Reklama:

porażenie nerwu twarzowego (149)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-05-2010, 17:46:04

witam serdecznie muślisz że te sterydy coś dają?ja ma porazenie od 3 tygodni poprawy nie ma a sterydy biore no i jeszcze witaminy ....
gość
06-07-2010, 09:23:56

Witam kochani. Porażenie nerwu twarzowego mam już od ponad 7 miesięcy. Oczywiście przerobiłam wszystkie możliwe terapie. Począwszy od sterydów, witamin z grupy B, Nivalinu itd. a skończywszy na wspomnianym już leku dostępnym w Niemczech Kelitcan N i homeopatii. Przeszłam też przez kilku specjalistów neurologów i różne typy rehabilitacji (elektrostymulacja, laser, Solux, aquavibron, galwanizację, akupunkturę). Ponadto robiłam tomografię głowy i badania na boreliozę. I nic!!!! Postępy i efekty tego wszystkiego były mizerne. Musiałam uzbroić się w cierpliwość i pogodzić z tym, że jeśli chodzi o "neuralgie" to droga jest długa a tempo mozolne. Jeden specjalista powiedział mi że to jest takie dreptanie w miejscu. I miał rację. Jedyne co bardzo mi pomogło i efekty były widoczne niemalże z dnia na dzień to masaż twarzy. Nie relaksacyjne głaskanie po "buzi" tylko porządny masaż wykonany przez masażystkę. Gdybym wiedziała, wcześniej że tak mi to pomoże to dałabym sobie spokój z wieloma męczącymi i kosztownymi zabiegami. Niestety lekarze i rehabilitanci podchodzą dość sceptycznie do masażu, a to jest lepsze niż elektrostymulacja. Odkąd zaczęłam chodzić na masaż (2 razy w tygodniu) buzia zaczęła "działać" :) NAPRAWDĘ!!!
Proszę nie lekceważcie tego bo to pomaga!!!
W chwili obecnej zrobiłam przerwę w terapiach, żeby trochę odpocząć, a raczej żeby organizm i psycha odpoczęły. Ale do masażu i zastrzyków z Milgamma na pewno wrócę. Pozostała tylko lewa brew do wyrównania (chociaż unosi się ale nie tak wysoko jak powinna) i usta (nie mogę do końca zrobić miny typu "rybka", ale już mogę gwizdać :))
Kochani nie traćcie wiary!!! Wiem jak to jest. Załamanie totalne :((( ale jak zobaczyłam pierwsze oznaki poprawy, właśnie po masażach, to odzyskałam wiarę i chęci do dalszej walki. Bo ciężko się zmagać z chorobą jak nie widać najmniejszych pozytywnych efektów. Znam to z autopsji ;)
Pytania? Chętnie odpowiem malwineczka7@gmail.com
Trzymam mocno kciuki za wszystkich z porażoną VII i :) powodzenia i pozytywnych efektów w rekonwalescencji.
gość
07-07-2010, 00:30:49

Witajcie!!!!!!!!! Zachorowałam na porażenie nerwu twarzowego 6.02.2010r dwa dni przed porodem. Byłam w 9 mies. ciąży. I dzięki mojemu ginekologowi dziś już nic na mojej twarzy nie widać, rekonwalescencja trwa rok książkowo tak mówią fizykoterapeuci. Spokojnie brałam ENCORTON 5mg 3 razy potem 2 a później już 1 dziennnie, do tego milligamma, antybiotyk na zapalenie ucha i elektrostymulacja, jonoforeza, masaże a potem lampa soluks niebieski. I dlatego apel do kobiet w ciazy!!!!!!! twarzówka spotyka kobiety w ciąży ale to ni znaczy ze nie możne się normalnie leczyć. olejek kamforowy także nie szkodzi. Ja brałam te wszystkie leki bardzo długo a moje dziecko potem w mleku z piersi je piło ale nie przynosi to żadnych efektów ubocznych u dziecka!!!11 MAMY nie bojcie sie moje dziecko ma dziś 5 mies i jest zdrowe piekne, a ja dziękuje mojemu neurologowi i na pewno ginekologowi którzy wyleczyli mnie, bo twarzówka to nie choroba ale schorzenie..najważniejsze aby w porę wykryc ja a powrot do pełnego zdrowia gwarantowany
gość
20-11-2010, 09:50:13

Witam,
miałam porażenie nerwu twarzowego w wyniku powikłań leczenia mojej choroby właściwej - Stwardnienie Rozsiane. Ponieważ nie mogłam brać sterydów, bo biorę betainterferon, podano mi NIVALIN 5mg. Zastrzyki, więc forma podawania nieprzyjemna, ale do przeżycia, za to efekt- po 2 tyg były rezultaty, a całkowicie!!! wróciłam do normy po 23 dniach leczenia (wybrałąm 20 zastrzyków)
gość
02-02-2011, 16:22:28

mam to samo ciągle szukam pomocy anerw ani drgnie mimo ciagłej fizykoterapii i leczenia
pewna pani doktor powiedziała ze to moze być blokada psychiczna i poradziła mi psychologa
gość
01-04-2011, 08:41:53

Witam wszystkich!
Ja mam porażenie od urodzenia i nic nie mogę z tym zrobić. A skoro nie można nic poradzić,trzeba to zaakceptować.. W szkole dzieciaki się ze mnie smiały,myslalem wtedy,że nigdy nie znajdę dziewczyny i bedzie cięzko w zyciu. Teraz mam 35 lat,kobiety wciąż mnie lubią a kiedy ktos się głupio spojrzy na ulicy,no to co?Nie jest latwe zaakceptowanie siebie i tej wady,ponieważ jest ona widoczna. Kiedys ktos powiedzial mi,żebym zrobił z tego porażenia znak firmowy i poniekąd udało sie,bo dzieki temu jestem rozpoznawalny. Im my stajemy się starsi,tym lepiej widzimy,że normalni ludzie oceniają osobowosc a nie tylko to w która stronę się usmiechamy Zyczę wszystkim powodzenia w walce z kompleksami i slabosciami,wierzcie mi,że można wygrać!!Jesli ktos ma ochote pogadac,niech napisze na maila mikolaf@tlen.pl albo gg 2390232. Miłego dnia!
gość
22-05-2011, 19:02:23

Szanowni Państwo!

Jestem studentką i piszę pracę magisterską na temat „Możliwości fizjoterapii w leczeniu porażenia nerwu twarzowego”. Chciałabym prosić o wypełnienie ankieta, która ma na celu uzyskanie informacji na temat rehabilitacji w leczeniu porażenia nerwu twarzowego. Wszystkie dane udzielone przez Państwa będą poufne, a informacje w niej zawarte będą wykorzystane tylko w celach naukowych.
Bardzo proszę o pomoc. Ankietę prosiłabym wysłać na maila tikoo_01@wp.pl lub wkleić na forum.
Z góry dziękuję.

1. Płeć:
a) kobieta
b) mężczyzna

2. Wiek obecnie:

a) poniżej 18 roku życia
b) 18- 25
c) 26- 30
d) 31- 40
e) 41- 55
f) powyżej 55 roku życia

3. Wiek, kiedy wystąpiło pierwsze porażenie nerwu twarzowego:

a) poniżej 18 roku życia
b) 18- 25
c) 26- 30
d) 31- 40
e) 41- 55
f) powyżej 55 roku życia

4. Z jakiego powodu wystąpiło porażenie nerwu twarzowego:

a) samoistne porażenie Bella
b) uszkodzenia urazowe. Jakie? …………………….
c) usznopochodne uszkodzenie nerwu twarzowego (infekcje ucha środkowego, martwicze zapalenie ucha zewnętrznego) Jakie?……………………
d) uszkodzenia nowotworowe. Jakie?..........................
e) zakażenia ogólnoustrojowe. Jakie?........................
f) w przebiegu chorób układu nerwowego. Jaka choroba?.......................

5. Jaką część twarzy zajmuje porażenie?
(możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi)

a) porażenie obustronne- cała twarz
b) porażenie lewostronne
c) porażenie prawostronne
d) porażenie dolnej części twarzy z minimalnym objęciem mięśni czoła
e) porażenie dolnej części twarzy bez objęcia mięśni czoła
f) porażenie dolnej i górnej części twarzy

6. Jak objawia/ło się porażenie nerwu twarzowego?

a) zaburzenia smaku
b) opadanie, niedomykanie powieki
c) zbyt duże łzawienie oka
d) suchość oka
c) ból ucha
d) zmniejszona mimika mięśni twarzy po stronie porażonej
e) wygładzenie zmarszczek i bruzd na twarzy
f) nadwrażliwość na dźwięki

7. Po jakim czasie od wystąpienia objawów rozpoczęto leczenie?

a) nie podjęto żadnego leczenia
b) w tym samym dniu
c) w dniu następnym
d) w ciągu pierwszego tygodnia
e) po miesiącu
f) po pół roku
g) po roku i dłużej

8. Czy leczenie obejmowało farmakoterapie?
a) tak
b) nie

9. Jak długo trwała/ trwa rehabilitacja?

a) dwa tygodnie
b) 2- 4 tygodni
c) 1- 3 miesięcy
d) 3- 6 miesięcy
e) rok
f) dłużej niż rok

10. Jakie metody fizykoterapii były/ są stosowane?
(możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi, proszę podkreślić, które zabiegi były wykonywane w poszczególnych kategoriach)

a) ciepłolecznictwo:
- okłady borowinowe,
-okłady parafinowe,
- inne, jakie?............................................

b) elektrolecznictwo:
-elektrostymulacja,
-jonoforez jodowa,
-jonoforeza jodowo- wapniowa,
-galwanizacja
- inne, jakie?................................................................................

c) światłolecznictwo
- lampa sollux z filtrem niebieskim,
-lampa sollux z filtrem czerwonym,
-lampa Bioptron,
-laseroterapie,
- inne, jakie?.................................................................

d) magnetoterapia

11. Jak były wykonywane ćwiczenia mimiczne twarzy?

a) biernie przez terapeutę
b) czynnie ( pacjent wykonuje ćwiczenia sam) przed lustrem
c) czynnie z techniką biofeedback (biologiczne sprzężenie zwrotne)
d) samo wspomagane

12. Ile razy dziennie wykonywane były ćwiczenia mimiczne twarzy?

a)1-2
b) 3-4
c) 5 i więcej
d) nie były wykonywany

13. Czy wykonywany był masaż twarzy?
a) tak
b) nie

14. Jakie metody dodatkowe były stosowane? (możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi)

a) metoda PNF
b) Kinesiotaping (plastry różnokolorowe)
c) przyrządy pomocniczy- szyna podtrzymująca kącik ust
d) przyrząd pomocniczy- plaster zasłaniający oko
e) inne, jakie?.......................................................................

15. Czy nastąpiła poprawa podczas terapii?

a) tak, poprawa była wyraźna
b) tak, ale poprawa była niewielka
c) było bez zmian
d) nie, a nawet nastąpiło niewielkie pogorszenie
e) nie, a nawet nastąpiło znaczne pogorszenie

16.Jakie objawy ustąpiły podczas lub po zakończonej terapii?

a) ruchowe, np.: zmniejszone ruchy mięśni, współruchy
b) czuciowe, np.: zmniejszone czucie w obrębie twarzy
c) wydzielnicze, np.: zbyt duża lub zbyt mała ilość wydzielanej śliny
d) żadne
e) inne, jakie? ………………………………………………………………………

17.Jakie objawy pozostały po zakończonej terapii? (możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi)

a) ruchowe, np.: zmniejszone ruchy mięśni
b) czuciowe, np.: zmniejszone czucie w obrębie twarzy
c) wydzielnicze, np.: zbyt duża lub zbyt mała ilość wydzielanej śliny
d) żadne
e) inne, jakie? ………………………………………………………………………

18. Po jakim czasie powróciły funkcje mięśni twarzy?

a) po 2 tygodniach
b) po miesiącu
c) po 3 miesiącach
d) po pół roku
e) poprawa nie nastąpiła

19. Jakie jest Pani/ Pana ogólna ocena efektów terapii?
a) pozytywna
b) neutralna
c) negatywna
Jeśli jest to możliwe uzasadnij swoją odpowiedź………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
gość
22-01-2012, 10:29:45

Witam wszystkich,
jestem lekarzem, laryngologiem i pracuję w Oddziale, który specjalizuje się w leczeniu chirurgicznym i zachowawczym porażonej twarzy (nieodpłatnie).
W ramach prywatnej praktyki zajmuję się korygowaniem porażonej twarzy, jak i "krokodylich Łez", czyli łzawienia podczas jedzenia za pomocą toksyny botulinowej (odpłatnie).
Zapraszam wszystkich,
Justyna Dąbrowska-Bień
justinebien@gmail.com
Oddział Otolaryngologii
Międzyleski Szpital Specjalistyczny
Ul. Bursztynowa 2
tel. 793713130
gość
28-04-2012, 17:44:33

Witajcie właśnie przechodzę porażenie nerwu twarzy , miesiąc spędziłam w szpitalu na neurologii 9 punkcji kręgosłupa , rezonans , tomograf , AMG , i 14 dni leku dożylnego , jakaś masakra :( ..... Po tygodniu zaczęłam już rehabilitacje , po wyjściu kontynuowałam + masaż a od tygodnia jeżdżę do Nowego Sącza na elektrostymulacje i widzę znaczna poprawę - inaczej ------ prawie nic nie zostało , wiec wszystkim tym , którzy się boja , ze to nie minie , chce powiedzieć ze minie , tylko potrzeba czasu , ciężkiej pracy i DUUUUUZO PIENIĘDZY :) ... Najbardziej martwi mnie to , ze podobno lubi ta choroba wracać i tego bym nie chciała , niemniej jednak wszystkim życzę dozo zdrowia i przede wszystkim szybkiego powrotu do stanu z przed .... pozdrawiam ....
gość
04-05-2012, 16:56:46

Ja mam to od tygodnia i szczerze to jestem zalamana. Dobrze sie czyta, ze to przechodzi. Pytanie jednak kiedy mi przejdzie? Wszyscy mowia trzeba odpoczywac i sie relaksowac. Wez tu sie zrelaksuj jak patrzysz w lustro a ta jedna strona ani drgnie. Jutro zaczynam masaze u specjalisty. Oddalabym wszystko za jedno mrugniecie powieka. No coz mam nadzieje ze niedlugo to nastapi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: