaledwie 15 minut. Wszyscy pacjenci, którym wszczepiono żelowe implanty już wyszli do domu." Trzeba się zainteresować bo zapowiada się fantastycznie :)
gość
19-11-2015, 11:43:56

witam mam ten problem od 16 lat odcinek lędżwiowy przepuklina l/4 l/5 i l/5 s/1 ,wiem że boli bo mam ciągłe bóle krzyży i podbrzusza przypominające zapalenie ostre jajników proszę o odpowiedż czy ktoś z państwa odczuwa takie dolegliwości Ala
.
Forumowicz
29-11-2015, 06:36:15

Dzien dobry.Na tej części forum jestem raz pierwszy.Drugi raz miałem problemy z odcinkiem ledzwiowym ,lekarz leszyl mnie zastrzykami i zwolnieniem z pracy i tak okolo 10 dni przechodzilo .Trzeci raz był to ból plecow w cześci lędzwiowej prawa strona i to tródnu do zniesienia./Jako że jestem po operacji kregosłupa szyjnego 2 poziomy /-zaczelem dzialac wmiare szybko tj. Wizyta o lekarza pierwszego kontaktu,tomograf komputerowy,ortopeda,neurochirurg ,stwierdził ,że jeszcze nie porana operacje.Aktualnie dostaje leki i zastrzyki-zmieścilem sie w 15 dni.Tk mam taki:L5/S1 cechy zwyrodnieniowe krażka,wem.strzalkowy 14,8mm,brak ciasnoty:L4/L5 cechy zwyrodnieniowe krążka,wypuklina centralna,wym.strzalkowy9,5mm,cechy ciasnoty,zajęcie zachylków tynych,ucisk na poziomie korzeni nerwów rdzeniowych obustronne:L3/L4 cechy zwyrodnieniowe krążków,wypuklina tylna o szerokiej podstawie,wymiar strzalkowy 7,6mm,cechy ciasnoty,zajęcie zachylków tylnych,ucisk na poziomie korzeni nerwow rdzeniowych obustronne.Co o tym myślicie.PiotrM
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
02-12-2015, 12:44:13

Dobrym pomysłem jest nie zarzucać ćwiczeń, ale wykonywać je starannie i może na początku pod okiem trenera. Potem można zapisać sie na masaże i zmienić materac, na którym się sypia. Ja polecam swoim pacjentom Viscotherapy ze zmienną twardością, dobrany indywidualnie, by wspomagać ciało podczas wypoczynku.
gość
08-12-2015, 19:41:30

Teoretycznie asyryjski pomaga , ale mozna nim bardzo zaszkodzić- na dobra sprawę nasz zablokowane odczuwanie bólu - fajne na chwile / nie wiesz, na ile możesz sobie pozwolić - nie czujesz bólu, nie wiesz, czy w danej chwili nie uszkadzając stawu np przez nadmierny ruch itd prowadząc do coraz większej degeneracji stawu...
gość
11-12-2015, 03:15:49

witam kto mi pomoze jetem po czterech operacjach kregoslupa trzy razy odcinek ledzwiowy i raz szyja tera boli jak cholera nogi przestaja funkcjonowac reka tez rezonans mam na marca 2016 nawet nie wiem czy doczekam prosze niech mi ktos pomoze mam 48 lat i chcialbym jeszcze ten swiat poznac to co ja przeszedlem po tych zabiegach to jest gehenna i co mam skonczyc na wozku albo gorzej niech ktos sie odezwie moj email hazes@wp.pl jestem z okolic głogow
gość
08-01-2016, 10:09:40

Witam. Mój przebieg choroby jest prawie identyczny jak każdego z was więc nie będe opisywać. Jestem po discektomi przeprowadzonej 28 grudnia w nocy. Dziś jestem w domu i nie biorę żadnych leków przeciwbólowych. Mam jeszcze problem z tą nogą ale z każdym dniem jest lepiej. Do szpitala trafiłam z ostrym bólem i niedowładem prawej stopy. Moja rada. Nie zwlekajcie. Nie ma co cierpieć bo naprawdę odechciewa się żyć. Znajdźcie dobrego lekarza neurochirurga i działajcie. Samo nie minie. Pozdrawiam
ps. (Piotr zmień lekarza)
Początkujący
08-01-2016, 19:58:42

Gość 2016-01-08 11:09:40
Witam. Mój przebieg choroby jest prawie identyczny jak każdego z was więc nie będe opisywać. Jestem po discektomi przeprowadzonej 28 grudnia w nocy. Dziś jestem w domu i nie biorę żadnych leków przeciwbólowych. Mam jeszcze problem z tą nogą ale z każdym dniem jest lepiej. Do szpitala trafiłam z ostrym bólem i niedowładem prawej stopy. Moja rada. Nie zwlekajcie. Nie ma co cierpieć bo naprawdę odechciewa się żyć. Znajdźcie dobrego lekarza neurochirurga i działajcie. Samo nie minie. Pozdrawiam
ps. (Piotr zmień lekarza)
To czy operacja była skuteczna będziesz mógł ocenić za pół roku, rok. Nie jeden ma powtórkę z rozrywki.
Natomiast jeśli jesteś po operacji trzeba się rehabilitować.
Przepuklina krążka: L4/L5 i L5/S1, Kręgozmyk 2*, stenoza kanału kręgowego SKUTECZNA REHABILITACJA (bez operacji) - Zdrowy kręgosłup od 2013r.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: