Reklama:

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego - rehabilitacja, ćwiczenia (220)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-04-2016, 20:49:02

Witam, ja jestem już po operacji, która miała miejsce 2 kwietnia. Do szpitala trafiłam z ostrym bólem lewej nogi. Na wyniki MRI wyszło wypadniecie jądra miazdzystego więc w trybie pilnym zakwalifikowana zostałam do operacji. Dzisiaj czuje się dobrze. Do posiłków siadam, samodzielnie rehabilituje się zgodnie z zaleceniami rehabilitanta że szpitala i ze po operacji pozostał mi ból w lewej nodze lekarz neurochirurg zalecił mi ćwiczenia na rowerku stacjonarnym. Gdyby nie rowerek to po samych ćwiczeniach nie udało by mi się pozbyć bólu z nogi. Na dzień dzisiejszy jest ok. Naprawdę. Zastanawiam się tylko, kiedy będę mogła kierować autem i wrócić do pracy biurowej. Jeżeli chodzi o operację, to myślę, że nie ma co zwlekać z bólem. Mnie bolało 2 miesiece i 4 raz w życiu rwa kulszowa z promieniowaniem do obu kończyn zamiennie. Co przyniesie czas, tego nie wie nikt. Dzisiaj wiemy,że życie bez bólu jest piękne😊 pozdrawiam wszystkich
Początkująca
27-04-2016, 12:10:22

Miałam taki problem z lędźwiowym - bóle pleców, uczcie mrowienia, okazało się że dyskopatia nieoperacyjna, jednak na tyle złośliwa że uciska nerw no i boli. Zaczęłam chodzić na masaże i ćwiczenia. Znalazłam fajne zajęcia w Artis Wellness Club na Wilanowie - nazywają się zdrowy kręgosłup. Byłam na nich dwa razy i ból zelżał, nie biorę już co chwila ketonalu. Jestem dobrej myśli, dalej będę chodzić na te zajęcia a może coś się w końcu tam "przesunie" i przestanie boleć zupełnie. Taki ból potrafi naprawdę zabrać chęć do życia. Na szczęście trafiłam w dobre miejsce.
Początkujący
06-05-2016, 10:35:51

Cześć,
pisałem już wcześniej ale jako gość. W końcu założyłem konto.
Mój problem trwa nadal. Pisałem wcześniej że pobiorę zastrzyki, pobrałem ale nie przyniosły poprawy. Zrobiłem drugi raz MR ale sam też nie jestem w stanie stwierdzić czy jest lepiej czy gorzej czy bez zmian.
Kolejny krok to wizyta u lekarza z przychodni wojskowej. Mam nadzieję że mnie dalej pokieruje i powie co mam robić bo ja już po prostu nie daję sobie rady z tym wszystkim
Piszecie wyżej że mieliście operacje. Na czym one polegały? Czy to były zabiegi polegające na termolezji czy może zabiegi przez endoskop czy może zabiegi usztywniające?
gość
07-05-2016, 10:27:41

Witam serdecznie ,Kochani czy znacie jakiegoś dobrego fizjoterapuete w Szczecinie specjalizujego się w przepuklinie lędźwiowej. Zmagam Sie z dolegliwościami od 6 lat ,kilkukrotna próba rehab z NFZ zakończona fiaskiem ,próbowałam prywatnie ,jednak rewelacji nie ma,bóle nadal są ,puszczają na parę dni i znów się pojawiają promieniujac na prawą nogę i doskwierajac biodru. Przez ten okres czasu trzy razy miałam wykonywany RM ,ostatni w lutym. Z tego co fizjo stwierdził jest niestety gorzej. Na rehab przez 3 Miesiące tak naprawdę była tylko nauka mięśnia poprzecznego ,co tak naprawdę średnio mi wychodzi ,stanie na tzw poduszkach nadmuchiwanych ,robienie przysiadow ,chodzenie po nich co miało usztywnic mięśnie , była lekka poprawa ,następnie ćwiczenia na jednej nodze ,przysiady , jednak bóle cały czas się pojawiały ,później dopadł mnie stres i bóle wróciły ze zdwojoną siła atakując również odc szyjny. I tak od lutego przerwałam rehab i ćwiczenia. Chciałabym skonfrontować z Innym fizjoterapeuta swoje leczenie ,może rozpisze inne ćwiczenia ,zwłaszcza ze ta dwójka fizjo ,która mnie prowadziła zwykle leczyła innen kontuzje typu kolana ,barki itp. A na pytanie czy mieli podobnych pacjentów odpierali, że owszem zdarzyło się parę osób ,ale jakoś bez większego przekonania o tym mówili .
Tak więc gorąca prośbą może jest ktoś z okolicy ,ma podobny problem i większe rozeznanie w temacie. Z chęcią przyjmę każda rade ,proszę odp na forum bądź mail nothing17@interia.pl
gość
10-05-2016, 20:46:31

Witam Jestem cztery miesiace po operacji przepukliny kregoslupa ledzwiowego .Nadal nie czuje narzadow plciowych posladkow i zewnetrznej strony stopy .
Operacje mialam w holandi , Boje sie ze to czucie nie wroci .pozdrawiam i Prosze o opis czy ktos tak mial? Jola.
gość
14-05-2016, 10:38:40

Witam, prowadzę badania na temat możliwości opieki z zastosowaniem telemedycyny nad pacjentami z różnymi chorobami.
Wypełnienie krótkiej anonimowej ankiety zajmie kilka minut. Z góry dziękuję za pomoc
http://goo.gl/forms/ZCwZ4niXwd
gość
23-05-2016, 07:25:50

Gość 2013-04-24 20:06:02
Dzień dobry,
Swoje pytanie kieruję do osób będących już po operacji (zabiegu) usunięcia przepukliny krążka międzykręgowego w kręgosłupie lędźwiowym.
Cierpię na to schorzenie właśnie od około 4 lat, a obecnie mam 23 lata. Rwanie, bóle i ciągnięcia kończyć dolnych odebrały mi radość życia...czasem podczas chodzenia uginają mi się zwyczajnie nogi. Dopiero teraz rezonans wykrył u mnie tę dolegliwość bo wcześniej bagatelizowałam problem.
Neurochirurg dał mi 5 miesięcy na "doleczenie się" fizykoterapią, basenem, ćwiczeniami, rehabilitacją; jeśli to nie pomoże - warunkowa operacja. We Wrocławiu u dr Tomasiewicza.
Byłaby to pierwsza w moim życiu operacja i jestem nią przerażona...śni mi się po nocach..:( w momentach kiedy w ogóle śpię, bo przez rwania moje noce są od kilku lat nieprzespane.
Z kolei mój fizjoterapeuta (naprawdę dobry) twierdzi, żeby nie robić zabiegu po potem okazuje się że trzeba operować po raz drugi...trzeci...a po operacji nie podejmie się już leczenia mnie bo to zbyt ryzykowne dla niego. Twierdzi, że "jest duża szansa" na to że przestanie mnie uciskać na nerwy. Ale kiedy to nastąpi? Nikt nie wie... A ja cierpię i cierpię, a przy tym moja rodzina przeze mnie.
Niestety nic nie pomaga na moje dolegliwości, a teraz jestem między młotem a kowadłem, nie wiem co robić. Czy słuchać neurochirurga czy fizjoterapeuty... Chciałabym z jednej strony normalnie żyć, w końcu się uśmiechnąć po tylu latach, a z drugiej strony boję się jeszcze większych dolegliwości po zabiegu :( Warunkowy zabieg mam wyznaczony na 28 września tego roku.
Bardzo proszę te osoby, które niedawno albo dawno miały taki zabieg, żeby opisały mi jak on wygląda, w jaki sposób zdecydowały się na niego i jak teraz wygląda wasze życie, po operacji?
gość
23-05-2016, 07:49:12

Witam,mam 32 lata i 17.05.2016 poddałem się operacji wypukliny,czyli jestem 6-tą dobę po. Objawy miałem bardzo podobne,jeżeli nie gorsze-dopiero 20 zastrzyków domięśniowych przeciwbólowych i przeciwzapalnych przyniosło ukojenie bólu. Ryzyko powikłań pooperacyjnych jest już niewielkie, a ryzyko nie poddania się operacji już większe-niedowład kończyny,porażenie nerwów,nietrzymanie moczu itd... Długo borykałem się z podjęciem decyzji,próbowałem masaży i różnych ćwiczeń jednak nic nie pomagało,dziś 6-ty dzień po operacji i czuję się dobrze(narazie) bez leków przeciwbólowych/ Oczywiście przez pierwsze 3 tyg więcej odpoczynku i leżenia,ale to normalne w takiej sytuacji. Po 4 tygodniach kontrol u neurochirurga i po 2-3 miesiącach powrót do pracy bez żadnych przeciwskazań-tak głosi teoria. Z perspektywy czasu nie żałuję decyzji i mam nadzieję,że proces leczenia będzie przebiegał tak jaj do tej pory-moja rada-żaden fizjoterapeuta nie powinien podejmować za Panią decyzji-najlepiej posłuchać neurochirurga-to najbardziej kompetentna osoba. W szpitalu w Gdańsku spędziłem 2 doby, na 3 dzień dostałem wypis i wróciłem do domu autem prawie 250 km,moje odczucia co do operacji są pozytywne,jeżeli nic nie pomaga to proszę się zdecydować-polecam szpital MSWiA w Gdańsku i prof Słoniewskiego, jeszcze jedna rada-młody wiek i pozytywne nastawienie bardzo pomagają w okresie leczenia pooperacyjnego.Pozdrawiam i głowa do góry- Kuba.
gość
23-05-2016, 08:26:54

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
gość
27-05-2016, 08:25:45

Ja polece lekarza profesora Mandata z w-wy, widac ze czlowiek mlody ale jego wiedza i technika nie ma granic ( calym sercem mu dziekuje za to co dla mnie zrobił ) 3 tygodnie ogromnego bólu i paralizu prawej nogi zostawilo slad ale podobno trzeba dac kilka tygodni na regeneracje nerwu, jestem 3 dzien po operacji i noga jest odretwiala lecz nie zawsze czasem sie cos odblokuje i muzg widzi ja jako zdrowa, wiec rokowania sa dobre. a ja juz piszac to sie usmiecham, ludzie tu niema co lazic po jakis magikach bo moze wskoczy bo moze masaz, mylna droga tylko lekarz ktury wie co ma zrobic a nie od gabinetu do gabinetu latac tracac czas

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: