Cześć Wam ! Wielkie dzięki za życzenia i wzajemnie niestety spóznione ..
W ostatnim czasie idzie dobrze ataków coraz mniej . Z tych które występuje znalazłam połączenie .tzn Podczas fazy cyklu menstruacyjnego i cyklu księżycowego :) czyli owulacja ,menstruacja ,nów i pełnia ..
Zastanawiała mnie sprawa co ma wspólnego owulacja i pełnia .Dlaczego nadal występują tam ataki I mam ! . SEROTONINA ! Serotonina to jeden z neuroprzekaznikow . Zacytuje kilka zdań z róznych artykułow .
" Można zaobserwować, że w czasie pełni księżyca ludzkie ciało wytwarza więcej
serotoniny. Hormon ten, nazywany często „hormonem szczęścia”, jest wytwarzany
przez ośrodkowy
układ nerwowy. Blokowanie syntezy serotoniny powoduje bezsenność, ma wpływ na apetyt, temperaturę ciała oraz ciśnienie krwi ..."
"Tuż przy owulacji Estrogeny osiągają najwyższy poziom sprowadzając ze sobą sporą dawkę serotoniny"Następnymi czynnikami które wpływaja także na wzrost serotoniny są : Seks, Słońce, Słodycze..
Można powiedzieć że wszystko się kręci wokół hormonów . Hormony działają jak domino .Jak na jeden wpłyniesz to reszta jak gruz . W rzeczywistości nawet leki przeciwpadaczkowe wpływają na hormony to one blokują lub wzmacniają produkcję więc tak jakby tam leżała przyczyna hmm...
Miałam PCOS ,dużo poprawiłam właśnie dietą . Tu dość ciekawy artykuł jak ktoś jest zainteresowany działaniem leków pp na hormony . http://www.wple.net/plek/numery_2014/numer-10-2014/544-548.pdf . Będę nadal zaglądać . Jak macie jakieś ciekawe info ,na co traficie ,to piszcie i też podrzucajcie linki . Zapisałam się na fb do grupy epi ale odnoszę wrażenie że tam nikogo to nie obchodzi . Pisanie tylko w kółko o lekach hmm...Nie mam konkretnie z kim o tym wszystkim porozmawiać i przemyśleć te tezy a samemu to cięzko :) .Pozdrawiam Callisto