Reklama:

porażenie nerwu twarzowego (149)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-03-2015, 16:14:06

Witam! Porażenia dostałem 2 tygodnie temu. Leki rehabilitacja.Na razie poprawy nie widać . Jak u was z utratą smaku. U mnie nie wraca. Jest to bardzo uciążliwe. :(
gość
29-05-2015, 10:58:58

Witam. Ja jestem w trakcie mojego czwartego porażenia. Pierwszy miałam w wieku 7 lat, drugi około 13 lat, trzeci w zeszłym roku no i teraz czwarty. Leczenie standardowe - zastrzyki (nivalin, olfen i milgamma), laser, sollux, elektrostymulacje, ćwiczenia mimiczne.
Pierwsze trzy porażenia przechodziły w dwa do czterech tygodni. Z tym męczę się już 2 miesiące... Jest niewielka poprawa, ale od 2-3 tyg. mam wrażenie, że nic się nie ruszyło do przodu.
Ogladał mnie laryngolog, neurolog, robiłam test na boleriozę i wszystko jest dobrze. Czekam teraz na rezonans.
Jak na moje oko, to wszystkie te porażenia mam od przewiania, ponieważ nie występują u mnie żadne inne objawy chorób z tym związanych.
Czy ktoś miał podobnie? Czy możliwe jest, że cztery porażenia są od przewiania?
Może ktoś doradzić jak jeszcze można się rehabilitować aby dojść do pełnej sprawności?
Pozdrawiam, Joannna
gość
29-05-2015, 11:03:40

Do postu powyżej, chciałam dodać, że porażenia miałam już i z lewej i z prawej strony. Obecnie mam 29 lat. Pozdrawiam , Joanna
gość
30-08-2015, 16:05:57

Walczę z porażeniem prawię 2 lata i szczerze wam powiem byście nigdy nie lekceważyli wiatru, który wieje nawet 15km/h. Myślę, że od tego jest cały ten syf.
gość
12-09-2015, 15:10:02

Też mam ten sam problem, złapałam się na tym że zaczynam izolować się od ludzi nie lubię jak na mnie patrzą kiedy mówię jako dziecko miałam wypadek na rowerze uderzyłam buzią o kamień i nastąpił paraliż jednej części twarzy po czasie minął ale lewy kącik ust mam opadnięty zwłaszcza jak mówię, bardzo mi to przeszkadza i chciałabym coś z tym zrobić, jeśli komuś się udało to proszę o informacje namiary na dobrego specjalistę,
Początkująca
29-09-2015, 13:04:09

mam porażenie od 15 lat , mam pytanie do chodzących na masaże , /u mnie zostały współruchy/ , jak długo chodzicie na masaże twarzy , np.2 miesiące czy dłużej i ile razy w tygodniu ,i czy macie efekty
Początkująca
30-09-2015, 13:28:37

będę chodzić na masaże płatne , i dlatego jestem ciekawa ile czeka się na jakis efekt ,
gość
11-12-2015, 23:21:42

Mnie porazenie miesnia twarzy (prawa strona) dopadło rok temu,miesiąc przed porodem. Najpierw zaczął dretwiec mi język później poleciało z górki i w kilka dni połowa mojej twarzy przestała reagować. Trafiłam na różne fora,milion historii i różnych opinii i to samo w przypadku moich lekarzy. Ze wszystkich konsultacji tj. U neurologa,laryngologa,trzech ginekologów z czego jeden to ordynator, tylko jeden lekarz (laryngolog) stwierdził, ze porażenie moze byc zagrożeniem dla mnie przy porodzie i MUSZĘ rodzic przez cięcie cesarskie. Miałam naprawdę mętlik w głowie bo tak ostatecznie decyzja należała do mnie. Do końca ciąży wykonywałam przed lustrem ćwiczenia mięśni twarzy licząc na to, że pomogą, a przynajmniej dzięki nim mój stan się nie pogorszy. Chodzilam również na masaz twarzy do poradni rehabilitacyjnej. Ostatecznie urodziłam naturalnie zdrowego syna ważącego 4450g, a po tygodniu moja twarz była już w pełni sprawna :) Najprawdopodobniej (zdaniem lekarzy ) dziecko uciskalo gdzieś na nerw przy kregoslupie.
Życzę zdrowia wszystkim którzy walczą z porażeniem. Choć w moim przypadku trwało to chwile,wiem, jak bardzo człowiek się wtedy boi. Na pewno istotną rolę odgrywają ćwiczenia,masaż,a przede wszystkim pozytywne nastawienie! Pozdrawiam
gość
14-12-2015, 12:03:08

Witam porażenie lewo stronne miałam od lutego, bardzo silne (w skali od 1-10 to 8), usunęło się ale nie do końca. Nie potrafię całkowicie się uśmiechnąć po lewej stronie. Czas leczenia to okres 7 miesięcy. faktycznie najlepsze efekty to silny masaż twarzy, rewelacja!!!. Ale uzbroić się trzeba w cierpliwość. Dopiero dzisiaj czyli po upływie 10 miesięcy zaczynam umieć gwizdać. Nie wiem czy mimika całkowicie wróci do pierwotnego wyglądu, ale nawet gdyby nie, to i tak bardzo duża jest poprawa. Pozdrawiam Barbara. Masaż twarzy, silny, mocny masarz twarzy.
gość
27-12-2015, 15:27:01

bardzo bym chciał wam pomóc więc polecam na udanie się na akupunkture i bioterapie do jakiś uzdrowicieli to naprawde pomaga albo do księdza jakiegoś,który uzdrawia w imie jezusa sam byłem na np. takiej mszy i sam widziałem jak pewna kobieta wstała po 15 latach przykucia do wózka pod wpływem modlitwy o uzdrowienie ale są też indywidualne trzeba pojechać do księdza,który tak przyjmuje raz na miesiąc ja wiem gdzie jeden przyjmuje ale niepamiętam gdzie,jak coś to sie dowiem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: