Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-06-2014, 09:44:31

Witam, mam pytanie, czy należy sie odszkodowanie za porażenie nerwu strzalkowego ? (ubezpieczenie prywatne ) . Urazu doznałem podczas snu, złapał mnie kurcz łydki po tym zdarzeniu mam porażenie. Jestem w trakcie leczenia. Noga zaczyna pracować ale odczuwam mrowienie .
gość
15-07-2014, 21:17:07

hej, jesli chodzi o zastrzyki z miligammy to raczej nie poniewaz oprocz witamin z grupy B zawieraja alkohol, moze sa inne zastrzyki dla dzieciaczkow.
poza tym chcialabym sie podzielic z wami moja historia. 3 miesiace temu mialam wypadek samochodowy, zwichniete biodro uwiezilo nerw kulszowy a na dodatek wyłamana miednica. z biodrem ortopedzi poradzili sobie w ciagu kilku godzin po wypadku, polamana miednice zoperowano mi dopiero po tygodniu w zwiazku z powiklaniami po wypadku i innymi chorobami, ale niestety ortopedzi spisali na straty moj nerw strzalkowy. jedyne co zaproponowali to 10 x elektrostymulacja. obecnie jestem pod opieka specjalisty z zakresu rehabiitacji i na miesiac mam rozpisane zabiegi elektrostymulacji, specjalne cwiczenia na stope i ogolno usprawniajace, ponadto bedzie wirówka i laser, i moze cos jeszcze. po wyjsciu ze szpitala ortopedycznego stopa nawet nie drgnela... po 4 tyg od operacji. w domu zaczelam sama cwiczyc przyciagalam do siebie tasma stope, rodzina robila mi masaze i wyginala noge =palce w moim kierunku, i zaczelam sie opalac w domowym solarium philips'a sunmobile 823 = cieplo
+ swiatlo, po tygodniu ruszylam stopa, po dwoch osobno palcami osobno stopa, zdretwienie praktycznie zeszlo, utrzymuje sie lekka opuchlizna. najwazniejsze ze stopa juz nie boli=zasluga antydepresantow ktore dzialaja przeciwbolowo(leki p/padaczkowe tez maja wlasciwosci p/bolowe)
trzeba tez robic cwiczenia z uzyciem naszej podswiadomosci, wydaje sie smieszne ale dziala
trzeba trafic n dobrych specjalistow i da rade sie to wyleczyc jesli nerw byl uciskany, trudniej jest przy jego przerwaniu ale trzeba isc do celu po trupach w tym przypadku i never give up!
Gość 2014-06-20 10:17:09
czy te zastrzyki nadają się dla 7 latka?synek ma porażenie
gość
15-07-2014, 21:19:31

jesli jest to ubezpieczenie od nieszczesliwych wypadkow to nie, chyba ze lezales/as w szpitalu powyzej 4 dni. jesli jest to inny rodzaj ubezpieczenia to wszystko jest napisane w ogolnych warunkach ubezpieczenia
Gość 2014-06-20 11:44:31
Witam, mam pytanie, czy należy sie odszkodowanie za porażenie nerwu strzalkowego ? (ubezpieczenie prywatne ) . Urazu doznałem podczas snu, złapał mnie kurcz łydki po tym zdarzeniu mam porażenie. Jestem w trakcie leczenia. Noga zaczyna pracować ale odczuwam mrowienie .
gość
06-09-2014, 16:56:35

witam
mój mąż uległ wypadkowi, już 9 miesiąc ma opadającą stopę- głębokie uszkodzenie nerwu strzałkowego. Chodzi w plastkiowej ortezie, ale szukamy lepszego rozwiązania. Co sądzicie na temat ortez dynamicznych/? jesli tak to jakich? czy ktos się orientuje odnośnie przeszczepu nerwu?
dziękuje za odpowiedz
gość
11-09-2014, 18:14:10

witam, porazenie nerwu strzalkowego nabawilem sie jakies 2,5 msc temu w pracy (pozycja kleczaca) dopiero po miesiacu wrocilem do PL i zaczalem leczenie, do tej pory 20 zastrzykow nivalinu 2,5 co drugi dzien i neurovit a teraz nivalin 5 co drugi dzien i miligamma domiesniowo, z rehabilitacji elektrostym. wirowka pole mag. i cwiczenia, od poczatku porazenia calkowicie dretwa noga od kolana zero jakiej kolwiek reakcji po miesiacu powroci do domu gdy zaczalem leczenie - po ok tyg zaczalem ruszac duzym palcem po ok 2 tyg wszystkimi palcami bez obciazenia a teraz juz lekko unosze stope do gory ale tylko lekko... tydzienb temu zakupilem orteze niestey plastikowa za 200 zl i nie dynamiczna .. ale cóż trzeba walczyc dalej
gość
15-09-2014, 19:29:40

ortezka dynamiczna najlepsza ale cena... ładnie pracuje razem ze stopa bo w tej ze tworzywa sztucznego za 200 zl to... powinna 20 zl kosztowac ;/ refudowana powinna byc dynamiczna w 100 % !!!
gość
29-09-2014, 11:50:34

witam
jakiś czas szukałam opinii na temat ortezy dynamicznej dla męża. Po dłuższych, poszukiwaniach, zakupiliśmy ją - cena, niestety dosyć drogo bo ok. 1700 zł, ale fakt jest duża różnica w chodzie, pomaga w codziennym funkcjonowaniu. Mąz twierdzi, że lepiej mu się chodzi - bo orteza nie jest taka duża i mniej "kuleje" , ja w jego chodzie zauważam również poprawę- chodzi lepeij, sprawniej, wiadomo, że nie biega ale jego chód nie rzuca się w oczy ta jak przy plastikowej ortezie. No cóż trzeba się dalej rehabilitować, ewentualnie szukać jakiś operacji, u nas to już 10 miesiąc od wypadku, a mężowi zaczęły dopiero niedawno troszkę, iść palce do góry.
Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości i Wam i nam
gość
29-09-2014, 17:48:24

czesc, ja juz sie 4 miesiac rehabilituje... palce ruszyly dogory troche ale mam problem z duzym palcem bo ściegno jak by nie mialo "sily" sie napiac ...
gość
29-09-2014, 17:49:37

a jak dadanie EMG po 10 msc ile? przewodnosci nerwu?
gość
30-09-2014, 19:30:01

przewodnictwa w emg dalej nie ma, - przynajmiej nie było w sierpniu. Lekarz, który robił badanie mówił, że coś tam jest ale w opisie ostatecznie było napisane, że głębokie uszkodzenie nerwu strzałkowego i osłabienie mięśni piszczelowych. Ortopeda twierdził, również w sierpniu, że nerw jest na wysokości kostki

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: