Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-10-2011, 19:20:18

Witam. Mam 30 lat jestem z Poznania. P0 3 miesiącach diagnozowania u 6-7 lekarzy dowiedziałem sie ze mam obustronne porażenie nerwów strzałkowych. Dziś dostałem termin do szpitala na za miesiąc.Chodzę o kulach, nogami raczej szuram po podłodze a nie chodzę ale jest lepiej bo przez 2 tygodnie wogle nie wstawałem z łóźka. Jedyne co mi do tej pory zalecono to nivalin oraz kilka suplementów diety za kilka stówek. od 3 miesiący nie wychodze z domu(kilka razy z dużym problemem do lekarzy i na badanie),jestem na l4 z pracy i nie wiem jak dalej będzie wyglądać moje życie. Wydaje mi się ze opieka medyczna z jaką miałem do czynienia delikatnie mówiąc nie jest odpowiednia. Czytam tu o rehabilitacji,hospitalizacji,ortozach a mi na razie zalecono witaminki.Tak się chciałem pożalić a może ktoś jakąś porade ktoś napisze,może jakiś dobry specjalista z Poznania
gość
02-11-2011, 19:47:54

Gość 2011-10-27 21:20:18 Witam. Mam 30 lat jestem z Poznania. P0 3 miesiącach diagnozowania u 6-7 lekarzy dowiedziałem sie ze mam obustronne porażenie nerwów strzałkowych. Dziś dostałem termin do szpitala na za miesiąc.Chodzę o kulach, nogami raczej szuram po podłodze a nie chodzę ale jest lepiej bo przez 2 tygodnie wogle nie wstawałem z łóźka. Jedyne co mi do tej pory zalecono to nivalin oraz kilka suplementów diety za kilka stówek. od 3 miesiący nie wychodze z domu(kilka razy z dużym problemem do lekarzy i na badanie),jestem na l4 z pracy i nie wiem jak dalej będzie wyglądać moje życie. Wydaje mi się ze opieka medyczna z jaką miałem do czynienia delikatnie mówiąc nie jest odpowiednia. Czytam tu o rehabilitacji,hospitalizacji,ortozach a mi na razie zalecono witaminki.Tak się chciałem pożalić a może ktoś jakąś porade ktoś napisze,może jakiś dobry specjalista z Poznania
Szybkiego powrotu do zdrowia!
Mam 15 lat od miesiąca mam to samo z tego co wiem od higienistki szkolnej oraz z innych for trzeba noge usztywnic. oto kilka ćwiczeń które mam nadzieje pomogą:
Te ćwiczenia, po okresie odpoczynku i ćwiczeń z pomocą, wykonuj po 3 razy dziennie:
- 10 x zgięcie i wyprost palców stopy
- 10 x zgięcie i wyprost stopy (ruch w kostce)
- 10 x ruchy stopą na boki (nawracanie i odwracanie w kostce)
Jeśli pracujesz najlepiej weź sobie l4 i poleż w domu nie ruszając sie z miejsca. Powodzenia!
gość
05-11-2011, 15:56:37

Treść zablokowana przez moderatora

gość
30-12-2011, 01:54:57

Jeszcze najlepsza z możliwych ortez, do stosowania na porażenie nerwu strzałkowego - dynamic walk - Centri
działa bardzo dobrze, pręty są dynamiczne i pozwalają normalnie stawiać stope, włokno węglowe daje energie podczas robienia kroków,
jest droga kosztuje 1,800 zł, ze Szwecji, ale możliwa do sprowadzenia w Polsce, poprzez pracownie protetyczne.
Ja właśnie tak sprowadziłam tą orteze, jest dużo lepsza w porównaniu do konkurencji, otto bock i inne firmy, nie stoją koło tej ortezy
polecam zobacz filmik
http://www.youtube.com/watch?v=xYeUhBSvzsg
gość
22-01-2012, 19:13:52

witam
ja również mam uszkodzenie nerwów piszczelowego i strzałkowego, a co najgorsze to czeka mnie już drugie wydłużenie ścięgna Achillesa no i oczywiście czucia nie mam a ból jest okropny nie mogę dotknąć stopy bo można oszaleć, też zostało mi to uszkodzone podczas operacji żylaków mam rentę 530 zł i nie mogę podjąć pracy prowadzenie pojazdu to moje marzenie jedynie automat. Badanie EMG wykazało całkowite aksonalne uszkodzenie nerwów pisczelowego i strzałkowego oraz władz czuciowych i ruchowych.
gość
23-01-2012, 19:55:49

Witam mam problem od ponad miesiąca boli mnie bark zaczęło się od bólu barku i karku następnie bolał tylko bark było to pieczenie w środku barku teraz się to nasiliło dostałem leki przeciw zapalne ulżyły mi ale nie pomogły bark boli i mam zdrętwiałą całą lewą stronę mrowienie w nodze w łydce i palcach drętwienie i mrowienie występuje także w całej ręce i palcach oraz twarzy policzek oko i z tylu za uchem czyli drętwienie i mrowienie z całej lewej strony teraz dostałem od lekarza rodzinnego Nimesil i Nabuton VP bardzo proszę o rade czy jest powód do niepokoju czy to minie wydaje mi się ze to było przewianie tyle że do lekarza zgłosiłem się dopiero po miesiącu robiłem zdjęcie nic nie wykazało dostałem skierowanie do neurologa tyle że trzeba czekaj ponad miesiąc co robić ? problem dotyczy tylko lewej strony z prawej nic się nie dzieje pozdrawiam i proszę o radę
gość
17-05-2012, 06:32:27

Treść zablokowana przez moderatora

gość
05-08-2012, 16:28:21

Cześć, też dopadła mnie ta przypadłość. Tak jak spora część z Was- zbierałam truskawki...Uszkodziłam sobie nerwy strzałkowe w obu nogach, co podobno nie jest tak często spotykane. Tak przynajmniej usłyszałam w szpitalu, do którego trafiłam w trybie pilnym, bo już dzień po wizycie u neurologa. Na neurologii spędziłam prawie trzy tygodnie- dostawałam zastrzyki, kroplówki, tabletki. Poza tym miałam rehabilitację- galwanizację, elektrostymulację, lampę i masaż. No i dodatkowo ćwiczenia. Po tygodniu zaczęłam delikatnie ruszać palcami prawej stopy, potem palce ruszyły w lewej. Zaczęło mi się trochę lepiej chodzić, ale całkowitej poprawy nie było. I zostałam wypisana, ze skierowaniem do neurologa i rehabilitację. Przeszłam rehabilitację- dostałam 10 zabiegów- magnetoterapia i elektrostymulacja i chodziłam na ćwiczenia. Cały czas brałam też leki przepisane przez lekarkę ze szpitala. Lewa noga już prawie doszła do pełnej sprawności- ruszam palcami, stanę na pięcie. Prawą jeszcze ciągam, czuję w niej mrowienie, tak jakby mnie ciągnęła, na pięcie jeszcze nie dam rady na niej stanąć. Od urazu do skończenia rehabilitacji minęło prawie 1,5 miesiąca. Teraz jeszcze idę do neurologa.
gość
02-09-2012, 17:27:04

Hej!Porazenie nerwu strzalkowego mialam kilka lat temu.Dostalam mnostwo zastrzykow na odbudowe nerwu a rehabilitacja trwala 3 miesiace 5 razy w tygodniu i wszystko wrocilo do normy!Trzeba wytrwalosci uwierzcie mi.
gość
16-09-2012, 22:08:29

Również miałam porażenie nerwu strzałkowego. Dostałam 50 zastrzyków. 30 Nivalin, 20 Milgamma i leki na krążenie. 20 elektrostymulacji, 20 wirówek, 10 magnetoterapii. Rehabilitacja. Leczenie trwało równe 2 miesiące. Po ponad trzech tygodniach dopiero stanęłam na pięcie. Staram się w dalszym ciągu codzienne ćwiczyć. Podobno w pełni zregeneruje się wszystko po upływie pół roku. Dlatego też przez ten okres nie można jej obciążać. Nie dźwigać, dużo nie chodzić, czy bardzo długo stać. Lepiej oszczędzać, ponieważ może być nawrót. Po leczenie miałam badanie EMG, które było po prostu okropne! Lekarka wbitą igłą dotykała mi kości. Myślałam, że umrę. Najgorsze jest wiercenie nią w środku na wszystkie kierunki i jednocześnie trzeba zginać jak najmocniej stopę/nogę tym samym samodzielnie mocniej wbijając sobie igłę. Jeśli będę musiała w przyszłości znowu pójść na to badanie to chyba podziękuję. Jak dla mnie koszmar! 40 minut rażenia prądem i kłucia igłą to nic przyjemnego.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: