Reklama:

porażenie nerwu twarzowego (149)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-07-2014, 06:22:20

Porażenie nerwu twarzowego zaczęło mi ustępować po 2 tygodniach, obecnie mijają 3 tygodnie i nie mogę jedynie mrugnąć okiem. Jestem w trakcie rehabilitacji i dużo ćwiczeń, więc myślę, że wróci mi wszystko w 100%. Moja rada to dużo ćwiczyć!! Co godzinę 5 minut, a poprawa przychodzi błyskawicznie, nie wychodzić na dwór, każdy chłód i wiatr szkodzą. Przy wychodzeniu owijam się szalikiem i zasłaniam część sparaliżowanej buzi ( nie ważne, że jest 30 stopni na dworze ) nie wolno również wystawiać buzi na słońce!! Smarować buzię wysokimi filtrami (30-50 SPF). Od razu pierwszego dnia dostałam sterydy. Do tego później kuracja 10 dni zastrzyków NIVALIN i B12. Alanerw dwa tygodnie i kolejne dwa tygodnie MILGAMMA - są to suplementy witaminowe z grupy B - drogie, bo ok 45 zł paczka na dwa tygodnie, ale warto. Przez ten okres musimy uzupełnić organizm o witaminy B - bez nich ani rusz. Rehabilitacja: maska galwanizacyjna, laser i Terapuls. Po skończonej kuracji zastrzykowej dorzucamy Elektrostymulację. Można dorzucić sobie jeszcze lampy Solux. Właśnie! Grzać sobie w domu buzię. Ja mam taką fajną poduszkę elektryczną, co wieczór dogrzewam sobie buzię na niej :) Życzę powodzenia wszystkim do powrotu do zdrowia. Pamiętajcie, że pierwszy miesiąc jest najważniejszy. Zwolnienie chorobowe na miesiąc i nie wychodzić z domu, jedynie na zabiegi i zastrzyki. Osoby zainteresowane ćwiczeniami niech napiszą do mnie na maila. Z chęcią prześlę. Głowa do góry, trochę dyscypliny i motywacji i wszystko wróci do normy! nodaisymail@gmail.com
gość
15-08-2014, 20:13:24

Ja jestem załamana. W zasadzie nie mam już siły. Przechodzę to już po raz 3. Ostatni raz 6 lat temu. Trwa to już miesiąc po 3 tyg delikatnie poruszam mięsniem policzka i kącikiem ust. Na rehabilitacje muszę czekać. Jestem po serii 10 zastrzyków, wciąż biorę rózne tabletki. Prawdopodobnie bede miała rezonans. Ale gdy patrze w lustro przy ćwiczeniach łzy same napływają. Odechciewa się wszystkiego. Boje się, że mimo ćwiczeń i naswietlania tym razem ślad pozostanie. Koszmar.
gość
18-08-2014, 14:11:16

Nie martw sie bedzie dobrze. Ja miałam porazenie nerwu twarzy w 2011 roku- brała sterydy i leki takie jak piszecie., rehabilitacja. Pozostało mi mniejsze oko, problem z mowa gdy jest zimno, gdy ziewam to jedno oko sie zamyka a drugie otwiera.
gość
25-08-2014, 20:25:00

Witam,JA tez mialam to samo po lewej stronie,u mnie nastapilo to na drugą dobe po porodzie( cesarka ) ponoc przyczyna bylo jednak przewianie a nie znieczuljenie...ale ja juz nie wiem sama.Rehabilitacja,masaze,sterydy Encorton i rozne inne leki...przeszlo po miesiacu.
gość
26-08-2014, 09:44:48

Ja nadal stoje w miejscu. Od wczoraj zaczęłąm laser i elektrostymulacje przez 2 tyg mam nadzieje ze pomoże.
gość
29-08-2014, 12:20:10

Witam, zostałem pobity i złamano mi oczodół i nos w skutek upadku rozwaliłem piramidę czy coś takiego. w skutek tego po tygodniu kapnąłem się że coś ze mną nie tak, w kolejnym tygodniu miałem operację i mam 2 tytanowe blaszki pod okiem na pamiątkę(więc elektroterapie odpadają) od tygodnia chodzę na rehabilitację(ale żadnych efektów), do tego sterydy i antybiotyk, nie miałem żadnych zastrzyków jak większość pisze. Czy ktoś miał podobny przypadek i jaka jest szansa że wyjdę z tego z twarzą :)
gość
10-09-2014, 19:02:42

Witajcie! Ja miałam paraliż twarzy piec lat temu ,ale za pomocą leczenia i sterydow wszystko wróciło do normy.Powiedziano mi ze jestem prawdopodobnie chra na stwardnienie rozsiane.Teraz zauważyłam ze zmieniło sie oko i troche powieka mi oddała.Lekarz zagranica bez badań wypisał mi sterydy.Boje sie je brać poniewaz po ostatnim razie zeby mi sie psuło i włosy wypadało.I od miesiąca staram sie o dziecko.Wiec w przypadku brania sterydow nie bede mogła zajść w ciąże przez co najmniej rok czasu? Zgadza sie.Czy jest ktos kto choruje na stwardnienie rozsiane albo cos podobnego i przebywa w Londynie?
gość
10-10-2014, 16:35:32

Witam, ja porażenie nerwu twarzowego przechodziłam w grudniu 2014, w drugi dzień Świąt trafiłam do szpitala na Izbę Przyjęć. Pierwszymi objawami był swędzenie pod nosem jak się uśmiechałam i sztywnienie końcówki języka(odczucie jak oparzysz sobie język czymś gorącym). Przeszłam kuracje 30 zastrzyków z Nivalinu, rehabilitacja na początku na własną rękę(elektrostymulacja, diatermia)-prywatnie, po miesiącu doczekałam się na NFZ(elektro, masaże, ćwiczenia). Uważajcie na początku przy elektrostymulacji, ponieważ u mnie jak się później okazało wystąpiły zaburzenia czucia i moja twarz bo kilku zabiegach była bardzo obolała. Dziś minęło już kilka miesięcy i praktycznie nie widać. Rano mam nieco spuchnięte oko, boli mnie głowa po stronie która była porażona, i odczuwam mrowienie w końcówce nosa.Nie mogę mocno wytrzeszczyć oka, tak jakby coś się blokowało. Niby nie widać ale ja nie czuję się tak jak kiedyś, co jakiś czas pojawiają się inne objawy. Do tych co zachorowali trzeba się wygrzewać i unikać przeciągów, nie można tego lekceważyć. Niedługo idę na rezonans magnetyczny , jestem dociekliwa i chce wiedzieć czy na pewno wszystko ze mną okej....
Pozdrawiam
Patrycja
gość
10-10-2014, 16:41:21

Znajomy zalecał mi akupunkturę, podobno miał przypadki osób u których porażenie wystąpiło kilka lat wstecz i dzięki wielu sesjom udało się uruchomić nerw w 100 %.. Chodzi o to, że u osób które przeszły takie porażenie nerw już nigdy nie będzie działał tak jak kiedyś. Jest osłabiony, zaburzony i trzeba się pilnować , dbać o siebie. Podobno dzięki zabiegom akupunktury jest regulowany przepływ energii , ja zaliczyłam jedną sesje tak na próbę i faktycznie czułam wielką różnicę więc może warto spróbować takich metod.
Powodzenia w leczeniu, bądźcie cierpliwi.
Pozdrawiam
Patrycja
gość
13-10-2014, 14:43:09

Polecam regulacje ustno- twarzowa Castillo Moralesa polegajaca na stymulacji miesni mimicznych twarzy. Prowadzi ja wykwalifikowany neurologopeda z certyfikatem Castillo. W Warszawie terapeuci Castillo sa tylko w centrum Elf.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: