Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczony
23-07-2013, 12:15:34

Witam, moja bratanica miała takie porazenie, dzieki rehabilitacji domowej udało sie jej wyleczyc, bardzo wazne sa systematyczne ćwiczenia, proszę nie tracić nadziei na poprawę.
gość
11-09-2013, 17:59:43

Gość 2010-09-11 18:11:48 Czesc,
ja mialam opadajaca stope ( zupełny bezwlad), przez kilka tygodni. Pomogła mi codzienna rehabilitacja ( 6 tygodni szpital-dzienny). Po miesiacu zaczełam ruszac palcami a po kolejnych 2 stopa. Mialam zabiegi elektrostymulacji, laser, pole magnetyczne i wirowke. Wszystkie cwiczenia, ktore wykonywalam z rehabilitantami powtarzalam w domu. Cwiczenia izometryczne, z mala pileczka
lezysz na podlodze, zdrowa noga zgieta w kolanie ( bardzo wazne zeby nie obciazac kregoslupa)
chora noga wyprostowana pileczka pod pieta i dociskasz, trzymasz z 4 sekundy (moze to glupie ale ja patrzylam na stope i wyobrazalam sobie, ze palce i stopa unosza sie, ktoregos dnia to nastapilo ***)). Pozniej pilka pod kolano i to samo. Chora i zdrowa zgieta pilka pod pieta i dociskanie pieta i znowu niby te palce ciagniesz w myslach do gory. OPierasz pilke o sciane zgieta noga i znowu pieta. Zaczynalam od 20 powtorzen teraz robie ze 150-200. Pilka miedzy kolanami dociskasz do siebie.
Z ciezarkami cwicze obydwie nogi.
Na stojaco, lezaco i siedzaco dociskam piete do podlogi i znowu niby te palce do gory. Na samym koncu masaz stopy oklepywanie lydki ( podobno pobudza to nerwy). Oklepuje sobie lydke , szoruje ja szczotka do kapieli.
POdobno nerwy lubia cieplo wiec gruba skarpete nosze caly czas.
Pomogly zastrzyki z Nivalinu, Neurolipon, witamina B12 ktora lykam caly czas. Dzisiaj emg wykazalo, ze odzyskalam sprawnosc w 50 %. JUz nie kustykam, wrocilam do pracy i prowadze auto. Zycze Wam powodzenia. Mozecie byc wsciekli, zdolowani ale nie poddajcie sie i codziennie "machajcie nozka" POzdrawiam
Ja
gość
17-10-2013, 19:56:59

ja jak mialam 6 lat miałam porażenie nerwu strzałkowego na lewej nodze wcale mnie nie bolała ale dziwnie nią chcodziłam żaden lekarz nie wiedział co mi jest i dostałam skierowanie do poznania do szpitala jakiegos dziecięcego nie pamietam juz na jakiej ulicy tam po jakims czasie rozpoznano. mialam taka kostke która mi przerywała nerw czyli porażenie nerwu strzałkowego miałam operacje. gdybym miala ja z 2 tygodnie później juz bym nie chodzila bo bym miala przerwany nerw. teraz mam aby niewielka blizne i o 2mm krótszą noge. później aby musiałam jeździć na takie jakby prądy - czyli zakładali mi na noge takie paski podłączone do jakieś maszyny aby ją wzmocnić
gość
31-10-2013, 12:26:27

Witam. Rónież jestem osobą, którą dotkneło porażenie stopy. Jednak zauważyłam, że u innych osób nie jest taki długi okres oczekiwania tak jak u mnie. Porażenia dostałam 13.09. 2013 r a rechabilitacje zaczynam dopiero 13.11. 2013 r. Mimo tego,że wszystkie kierowania dostaje pilne. Noga mi szybko marźnie a im dłuższy mija czas to tym bardziej noga boli poczas ćwiczeń... Mam nadzieję jednak,że wyleczę się z tego.
gość
25-01-2014, 20:09:43

Ja mam ten nerw porażony juz od nie całych 2 lat a dopiero co wczoraj postawili mi dokładna diagnozę. Lekarze mówią ze po takim długim czasie możliwe ze nie odzyskzm sprawności w tej nodze. Wiec tez ze nie będę chodziła , stawała na tej nodze. Nie wiem co mam robić. Proszę o pomoc. Ta noga jest az taka zimna ze w 2012 roku w grudniu w szpitalu wojskowym uratowali mi ta nogę bo groziła mi nawet martwica. :(((
gość
26-01-2014, 11:33:35

Kochany na nogę zakłada się aparat ortopedyczny i jakoś o kulach lub balkoniku jak moja babcia chodzi się, opadanie stopy to nie aż tak wielki problem
Można też zrobić zabieg winternecie na hasło: ***drop foot tendon transfer*** i zacząłem szukać informacji o tej metodzie korekcji opadającej stopy. Po kilku tygodniach poszukiwać znalazłem ośrodek w Polsce, który wykonuje takie zabiegi w ramach NFZ (szpital MSWiA w Poznaniu, oddział ortopedii) i przeszedłem zabieg transpozycji ścięgna mięśnia piszczelowego tylnego do drugiej kości śródstopia. Po zabiegu noga unieruchomiona jest w gipsie przez 6 tygodni, po zdjęciu gipsu następuje rehabilitacja. Rehabilitacja od 2 miesięcy w górę
gość
26-01-2014, 13:34:39

Czy jest jakaś możliwość ze po nie całych 2 latach z porażeniem nerwu strzałkowego uda mi sie wrócić do pełnej sprawności ? Wiele razy probowalam różnych rehabilitacji ale pomagały tylko na trochę. :(
gość
15-04-2014, 16:47:53

Witaaam !!! Mialem to kiedys jakis rok temu... starsznie mnie to denerwowoalo i utrudnialo zycie poprostu... taaa niemoc jaak chcialem podniesc stope wrrr to juz trwalo prawie miesiac zaczaalem miewac mysli, ze moze juz nie wroci tak jak bylo. ... Jedynym sprawdzonym sposobem co mi pomogl natychmiastowo byla terapia energotonowa czyli podpinaja cb w 5 miejsach wzdluz nerwu aaz do kregu i poprostu heheh jaaa to nazywalem laduja cb pradem i po 3-4 zabiegach co trwaja h noga wrocila do calkowitej sprawnosci taak jak wcesenij. Nie ma lepszej metody nic nie zadzialalo lepiej aaaa ulga jest niesamowita jaak to puszcza :) szukajcie gabinetow fizjomedy itp blisko waszego zamieszkania i to najlepiej dobry, bo ponoc drogi ten sprzet i szpitale go nie maja :D pare stuwek placisz aaaalbo daale ciagniesz lipe moim zdaniem :) pozdrwiam
gość
19-06-2014, 17:39:21

minęło 2 m-ce od kiedy miałam porażenie nerwu strzałkowego, miałam w między czasie czarne myśli, że do końca życia będę "chlapać" stopą. Od początku ruszałam lekko palcami u stopy, ale też były słabe, nie mogłam stanąć na pięcie. Dostałam 10 zastrzyków z nivalinu i 10 miligammy, znaczną poprawę zauważyłam 2 tyg temu, mogę stanąć na pięcie, siła w palcach obu stóp taka sama, chodzę na obu piętach, rewelacja. Lekarz nie zalecał rehabilitacji, powiedział, że najpierw musi nerw sam się regenerować, po ok. 3 m-cach od porażenia można myśleć o rehabilitacji, tak się stało, organizm walczył i się udało, rehabilitacja nie będzie potrzebna, cały czas łykam witaminy za radą neurologa i utrzymuję nogę w cieple, zwłaszcza pod kolanem. Życzę wszystkim powrotu do zdrowia! Tym co czytają fora tak jak ja to robiłam, mam nadzieję że wlałam odrobinę wiary w wyzdrowienie.
gość
20-06-2014, 08:17:09

czy te zastrzyki nadają się dla 7 latka?synek ma porażenie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: