Witam,
Od ponad 7 mcy walczę z opadniętą stopą. Jest ona wynikiem porażenia nerwu strzałkowego na poziomie kręgosłupa ( operacja usunięcia przepukliny na poziomie L4/L5 ), przed operacją osłabione obie stopy, ale też w obu było zgięcie grzbietowe i podnosiłam palce. Po operacji obudziłam się z
niedowładem prawej nogi od kolana do stopy. 3 m-ce spędziłam na oddziale rehabilitacyjnym, wtedy jeszcze nie sądziłam, że powrót do sprawności będzie taki trudny. Ze szpitala zostałam wypisana chodząca o kulach, a raczej chodząco- włucząca ( prawa stopa opadnięta ). Pierwszy rehabilitant dał mi nadzieję, na szybki powrót stąd trzymałam się go kurczowo i tej nadziei. Minęło już 7 m-cy, w międzyczasie wzięłam kurację nivalinem ( 77 dni zastrzyków od 2,5mg do 15mg dobowo przez każde 7 dni ), cały czas konsultuję u znanych neurochirurgów, gdyż zdrowie nie ma ceny i oddalibyśmy wszystkie pieniądze jakie mamy aby wyzdrowieć. Piszę z nadzieją, że ktoś miał podobny przypadek, codziennie ćwiczę, 2x dziennie robię elektrostymulację EMG nerwu strzałkowego, biorę witaminy z grupy B, od tygodnia zaczęłam ogrzewać łydkę, ale sama. nie wiem czy ma to sens skoro uszkodzenie na poziomie kręgosłupa, ale może jest jeszcze coś więcej z czego mogłabym skorzystać. Jestem załamana bo świat mi się zawalił, poszłam na błahy zabieg - tak określił lekarz, który mnie operował : w piątek Pani przychodzi na operację a w poniedziałek wraca Pani najpóźniej do domu. Dodam jeszcze, że EMG wykazało brak przewodzenia ruchu nerwu strzałkowego głębokiego ( czucie jest ). Stan mojej stopy ciut się poprawił, jest większy zakres ruchów palców, duży palec jestem w stanie trochę podnieść w górę i zgiąć w dół, pozostałe niestety tylko raczej zgiąć i powrócić do pozycji wyjściowej. Wydaje mi się też, iż zmrowienie stopy jest ciut mniejsze, wcześniej była też część łydki, a teraz tylko stopa. pozytywnym aspektem jest zapewne ta większa ruchliwość w poruszaniu palców, ale to tylko tyle i aż tyle. Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami i może jakąś iskierkę nadziei. Podaję również email, gdyby było dla kogoś prościej.
Dziękuję !
abloniarz@wp.pl