Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-06-2016, 09:05:16

Witam operacje mialam 31 maja 2016 udzielono mi informacji ze mam przez 6 tygodni chodzic w pasie usztywniajacym mmogę siadac do posiłków (czego nie robie bo boli ) i nic więcej żadnej wizyty kontrolnej zadnych wskazowek. Chodzę jak robot nie wiem na ile mogę sobie pozwolić ile chodzić ? Kiedy i jaka rehabilitacja ?
Druga sprawa bardzo boli mnie biodro wstawanie to masakra jakas czy ktos tak miał? Pisał ktos o cwiczeniach od rehabilitanta wykonywanych podczas tych 6 tyg po operacji jakie to są cwiczenia. Moze moglabym otrzymac je na emaila? majlena5@wp.pl
Pozdrawiam zdrowka Wam i sobie życzę
Początkująca
17-06-2016, 13:40:57

Witam, chciałabym się zapytać o wspomnianą już wcześniej trakcje kręgosłupa lędźwiowego. Dwa miesiące temu stwierdzono u mnie przepuklinę w odcinku lędźwiowym i od tego czasu stosuję rehabilitację, jednak niestety nie mogę w pełni funkcjonować. Po kolejnej konsultacji u rehabilitanta zaproponowano mi właśnie rozciąganie kręgosłupa, która podobna może przynieść bardzo dobre efekty. Czy ktoś może już z was korzystał z tego typu metod, czy jest ona bezpieczna, ponieważ szczerze mówiąc brzmi dość groźnie.
Pozdrawiam i życzę wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia o ile jest to w ogóle możliwe
gość
20-06-2016, 09:57:54

wszystko jest kwestią szczęścia
gość
01-07-2016, 09:14:09

Witam.
14.05.2016 miałem operacje prawostronnej fentracji L5-S1 z usunięciem wypadniętego tylnio-bocznie i odbarczenidm korzenia L5 oraz fenetracji lewo stronnej L5-S1 z odbarczeniem korzenia L5.
Sreasznie groznie brzmi. przed operacją kilka lat męczarni z rwą kulszową, noce nie przespane ból niesamowity i ta niemoc, że nic nie można zrobić. Mając 32 lata nie mogę podniesć córeczki na ręce.
Nie mówiąc o pracy jestem zawodowym kierowcą. 13.05 trafilem do szpitala w Łomży doprofesora Podgórskiego.
Niesamowity człowiek. Następnego dnia o 18:00 operacja a już w dniu następnym musiałem wstać.
Noc po operacji straszna wszystko boli przy każdym ruchu leżenie plackiem na plecach ale już 3 dnia wyjście do domu praktycznie o własnych siłach. jestem 6 tygodni po opercji i niiiiiiiiiicccccccccc nie boli.
Leże w łóżku i chodze jeszcze nie siadam nic nie robię i zaczołem rechabilitację. Jest super. Wspaniale jest wstać i nie czuć bólu. Mam nadzieję, że już niedługo w pełni odzyskam sprawność. Problem sprawia mi jeszcze założenie skarpet ale po uszkodzeniu nerwów podobno to normalne. Jesli ktoś ma takie dolegliwości i zastanawia się nad operacją to na moim przykładzie widać, że nie warto im puzniej tym gożej. I tutaj chwała Panu profesorowi Podgórskiemu za tak fantastycznie wykonaną pracę przy moich plecach. Zrobił żecz niesamowitą i pozwolił mi normalnie funkcjonować. Pozdrawiam wszystkich Piotr.
gość
02-07-2016, 09:16:09

Dzień dobry, 23.06.2016r przeszłam operację lewostronnej przepukliny krążka miedzykregowego. Operacje przeprowadzał doktor Wacław Pokrywka w Krynicy Zdrój. W czwartek operacja w piątek już stawiali mnie na nogi a w poniedziałek o własnych siłach wyszłam ze szpitala, dziś już jest ponad tydzień od operacji i czuję się bardzo dobrze, wiadomo nie mogę się jeszcze schylac nie mogę dużo siedzieć ale wkoncu nie czuje bólu. Nie ma co zwlekać z operacja, wiem to po sobie, mam 21 lat i pół roku walczylam farmakologiczne z rwą kulszowa potem kilka miesięcy z przepuklina. Nie meczcie się ludzie tylko poddajcie się w dobre ręce a zobaczycie że będzie lepiej :)
gość
10-07-2016, 10:18:27

Gość 2013-12-02 19:34:57
Zawsze rehabilitacja, chyba że problemy dotyczą dysku S4. Każdy dokształcony lekarz i rehabilitant wie, jak rozpoznać bez zdjęcia, który nerw jest uciśnięty. Wyuczenie się dobrej stabilizacji we wszystkich pozycjach i prawidłowego sposobu poruszania się jest drogą do sukcesu - życia bez bólu. Ale to praca długa, a nie rehabilitacja 2-tygodniowa. To ćwiczenia powtarzane wielokrotnie. Zanim się zdecydujecie na operację, znajdźcie dobrego rehabilitanta, z doświadczeniem i oddajcie się w jego ręce. Mnie chcieli operować 20 lat temu - ból ponad 6 miesięcy +++, nie dałam się. Dziś świetnie prosperuję i od lat nie pamiętam, że mnie coś tam tak strasznie bolało.
gość
10-07-2016, 16:59:29

Gość 2016-07-02 11:16:09
Dzień dobry, 23.06.2016r przeszłam operację lewostronnej przepukliny krążka miedzykregowego. Operacje przeprowadzał doktor Wacław Pokrywka w Krynicy Zdrój. W czwartek operacja w piątek już stawiali mnie na nogi a w poniedziałek o własnych siłach wyszłam ze szpitala, dziś już jest ponad tydzień od operacji i czuję się bardzo dobrze, wiadomo nie mogę się jeszcze schylac nie mogę dużo siedzieć ale wkoncu nie czuje bólu. Nie ma co zwlekać z operacja, wiem to po sobie, mam 21 lat i pół roku walczylam farmakologiczne z rwą kulszowa potem kilka miesięcy z przepuklina. Nie meczcie się ludzie tylko poddajcie się w dobre ręce a zobaczycie że będzie lepiej :)
Opisz może swój wynik rezonansu czy innego wyniku prześwietlenia kręgosłupa jeżeli kwalifikowałaś się do operacji. Pozdrawiam
gość
12-07-2016, 13:53:06

Po zabiegu należy niezwłocznie rozpocząć rehabilitację. Istnieją bezpieczne metody, które znacznie ułatwiają powrót do sprawnośći. http://www.rehabilitacja-wloszczowa.pl/, przy tym nie stanowią zagrożenia dla operowanego miejsca. Polecam znaleźć dobrego rehabilitanta bezwłocznie
gość
14-07-2016, 06:42:32

absolutnie skonsultuj się z certyfikowanym terapeuta McKenzie- www.mckenzie.pl.
gość
16-07-2016, 21:05:06

Przepuklina L5-S1 pojawiła się u mnie znikąd w wieku 18 lat do tego rwa nie mogłem się podnieść z łóżka.
Pomogły mi 2 wizyty u fizjoterapeuty Mckenzie + co tydzień basen pływanie grzbietem i kraulem, aby ciągle wzmacniać mięśnie pleców i brzucha . Ważna jest świadomość właściwego poruszania schylania z tą przypadłością i systematyczna praca. Dziś mam 30 lat i o rwie nie pamiętam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: