Reklama:

Problemy z pamięcią i nie tylko (69)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-04-2012, 18:51:53

Od urodzenia uczymy się i zapamiętujemy. Jednym "wchłanianie" informacji przychodzi bardzo łatwo, innym z większym trudem. Niektórzy uznają, że mają lepszą pamięć wzrokową, inni wolą się uczyć ze słuchu.
Jednak to wszystko szczegóły. Ważne, by w ogóle pamiętać. Większości z nas wydaje się to całkowicie naturalne. Jednak są osoby, dla których zapominanie to bardzo poważny problem.
- Kłopoty z pamięcią, ze względu na przyczyny, można podzielić na dwie główne kategorie - tłumaczy specjalista neurolog, prof. Maria Barcikowska.
- Pierwsza grupa to czynnościowe zaburzenia pamięci, czyli zapominanie związane z trybem życia i problemami psychicznymi. Przyczyną problemów z pamięcią może być depresja, zbyt duża liczba obowiązków, trudności życiowe, stres. Wszystko, co powoduje, że jesteśmy roztargnieni i mamy problem z koncentracją. Druga grupa zaburzeń związana jest ze zmianami chorobowymi. Problemy z pamięcią powoduje organiczne uszkodzenie mózgu, czyli zanik lub złe funkcjonowanie neuronów. Zmiany te są nieodwracalne - dodaje prof. Barcikowska.
Pierwszych objawów utraty pamięci wiele osób w ogóle nie dostrzega. W końcu wszystkim zdarza się zapomnieć imię dalekiego znajomego, zapodziać gdzieś klucze, czy przegapić termin opłacenia składki ubezpieczeniowej. Takie sporadyczne zapominanie nie jest powodem do zmartwienia.
- Nie ma ścisłej definicji, czy kryteriów określających, kiedy problemy z pamięcią powinny zacząć nas martwić - mówi prof. Barcikowska. - Moim zdaniem najistotniejszym wskaźnikiem, że należy zacząć szukać pomocy, jest moment, w którym zauważymy, że problemy z pamięcią zaczynają nam przeszkadzać w życiu osobistym czy w pracy.
Np. jeśli wyleci mi z głowy imię studenta - to oczywiście gafa, ale jeszcze nie powód do zmartwienia. Jeśli jednak zapomnę o obronie pracy doktorskiej, której jestem promotorem, to znaczy, że mam problem - wyjaśnia specjalistka neurolog. Gdy problemy z pamięcią przestają być mało istotnymi incydentami i zaczynają wpływać na nasze życie, powinniśmy poszukać pomocy.
- Problemami z pamięcią zajmują się psychiatrzy i neurolodzy. Do tych pierwszych powinniśmy się udać z zaburzeniami czynnościowymi. Gdy przyczyną zmian jest organiczne uszkodzenie mózgu, chory powinien znaleźć się pod opieką neurologa - mówi prof. Maria Barcikowska.
W przypadku zaburzeń czynnościowych psychoterapia, a czasem też terapia farmakologiczna, mają na celu "uporządkowania życia".
Gdy uporamy się z głównym problemem - stresem, depresją - pamięć wróci do normy. Jednak śmierć czy zaburzenie funkcjonowania neuronów to zjawiska nieodwracalne. Nie da się "naprawić" pamięci utraconej w wyniku choroby. - Organiczne zaburzenie mózgu, czyli obumieranie lub zaburzenie prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych. ma dwie przyczyny. Zmiany mogą występować z powodu zwyrodnienia mózgu, które następuje na skutek odkładania się w neuronach lub w bezpośrednim ich sąsiedztwie nieprawidłowych, toksycznych białek. Najczęściej wiąże się to z chorobą Alzheimera.
Drugą przyczyną jest śmierć neuronów z powodu niedokrwienia mózgu, najczęściej w przypadku miażdżycy tętnic mózgowych. Popularnie mówimy o tym zjawisku "skleroza" - wyjaśnia neurolog. - Rzadko jednak te procesy są czyste, to znaczy, że mamy do czynienia tylko z jednym z nich. Alzheimer nie wyklucza miażdżycy i odwrotnie. Wprost przeciwnie - najczęściej jedno z zaburzeń zwiększa ryzyko wystąpienia drugiego.
Choć śmierć neuronów jest zjawiskiem nieodwracalnym, nie znaczy to jednak, że nie możemy nic zrobić, by poprawić szwankującą pamięć. - Możemy wykorzystać zjawisko plastyczności mózgu. Każdy z nas posiada ogromną liczbę neuronów, ale wykorzystuje tylko niewielką ich część. Reszta jest "bezrobotna". Za pomocą ćwiczeń możemy je uaktywnić, by zastąpiły te obumarłe. Ten proces zakończy się, gdy dojdzie do śmierci około 60 proc. neuronów - tłumaczy prof. Barcikowska.
- Ćwiczenia mózgu i zwiększania rezerwy poznawczej nie powinno się traktować jako formy terapii, gdy pojawi się problem, a profilaktyki. Inaczej mówiąc - im więcej przez całe życie się nauczymy, im więcej będziemy ćwiczyć, im więcej neuronów zagonimy do pracy, tym wolniej będzie następować utrata pamięci w przypadku choroby. Jak ćwiczyć pamięć? Oczywiście czytając, ucząc się - np. języków obcych, wykonując ćwiczenia logiczne, rozwiązując krzyżówki. Ale nie tylko.
- Większość osób kojarzy rozwijanie rezerwy poznawczej tylko z zadaniami intelektualnymi, tym czasem to nie jedyny sposób, by aktywizować neurony - mówi specjalistka neurolog. - Przeprowadzone na bardzo dużą skalę badania dowiodły, że część mózgu odpowiedzialną za pamięć stymuluje także szybki chód - mówi prof. Barcikowska. - Nie bieg, czy truchtanie, ale równy, szybki marsz. Najlepiej przez godzinę dziennie, choć wiem, że to mało realne. Postarajmy się więc znaleźć choćby pół godziny - aby w ten sposób inwestować w naszą pamięć.
http://fitness.wp.pl/zdrowie/psychologia/go:2/art296,klopoty-z-pamiecia.html
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
17-06-2012, 22:17:39

Ostatnio moj mozg chyba sie buntuje bo odmawia pracy!!a Tak powaznie to zapominam o prostych rzeczach !! Dzisiaj naprzyklad wstawilam cukier do lodowki !! Jak cos gdzies poloze to potem dlugo szukam bo nie pamietam co z tym zrobilam !! Zapominam O rzeczach !! Nie Potrafie myslec !! Czuje pustke w glowe !! Pocieszam sie tym ze to pewnie Nic powaznego .ostatnio mam wiele problemow I czesto sie Denerwuje !! Ale chyba Tak dluzej nie wytrzymam !!!
gość
04-07-2012, 19:28:03

Gość 2012-06-18 00:17:39 Ostatnio moj mozg chyba sie buntuje bo odmawia pracy!!a Tak powaznie to zapominam o prostych rzeczach !! Dzisiaj naprzyklad wstawilam cukier do lodowki !! Jak cos gdzies poloze to potem dlugo szukam bo nie pamietam co z tym zrobilam !! Zapominam O rzeczach !! Nie Potrafie myslec !! Czuje pustke w glowe !! Pocieszam sie tym ze to pewnie Nic powaznego .ostatnio mam wiele problemow I czesto sie Denerwuje !! Ale chyba Tak dluzej nie wytrzymam !!!
Ja mam tak od 5 lat i co z tego? Jeżeli jesteś między 18-40 żaden lekarz ci nie pomoże bo jesteś za młody. W Polsce nieistnieje coś takiego jak pomoc medyczna. Osobiście co mogę ci poleć to importuj sobie z Czech. Piracetam. Jest to lek wydawany na receptę w polsce ale w czechah 100% legalny. Wspomaga on dotlenić mózg. Stosuje się go uchorych z ADHD z dysleksją, problemami z nauką, ludziom po operacjach czy ogólnie z problemami poznawczymi. Plus do tego polecam koktajl witaminowy np: Centrum, Lecytyna, Tran, Żeń szeń. Taki zestaw powinien ci pomóc. Plus do tego odstaw alkohol, papierosy, słodycze, tłuste jedzenie. Zacznij uprawiać sport, biegaj, pływaj (chodzi o to aby poprzez ruch podwyższyć ciśnienie krwi i dotlenić mózg). I najważniejsze to trening zacznij rozwiązywać zadania matematyczne tak jak w szkole (mnożenie dodawanie dzielenie niewiadoma), zacznij czytać i streszczać sobie lekturę a nawet zacznij pisać do niej małe wypracowania. Nic więcej nie możesz już zrobić. Możesz spróbować wizyt u psychologa pisałeś że masz problemy z nerwami. Zmniejszenie poziomu stresu powinno pomóc, nadmiar negatywnych emocji może zmasakrować pamięć.
gość
08-07-2012, 19:52:55

https://umysl.fora.pl/
Zapraszam do budowy forum o tematyce pamięci i jej zaburzeń.
memo89
gość
11-11-2012, 22:09:12

To straszne że w tym temacie nic się nie ruszyło.
Ostatni jest mój post zachęcający do odwiedzania forum.
Wygląda na to że osoby z problemami pamięciowymi.
Nie potrafią się w żaden sposób zorganizować.
Można znaleźć strony
dla:
z motoryzowanych, zakochanych, hobbystów nawet samobójców, ale nic niema dla ludzi zaburzeniami poznawczymi.
gość
22-11-2012, 23:47:09

Również zaczęłam mieć ostatnio duże problemy z pamięcią czy koncentracją. Czasem drga mi powieka moze to na prawdę niedobór magnezu powoduje taki efekt...
Czuję się starsznie nieobecana, tak jakbym była na pograniczu swiata rzeczywistego a złudnego.
Jedynie co wiem to tyle, ze choruję na hashimoto jestem w trakcie elczenie i prawdopodobnie nie dobrałam jeszczce właściwej dawki. Moze tu tkwi problem.... Już sama nie wiem czy mogę zwalać to na tarczyce.
Jednak fakt jest taki że przy niedoczynnosci często występują inne braki witamin czy mikroelemntów.
gość
22-11-2012, 23:51:39

MASAKRA!!!
To znowu ja, ta co powyżej:D
Zanim wysłąlam wiadomosć męczyłam sie chyba z 5 min wpisujać hasło heheh ach ta inteligencja
Ale ostatnio jakoś impulsy starsznie wolno do mnie napływają i kiepsko kontaktuję. CZytając coś zaraz zapominam o czym....
Dobra idę spać bo wieczorna pora na pewno nie jest dla odpowiednia. SZczególnie ostatnio dopada mnie ogrromne zmeczenie i senność. Hmmm czuję się jakbym byłą "pijana":D:D
Dobranoc i do zapamiętania
gość
22-11-2012, 23:53:20

Jakiś czas temu zauważyłam, że miewam problemy z pamięcią. Nie występują często, ale jak np. długo gadam to w którymś momencie zaczyna brakować mi słów, zacinam się, wiem co chcę powiedzieć, ale nie umiem tego określić jednym wyrazem.
To frustrujące zwłaszcza, że wtedy odnoszę wrażenie, że mówię niewyraźnie.
Rozmawiałam z lekarką i okazało się, że tak reaguję na leki p/padaczkowe, a konkretnie na Depakine.
Teraz od miesiąca jestem na Vetirze - ma taką samą substancję czynną jak Keppra. Może za wcześnie to oceniać, ale nie zauważyłam "zacięć". Mam nadzieję, że to rzeczywiście była kwestia leku.
---------------------------------------------------- ‎"Zasady są dla zwykłych ludzi. Geniusze potrafią żyć w chaosie"
gość
23-11-2012, 09:13:44

Dorotka, tak działają leki przeciwpadaczkowe.
Ja biorę Tegretol i Kepprę i też się zapominam. Mówię, mówię i nagle pustka nie umiem skończyć zdania.
Taka sytuacja nie zdarza się za każdym razem, ale często.
Pozdrawiam Ala
gość
26-11-2012, 22:36:26

Chciałbym mieć takie problemy.
Moja pamięć to masakra zapominam imion twarzy,
trzy razy prawie spaliłem dom.
Zapomniałem wyłączyć garnek.
Oczywiście neurolog z NFZ nic nie widzi.
Tylko mi się życie sypie bo nic nie zapamiętuję a z dnia nadziej tempieje.
Silne zawroty głowy, wysoka czułość na światło, piski w uszach. Niezdolność do zapamiętywania obrazów i ich odtwarzania.
Mam problem zapamiętaniem prostej rymowanki.
To jest tragedia u 23 latka.
Jaka przyszłość mnie czeka?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: