Oj wywołałem małą burzę Po pierwsze nie miałem i nie mam zamiaru nikogo stresować, dołować, a tym bardziej odbierać nadziei. Napisałem, że póki co epilepsja jest choroba nieuleczalną, a tą myśl oparłem na podstawie zapisów WHO oraz podręczników medycyny. Poza tym świat nie kończy sie jutro, i w każdej chwili może pojawic się metoda całkowitego wyleczenia epilepsji. Czego nam wszystkim życzę.
Nikomu więc nadziei nie odbieram.
Odnośnie mylności lekarzy. Oczywiście, że lekarze, a tym samym medycyna się myli. W końcu nikt nie jest doskonały, a czasami postęp w medycynie wszystko wywraca do góry nogami. Ufam lekarzom za oceanu dlatego, że bardzo często wiele chorych z Polski wyjeżdża tam na leczenie. Gdyż tu nie można było zrobić nic więcej badź nie było innej możliwości bądź czasem bano się podjąć większego ryzyka. Zresztą w Stanach jest inne podejście do leczenia, a w przypadku epilepsji tam ta choroba jest masowa, lekarze więc mają większe doświadczenie w epilepsji. Jednak błąd zawsze istnieje.
Co do leczenia komórkami macierzystymi póki co nie jest to powszechna metoda leczenia, to wciąż faza badań i eksperymentów. Do póki nie bedzie ona stosowana jako jedna z metod powszechnych dopóty będzie to wciąż sfera pod znakiem zapytania.
Odpowiadając na pytanie wyników EEG. W moim przypadku wyniki zapisu EEG wychodzą normalnie jeśli chodzi o EEG robione w ciągu dnia. Natomiast kiedy mam robioine EEG w nocy podczas snu, to w zapisie wychodza niewielkie zmiany. U mnie jeszcze są badania na poziom kwasu walproinowego. Tu po ustabilizowaniu lekami (Depakine Chrono 500 - 2x) poziom jest normalny. Jeszcze parę razy miałem wykonywany tomograf, ale nie było żadnych zmian. A w tym zapisie nocnym EEG są zmiany fal ostrych, fal Theta - głównie zmiany amplitudy, ale są to niewielkie zmiany jak wspomniałem. W dzieciństwie miałem jeszcze w zapisach zmiany ogniskowe czy coś takiego, ale teraz tego nie ma w zapisie.
Generalnie teraz nie mam napadów, ataków, miałem tylko stan takiego jakby zawieszenia, o czym wspomniałem w poprzednim poście (w którymś wcześniejszym). Dodam, że na własne życzenie, bo stało się podczas pracy na nocnej zmianie.
Tomek