Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-02-2017, 22:33:20

Mam pytanie moj maz ma przepukline na kregoslupie i lekarze nie bardzo chca ja operowac czy jesli on nie podda sie operacji to czy cos mu grozi
gość
25-02-2017, 18:06:48

operacja
gość
12-03-2017, 18:02:02

Tez trafilam do tego dr. Mam 4 tyg brania lekow I lezenia. Jak nie zadziala trafiam na stol. Rozumiem, ze nadal jestes zdania ze to dobry dr :)
Gość 2016-04-20 11:14:42
Jeżeli przepuklina jest więsza niż 5mm to żaden fizjoterapeuta czy masażysta nie pomoże(dobry specjalista nawet sie tego nie podejmuje bo można doprowadzić człowieka do trwałego i nieodwracalnego kalectwa)Witwa,u mnie w styczniu t tego roku zdiagnozowano przepuklinę kręgosłupa lędźwiowego o wymiarze 7 i 4 milimetra z uciskiem na nerw kulszowy lewostronny . Po 3 tygodniowym pobycie w szpitalu na oddziale neurologii na jakiś czas ból minął. Po dwóch i pół miesiąca podczas kasłania ból powrócił i to z takim efektem że przez dwa tygodnie to miałem tylko pięć sześć godzin snu. Brałem kilka rodzai zastrzyków i wiele różnych tabletek nic nie pomagało bym był tak silny że czasami to nawet nie wiedziałem gdzie jestem. Spe.edu.pl Znalazłem w internecie lekarza specjalistę doktora Łukawski ortopeda który pracuje w szpitalu klinicznym w Otwocku ( super specjalista super Szpital Kliniczny super obsługa polecam) Po pierwszej wizycie w prywatnym gabinecie lekarz skierował mnie od razu na oddział, gdzie zostałem przyjęty trzeciej dobie po wizycie prywatnej. Postęp w badaniach drugiego dnia trafiłem na stół operacyjny. Operacja trwała około godziny. Po przebudzeniu na sali pooperacyjnej nie odczuwałem żadnego bólu jakby ktoś wzioł jakieś wyłącznik i go wyłączył. Następnej doby przewieziono mnie na salę na oddział tej samej dobry po założeniu pasa ortopedycznego postawiono mnie na nogi i kazano chodzić. Obecnie jestem w 12 dobę po operacji i nie odczuwam żadnego bólu, nie biorę żadnych leków przeciwbólowych ani zastrzyku jest po prostu super. Czeka mnie Co prawda jeszcze dużo rehabilitacji i ćwiczeń, ale lekarz który mnie operował i prowadzi mnie teraz w przychodni ortopedycznej( kolejny przykład super specjalisty doktor Kucharczyk który też pracuję w klinice specjalistycznej w Otwocku polecam polecam polecam) powiedział mi że po około pięciu pięciu miesiącach do pół roku mogę powrócić do wykonywanego zawodu czyli w moim przypadku ciężkiej pracy fizycznej. Z mojego doświadczenia wiem że operacja była jedynym i najlepszym wyjściem z sytuacji Nie ma się czego bać bo to wcale nie jest tak straszne jak opisują co niektórzy Proponuję poszukać dogry specjalistów i poddać się operacji Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia O
gość
13-03-2017, 09:56:08

chyba, że ciężar spowoduje ponowne uszkodzenie
gość
27-03-2017, 12:10:47

mnie zlamało w kilka dni.Poczatkowo ból pośladka ,spodu uda i łydki.Pirwsza wizyta u lekarza ortopedy(prywatnie bo ze skierowania od rodzinnego to 3 tygodnie oczekiwania)Ten niezle skasował wiec myslałem żedobrąrobotę odwalił.Zrobił USG pośladka uda i powiedział że może być to rwakulszowa ale on stawia na przeciążenie mięśni.Na drugi dzień z łużka już wstać nie mogem więc lekarz rodzinny dwa dni póżniej pofatygował się osobiście do mnie i ochrzan dostałem bo jak stwierdziła Pani doktor takich jak ja to jest 15 w przychodni.Mój stan był okropny , na czworaka do łazienki , tylko leżałem i co gorsza straciłem czucie w stopie i łydce.Dostałem niezłą petardę leków a dodatkowo 3 zastrzyki dziennie.Tak przez pięć dni.Stan coraz gorszy aż ponowna wizyta u INNEGO ortopedy u którego nastąpił przełom.W rybie pilnym RTG i rezonans i przyjęcie w szpitalu woj.w Opolu.Operacja niemal od ręki (na drugi dzień)
Już po zabiegu na bloku operacyjnym po wybudzeniu czułem i ulgę i całą prawą nogę.8 godz. po zabiegu usiadłem a 12 godz. po abiegu na własnych nogach w toalecie.Tu największa ulga bo miałem też problemy z oddawaniem moczu.Zabieg mialem wnocy z piatku na sobotę.W sobotę wieczorem byłem już w domu co prawda obolały po zabiegu ale tego bulu nie traktowałem poważnie po tymco przeszedłem.W niedziele pierwsze krótkie ok.400m dwaspacery.W poniedzialek jeszcze lepiej bo już kilka schodów pokonałem.Sam wstaje z łużka,mogę siedzieć.Problem tylko z pochyleniem się w przód ale to wina rany w okolicy kości ogonowej.Zabieg chyba mi życie uratował.Nie wachajcie się zabiegu.Napiszejeszcze za kilka dni jak postępuje powrót do zdrowia.PS operowano mnie na przepukline S1 L5
gość
29-03-2017, 19:24:49

witam, czy ktoś z.was po operacji mial rehabilitację na wyciągu?
pozdrawiam
Aneta
gość
29-03-2017, 19:58:05

Jestem studentką na Uniwersytecie Rzeszowskim na kierunku Fizjoterapia.
Zwracam się z prośbą o wypełnienie poniższej ankiety w celu zgromadzenia niezbędnych informacji do napisania pracy magisterskiej.
Tematem pracy jest jakość życia osób korzystających z leczenia fizjoterapeutycznego z powodu dolegliwości bólowych dolnego odcinka kręgosłupa.
Ankieta jest anonimowa.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScP7kQoIBVjeIaP6KyfQzLYZB9Afe5MTX8vz9D9z1-AMy2NzQ/viewform
gość
30-03-2017, 06:02:51

slyszałem o takich rech. ale po zabiegach kończyn.Nie wiem czy po zabiegach zwiazanych ze zwyrodnieniami kregoslupa wiesza sie pacjentana wyciagu.Nie jestem medykiem z zakresu rechabilitacji dlatego moja odp. to moj domysł.Pytać lekarza i rechabilitantów a inna sprawa to zaufanie do lekarzy.Skoro wisimy na wyciagu to musimy.Pozdrawiam i zdrowia życzę.
gość
31-03-2017, 18:44:38

Witam.Czy ktoś mi objaśni co z tym dalej?Oto mój wynik rezonansu magnetycznego kręgosłupa.
Opis.Na poziomie L5-S1 przepuklina krążka międzykręgowego ok.3mm przylegająca do początkowych odcinków korzeni nerwów S1. Na poziomie L4-L5 pośrodkowo-prawoboczna przepuklina krążka międzykręgowego głębokości ok.5mm uciskająca worek oponowy i początkowy odcinek korzenia prawego nerwu S1. Wiązadła żółte pogrubione. Zwężenie kanału kręgowego w wymiarze AP do ok.1 cm. Podobne zwężenie w wymiarze bocznym.Ściśnienie nici ogona końskiego w worku oponowym. Na poziomie L3-L4 centralna przepuklina krążka międzykręgowego z cechami uszkodzenia pierścienia włóknistego głębokości ok.3mm, uciskająca worek oponowy. Na poziomie L2-L3 uwypuklenie krążka międzykręgowego typu bulging disc modelujące worek oponowy. Zmiany degeneracyjne wymienionych wyżej krążków międzykręgowych. Zmiany przeciążeniowe stawów międzykręgowych. Niewielkie osteofity przednich krawędzi trzonów. To jest wynik badania oprócz tego strasznie boli,leki już nie pomagają.Drętwienie i mrowienie prawej ręki oraz lewej nogi.Nie pamiętam kiedy przespałam całą noc.Wizyta kontrolna u neurologa za pół roku....taka kolejka.Na górnym odcinku kręgosłupa przepukliny też mam. Czekam na szybką odpowiedź i pozdrawiam
gość
01-04-2017, 17:58:41

długo cierpisz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: