Reklama:

Problemy z pamięcią i nie tylko (69)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2012, 22:41:35

Może głupio zapytam, ale czy nie masz możliwości skonsultowania problemu z innym neurologiem?
Czy ktoś się tym przejmie dopiero jak rzeczywiście stanie się coś poważnego, nieodwracalnego???
---------------------------------------------------- ‎"Zasady są dla zwykłych ludzi. Geniusze potrafią żyć w chaosie"
gość
27-11-2012, 23:09:52

Nie za bardzo...
Czekam do stycznia...
Wykupiłem pakiet medyczny w w pracy i będzie on obowiązywał od stycznia.
Z NFZ nie korzystam bo każdy wie jak to wygląda.
Zapisy trwające nawet do 9 miesięcy !!!
Chcę spróbować prywatnie.
Najgorsze jest to że na pierwszy rzut oka wyglądam normalnie. Młody chłopak z ogólnie dobrymi wynikami badań i w NFZ po prostu mnie się zbywa.
Muszę czekać do stycznia.
Lub podejdę prywatnie ale szczerze mówiąc szkoda mi tych 100 zł na wizytę. Skoro w styczniu będę miał nielimitowany dostęp plus możliwość wykonania wielu badań np, badanie tomografem.
No ale chyba zaryzykuje i wydam tą stówę.
Ile mogę czekać?
gość
28-11-2012, 09:01:24

Do gościa, powiem Ci, że wizyta prywatna jest bardziej konkretna, lekarz musi poświęcić Ci tyle czasu ile Ty potrzebujesz, dokładniej przykłada się do badania. Jeżeli ma wątpliwości kieruje do szpitala na badania.
W przychodni, pada pytanie, jak tam Pani/Pan się dzisiaj czuje, recepta i do domy. Znam to z doświadczenia.
Pozdrawiam Alicja
gość
28-11-2012, 09:52:30

do szpitala niemoge pujsc poniewaz zwroc to namnie uwage pracpdawcy. taka wizyta wiazala by sie mozliwe ze zezwolnieniem. wystarczy mi fakt ze mam problemy w pracy natury umyslowej. typu zapamienac rozklad towaru, zapamientac kolejnosc ruchow przy wykonywanej czynnosc.
istny koszmar.
z tego co sie orientowalem wizyta w szpitalu trwa 3 dni.
pewnie w dni powszednie. a ja mam wolne tylko wekendy.
chcesz pracowac badzi zdrow.
pozdrawiam.
gość
28-11-2012, 16:55:17

Ja mam podobne problemy może nie aż w takim stopniu ale jednak. Nie zapamiętuję twarzy imion, ostatnio spotkałam koleżankę ze studiów, której nie widziałam ze 3 lata a jak ją zobaczyłam nie byłam pewna skad ją znam, może z liceum... a moze studia. Nawet imienia nie mogłam sobie pzrypomnieć... masakra... zaznaczam że również do wieku starczego dużo mi brakuję. Mam 24 lata. Zapominam słówek, cięzko jest mi się wysłowić, problemy z koncentracją. Czuję się nieobecna, niepewny chód. Byłąm z tym u neorolog. Miaąłm robiony tomograf wyszedł ok. Skierowano mnie do laryngolog, szumy w uszach tak jakbym gorzej słyszała.
Jedynie co o sobie wiem to, że choruję na niedoczynnośc tarczycy typu hashimoto i takie objawy moga o tym świadczy ale ja wolałąm sprawdzić czy nie ma innych przyczyn mojego gorszego samopoczucia a o zmęczeniu i sennosci chyba nie psiałam. Dopiero od niedawna mam zwięskzona dawkę hormonu zobaczymy jakie będą efekty leczenia.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy na co ma wpływ tarczyca, ardzę więcej poczytać o objawach.
Aaa i wysżła mi anemia wiec i ją będę musiałą zaleczyć. Moze keidyś będę więcej PAMIĘTAĆ...mam nadziję
Jakby co można pisać na mój adres, warto się wspierać;)
blekitnalaguna88@o2.pl
gość
02-12-2012, 12:09:52

Bidne te forum :(.
gość
16-12-2012, 15:38:29

Nędza i bryja szkoda pisać.
Początkująca
30-11-2013, 01:33:27

Gość 2009-04-19 20:57:00 Sam postawiłeś sobie diagnozę i być może trafną, ale potwierdzić ją może tylko psychiatra lub psycholog i tam należy się udać. Można poprawić pamięć farmakologicznie, ale recepty ma prawo wypisywać tylko psychiatra. Trudno mi powiedzieć który z tych dwóch specjalistów w tym stanie jest bardziej potrzebny, każdy z nich na pewno jest w stanie Tobie pomóc.
Moje problemy z pamięcią również zaczynam postrzegać jako co najmniej niepokojące. Wcześniej miałam świadomość, że jestem roztargniona i raczej bagatelizowałam wszelkie objawy. Jednak od pewnego czasu nasiliły się do tego stopnia, że mam powody do pewnych obaw. Kładę coś na stole i za chwilę już nie pamiętam, że to zrobiłam. W efekcie połowę dnia marnotrawiąc na poszukiwania. Mam dopiero 36 lat, więc nie wiem czy należy tę dolegliwość łączyć z wiekiem... Nie można też mówić o przemęczeniu lub niewysypianiu. Nie mam też innych poważniejszych problemów zdrowotnych.
gość
13-10-2014, 19:44:38

Problemy z pamięcią często bywają OBJAWEM groźnych chorób (lub calkowicie niegroźnych :)). Tutaj można znaleźć wypis chorób, których objawem są zaburzenia pamięci: http://problemy-z-pamiecia.blogspot.com/2014/10/6-najczestszych-przyczyn-problemow-z.html
gość
24-08-2015, 14:38:45

zA DUZO ROZPRASZACZY NAOKOŁO, Trzeba sie wyciszyć, wyluzować, znaleźć sposób na tzw RESET, za duzo bierzemy na siebie, praca, dzieci, utrzymanie domu, dokształcanie się na potrzeby pracodawcy, bo w tych czasach wszystko co potrafisz to ZA MAŁO. Czasem trzeba sobie coś odpuścić. Życie nie jest po to by się zajeżdżać. Zawsze byłam przeciwna farmakologii, trzeba zacząć ćwiczyć swoją pamięć, wszystko jest skuteczne: krzyzówki, rebusy, czytanie ksiażek, gry itp. Wszystkie sa robione dla przyjemnościu i relaksu. Tylko trzeba na to czas poświęcić. Ja juz miałam takie luki, że nie pamietałam, co ktos do mnie powiedział kilka minut wczesniej- potem afera. Po nocach robiłam sobie ćwiczenie "pamięcią wstecz" i próbowałam sobie przypominac genezę poprzedniej myśli. np. Jak to sie stało, że pomyślałam o "A", o czym pomyślałam, zanim pomyślałam o "B" itd. A potem to sie zapisałam na trening pamięci w Lesznie, dla dorosłych, który zaczęłam w woj. dolnośląskim jako nastolatka i nie skończyłam, ze wzgledów chyba finansowych. Nie powiem, że żałuję, wręcz przeciwnie. Powiem wam, że dla dorosłego to takie fajne oderwanie od rzeczywistości, wszystkich problemów. Bawisz sie i zapominasz o ***, a pamieć zaczyna się poprawiac i to dość szybko. Do tej pory stosuje techniki, których mnie nauczyli. Trening pamięci był w Lesznie (Wielkopolska). Dla chętnych namiary: http://leszno.spw.pl/. Teraz próbuję namówić moje starsze dzieciaki na taki trening pamięci dla gimnazjalistów. Ciężka sprawa z ta dzisiejszą młodzieżą. Może na starość docenią sztukę zapamiętywania i treningu koncentracji uwagi. Może...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: