Witam,
W grudniu 2015 zacząłem odczuwać ból w dolnej części kręgosłupa plus promieniowanie na prawą nogę. W pewnym momencie miałem już problem z wstaniem z łóżka i poruszaniem się. Byłem w szpitalu początkowo zrobiono mi zwykłe usg bo lekarz myślał że to przepuklina pachwinowa. Do tego RTG który też nic nie wykrył. Skierował mnie do neurologa.
Pani neurolog kazała mi zrobić RM na którym wyszło:
„Spłycenie lordozy lędźwiowej. Obniżenie wysokości i zmniejszenie uwodnienia krążka m-k L5/S1. Pozostałe krążki w odcinku L o prawidłowej wysokości i uwodnieniu.
Na poziomie L4/L5 centralna wypuklina krążka m-k, modelująca worek oponowy.
Na poziomie L5/S1 centralno-lewoboczna przepuklina krążka m-k, spłycająca lewy zachyłek boczny kanału kręgowego i zwężająca wejście do lewego otworu m-k.
Na poziomie S2/S3 po stronie prawej torbiel okołokorzeniowa o śr. ok 12mm
Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.”
Dała skierowanie na rehabilitacje bo wg niej nie kwalifikuje się to na operacje (jak twierdzi na którą zawsze będę miał czas).
Byłem w sierpniu 2016 na cyklu rehabilitacji (laser, ultradźwięki, masaże, praca z rehabilitantem) pomogło, nie bolało już w takim stopniu.
Lekarz z przychodni rehabilitacyjnej zlecił mi kolejny cykl zabiegów, który też zrealizowałem we wrześniu, ale pewnego dnia przy schylaniu się do sznurowania buta coś mi strzeliło i zaczęło się wszystko od początku. Rehabilitant „nastawił mnie” i jest znacznie lepiej. Wykonuję też codziennie ćwiczenia które nakazał. Nie mam już codziennego bólu, jedyne co to przy pewnym zakresie skrętu tułowia odczuwam kujący ból w dolnej części kręgosłupa (co prawda nie zawsze).
Mam niedługo kolejną wizytę u lekarza w przychodni rehabilitacyjnej, gdzie ma zdecydować czy kolejne zabiegi będą potrzebne.
Rehabilitant polecił mi codzienne ćwiczenia(z piłką rehabilitacyjną dla wzmocnienia mięśni), basen(pływanie tylko na plecach), wspominał o siłowni i ćwiczeniach nieobciążających kręgosłup, unikania biegania i jazdy na rowerze po wertepach .
Czy z moją dolegliwością siłownia jest dobrym dodatkiem?