Reklama:

Problemy z pamięcią i nie tylko (69)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-07-2009, 19:36:00

Widzę, że sporo jest takich jak ja Miałem podobne problemy. Dla zainteresowanych podam adres , żeby nie było reklamy i trochę poczytałem na temat pomięci- trochę mi się rozjaśniło
gość
25-07-2009, 14:18:00

Ja mam też z problem z pamięcią przypuszczam że wszystko zaczeło się na tle nerwowym człowiek nigdy nie miał spokoju a po tym wszystkim skończyło się na wizycie w szpitalu po czym że okazało się że to epilepsja a jeszcze do tego wykryli u mnie torbiel około 1 cm w lewym płacie sam nie wiem wiec co miało wpływ na co
gość
27-07-2009, 17:08:00

ja miałem też dużo stresu i mało snu. Teraz dzięki www.memo.pl/gry i magnezie się leczę na własną rękę i powoli dobudowuję
Początkujący
28-07-2009, 13:07:00

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dobrze jest trzymać się jakiegoś wyznaczonego planu dnia i trochę pracować nad sobą i dbać o pamięć.
gość
29-07-2009, 11:06:00

Jak się nerwy opanuje to i pamięć lepsza jest wiem z doświadczenia. Poza tym to jest fajna strona www.memo.pl gdzie jest dużo o pamięci i mi pomogła
Początkująca
08-08-2009, 09:34:00

moja babcia zaczyna mieć problemy z pamięcią,, niby nic bo drobiazgi,, gdzie klucze czy okulary,,, dobrze za to pamięta lata młodości i lubi do nich wracać,,,ale martwię się i nie wiem czy nie wyslac jej do lekarza,, może się obrazić,,,
bella
gość
29-08-2009, 14:58:00

Przeredagowałem trochę swojego posta z początku tego topicu, dorzucając kilka cennych uwag. Jeśli ktoś z Was jest naprawdę zainteresowany rozwijaniem sprawności swojego umysłu oto kilka sposobów, które zgromadziłem przez dość długi czas interesowania się tym tematem.

• Sen w granicach 7-8 godzin. Nie mniej, nie więcej. Zmęczony umysł gorzej pracuje i nie jest to chyba dla nikogo tajemnicą. Jeśli ktoś się uczy do klasówki/kolokwium na ostatnią chwilę, zarywa nockę niech się nie dziwi, że coś pójdzie nie tak i niech nie myśli, że ma słabą pamięć czy niski iloraz inteligencji. Poza tym sen redukuje ilość kortyzolu we krwi. Kortyzol - hormon stresu, którego ilość nie jest w organizmie redukowana poprzez sen ma wręcz destrukcyjne działanie na mózg.
• Ćwiczenia fizyczne, bardzo istotny aspekt. Ćwicząc fizycznie(polecam bieganie, basen, chodzi o zaangażowanie całego ciała), sprawiamy, że nasz układ krwionośny pracuje sprawniej, serce pompuje więcej natlenionej krwi do mózgu, a mózg dotleniony pracuje lepiej. Regularnie ćwicząc oddalamy od siebie mnóstwo chorób, mamy więcej energii a także lepiej sypiamy.
• Dieta. To temat na książkę. Jeśli ktoś odczuwa problemy z pamięcią powinien jeść owoce, zwłaszcza te leśne takie jak jagody, maliny,(poczytajcie sobie o antyoksydantach i pokarmach które ja zawierają), warzywa(wszystkie i w każdych ilościach, polecam szpinak), orzechy, nasiona i kiełki oraz chude mięso i ryby. Co się da gotować na parze a nie smażyć – zwłaszcza warzywa!!! Do picia proponuję kawę, zieloną herbatę, najlepiej bez cukru i okazjonalnie wino. Wszystkie trzy ze względu na antyoksydanty, aczkolwiek kawa ma wiele innych zalet i nie chodzi mi tu o to, że pobudza. Ograniczyć proste cukry - batoniki, cukierki, czekolady(chyba, że gorzkie, to tak, bo kakao samo w sobie jest OK - zawiera dużo magnezu). Proste cukry destabilizują mechanizm regulujący poziom cukru. W skrócie to chodzi o to, że proste cukry na chwilę dają dużo energii, ale ta energia ucieka z nas tak szybko jak przyszła, na skutek czego czujemy się szybko zmęczeni. Unikać chipsów i silnie zakonserwowanej żywności! Zawierają dużo soli, która wiąże wodę w naszym organizmie a poza tym zawierają dużo szkodliwych tłuszczów. Potraktujmy wszystko co widzimy białe w kuchni jako złe - białą mąkę, sól, cukier. Jeśli ktoś zje z rana dużą białą słodką bułę i spłucze to colą to proszę się nie dziwić, że nie może się uczyć i w ogóle źle się czuje.
• Zrezygnować z częstego picia alkoholu. Wyjątkiem jest wino - kilka lampek tygodniowo ma udowodnione naukowo pozytywne działanie zdrowotne.
• Papierosy - rzucić. Krótkie uzasadnienie. Każde wciągnięcie dymu papierosowego wiąże się z wchłonięciem kilu tysięcy różnych substancji, w tym także tych toksycznych dla naszego mózgu - rozpuszczających systematycznie delikatne tłuszcze, z których składa się nasz mózg.
• Narkotyki - tutaj to już nawet nie powinienem nic uzasadniać. Związki zawarte w narkotykach często nie są rozkładane lub rozkładają się bardzo powoli. Kumulują się w mózgu powodując coraz większe otępienie.
• Jeśli chodzi o suplementy to odradzam szczerze wszystkie niesprawdzone specyfiki z aptek internetowych. Możecie wpędzić się nimi w jeszcze większy dołek. Polecam natomiast przyjmować Omega-3(tłuszcze wielo nienasycone, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, w pożywieniu przyjmujemy ich na ogół za mało). Omega-3 znajduje się też w siemieniu lnianym. Od czasu do czasu można przyjmować suplementy z żeń-szenia(więcej energii) oraz miłorzębu japońskiego (lepsze ukrwienie mózgu), ale nie codziennie, żeby się nie przyzwyczajać.
• Gimnastykować umysł poprzez rozwiązywanie krzyżówek, sudoku, scrabble
• Układać sobie wyrazy z liter występujących w innych, długich wyrazach np. z wyrazu „inteligencja” można ułożyć wyrazy takie jak: glina, nit, gen, cena. Ćwiczenie to ma tą wyższość nad wszystkimi innymi, że można je wykonywać wszędzie np. w drodze do pracy, w autobusie
• Powtarzać w myślach przed pójściem spać to, co zdarzyło się danego dnia (poprawia pamięć, koncentrację a także jest sposobem na bezsenność)
• Nauczyć się żonglować (o korzyściach można przeczytać na wielu stronach internetowych, na prawdę warto!)
• Często używać lewej (jeśli ktoś jest praworęczny) ręki, w tym: pisać lewą ręką, trzymać nią szczoteczkę podczas mycia zębów, otwierać drzwi, mieszać herbatę itp.
• Synchronizować półkule mózgowe np. poprzez chodzenie w miejscu polegające na dotyku prawym kolanem do lewego łokcia i prawym łokciem do lewego kolana czy też odchylanie lewej nogi, prawej ręki oraz lewej ręki i prawej nogi, albo dotykanie prawą ręką lewej stopy i lewą ręką stopy prawej
• Słuchać muzyki klasycznej. Dźwięki instrumentów takich jak skrzypce, ***pian, wiolonczela mają stymulujący i regenerujący wpływ na organizm oraz harmonizują działanie półkul mózgowych.

Jak widać, istnieje sporo sposobów, żeby zwiększyć swój potencjał umysłowy. Większość z nich nic nie kosztuje, a korzyści wynikające z trenowania umysłu mogą być ogromne, polecam więc zabrać się za siebie już dziś. Sprawny umysł to klucz do szczęśliwego życia!
gość
29-09-2009, 13:09:49

Witam...moze nie do tematu ale zazwyczaj jak chodz brzeczy mi cos w glowie..jakby cosa sie odrywalo...co to moze byc?
gość
23-10-2009, 21:47:34

Witam, mam pewnien problem który mnie nurtuje od jakiegos czasu...
mam zaniki pamieci. Ludzie mi opowiadają sytuacje w których brałam udział, zazwyczaj gram w nich główną rolę. Cytują mnie, dokładnie mówią co robiłam, jaką miałam mimikę twarzy i z czym się nie zgadzałam. Ostatnio chłopak mi opowiedział jak przy mnie spadły drzwi z zawiasów i cała rodzina sie zleciała a ja mu pomagałam te drzwi podnieść. Huk był niesamowity podobno. Tak wlasnie sie zaczely moje podejrzenia. Bo zapytalam zdziwiona co to za dziura w drzwiach, a on popatrzyl na mnie jak na idiotkę...;p Pozniej zaczeły dochodzic opowiesci przyjaciółki, wszystko w niedalekich czasach, max pare miesięcy wstecz, czasem 3 dni, tydzien.... Do tego dochodzą od czasu do czasu zaburzenia równowagi i towarzyszące temu zacmienie w oczach. Zazwyczaj jak siedze, a potem gwaltownie wstaję. Wybieram sie do neurologa ale pewnie nic nie stwierdzą jak zwykle, a mnie na prawde interesuje czemu kompletnie nie pamietam o czym niedawno zawzięcie dyskutowałam z ludzmi.. Pomozecie? :( Co to moze byc??
pozdrawiam;***
gość
24-10-2009, 19:05:21

Proponuję kontakt z neurologiem np.
www.synapsa.biz
Pozdrawiam:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: