Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-02-2011, 16:52:25

Też miałam porażenie nerwu strzałkowego 3mies temu na prkt mi sie to stało.. ale miałam 2tyg rehabilitacji elektrosymulacje i solux i w domu ćwiczyłam i mi przeszło noga już jest zdrowa tylko czasami mnie mięsień nogi boli.
gość
20-02-2011, 18:49:12

Treść zablokowana przez moderatora

gość
26-02-2011, 21:54:26

Witam wszystkich! Mam 20 lat. W czerwcu ubieglego roku przeszlam zabieg alloplastyki stawu biodrowego. Zabieg byl wyjatkowo trudny, gdyz wczesniej od malenkosci staw ten byl wielokrotnie operowany, wiec byl bardzo zniszczony i ciezko bylo go usunac i generalnie sie do niego ***dostac***. Nie obeszlo sie bez powiklan pod postacia uszkodzenia nerwu strzalkowego. Bol niesamowity, uczucie zdzierania skory ze stopy, uderzenia jakby pradem, okropna przeczulica, uczucie palenia, nie bylam w stanie nawet polozyc stopy na przescieradle, zasypialam jedynie ze stopa w misce zimnej wody... Nie spalam 3 tygodnie, schudlam 6 kilo... Az w koncu strafilam do poradni leczenia bolu, gdzie dostalam bardzo dobre leki(inne nie pomagaly) Neuran/Neurontin 400 (lek wystepuje pod dwoma nazwami, jest to lek na typowe bole neuropatyczne, czyli wynikajace z uszkodzenia nerwow) oraz Amitriptylinum, ktory jest lekiem przeciwdepresyjnym pomagajacym odbudowac polaczenia nerwowe. Bol minal. Rowniez wzielam ok 100 zastrzykow z Nivalinu, Milgammę, Benfogammę, w zastrzykach i tabletkach (wit.B6, B1). Rowniez zabiegi elektrostymulacji, galwanizacji oraz algonixu, klawiteriapie (uciskanie nogi i tym samym pobudzanie nerwu kilkucentrymetrowymi gwozdziami na calej dlugosci nerwu, od samego poczatku nerwu kulszowego), masaze, oklepywanie itd. Niestety stopa nadal sie nie ruszala. Po jakims czasie pojawil sie objaw Tinela-Hoffmana( przy oklepywaniu uczucie mrowienia w calej lydce, od poczatku glowy nerwu strzalkowego do stopy) co jest objawem zdrowienia, ktory wielu lekarzy rozpoznalo, jako objaw patologiczny. Najwazniejsza rzecza, jaka nalezy zrobic w przypadku gdy stopa nie zaczyna sie sama ruszac po ok. 6 tygodniach jest operacja odbarczania nerwu tzw. neuroliza. Ja, rejabilitujac sie non stop, bez efektow od konca czerwca do listopada, dopiero po tym zabiegu poczulam roznice, a stopa zaczela sie ruszac po 8 tygodniach, co prawdopodobnie nie byloby mozliwe bez zabiegu. Gdybym wiedziala wczesniej, bylabym teraz duzo sprawniejsza. Odbarczanie(inaczej rowniez dekompresja) jest to zabieg neurochirurgiczny, pomagajacy usunac ucisk, ktory powstal w wyniku operacji wymiany stawu. Serdecznie polecam Profesora Andrzeja Radka z Łodzi, ktory wykonal te operacje na moim nerwie, za co bede mu dozgonnie wdzieczna. Profesor przyjmuje w swojej klinice w Lodzi - Radmed na ul. Struga 53/55 lok.4 tel. 426339344. Profesor operuje rowniez w szpitalu. Moja stopa rusza sie coraz mocniej, badanie EMG na przewodnictwo nerwu wykazalo 10% przewodzenia, wiec to dobrze. Mam nadzieje, iz nerw wroci calkowicie i nie bede musiala na to znowu dlugo czekac. Wszyscy, ktorzy macie ten sam problem, koniecznie udajcie sie do Profesora na konsultacje! I pamietajcie o cwiczeniach rozciagajacych sciegno Achillesa, poniewaz nieruchoma stopa powoduje przykurcze i zesztywnienie stawu w kostce! Podaje swoj e-mail, piszcie jesli macie jakies pytania! kalkazapalka@hotmail.com
gość
19-03-2011, 18:17:26

ja od 2 dni odczuwam mrowienie lewej nogi na odcinku od kolana w dół i mam zdrętwiały wierzch stopy. Mogę ruszać palcami i nogą bez problemów, ale czuję dyskomfort z powodu tego ścierpnięcia. Czasem wydaje mi się że także pośladek mam zdrętwiały. Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest? Czy jest to porażenie nerwu strzałkowego? Czy może coś innego?
Ostatnio chodziłam w ciasnym obuwiu i może to jest przyczyną? Nie mam pojęcia co robić...
gość
20-03-2011, 16:43:05

moja córka prawie 2 lata temu miała wypadek samochodowy,w którym odniosła wiele obrażeń także wewnętrznych.po długiej walce o życie okazało się,że pozostało porażenie nerwu strzałkowego wiele miesięcy rehabilitacji+niwalin i elektro stymulacje spowodowały,że opadająca stopa zaczeła powoli podnosic się.Pocieszano nas,że wszystko będzie dobrze.Po pewnym czasie zrobiłyśmy z córką przerwe w rehabilitacji i okazało się,że to co wyrehabilitowałyśmy zaczyna cofac się spowrotem.Dostałyśmy się się do super neurochirurga,który zlecił badanie przewodnictwa najpierw jedno potem następne,okazało się,że nerw nie jest przerwany więc przyczyną było coś innego.Następnie dostałyśmy przekaz na rezonans odcinka lędżwiowego kręgosłupa ,po którym okzało się,że w obrębie kanału kręgowego na poziomie dolnej części trzonu L4 widoczny torbielowaty obszar,położony poza workiem oponowym,u wejścia do kanału korzeniowego L4-L5. 26 maja córka ma zabieg operacyjnny w klinice w katowicach i myślę,że po zabiegu rehabilitacja przyniesie oczekiwany efekt. Muszę ci powiedziec,że córka też odczówa drętwienie jak ona to mówi''że strasznie razi ją stopa''. Najważniejsze,żebyś trafiła na dobrego lekaza,który zleci ci badania i postawi trafną diagnoze. Życzę ci powodzenia bo jeżeli będziesz miała porażenie nerwu strzałkowego to długa droga przed tobą. POZDRAWIAM SERDECZNIE
gość
16-06-2011, 11:01:45

Gość 2007-06-25 15:16:00 Ach te truskawki^^. Mam nadzieje ze przejdzie, od jutra mam zastrzyki i zabiegi, musze sie spieszyc bo za tydzien zaczynaja sie maliny xD Tam sie stoi, wiec nie powinno byc problemow. Pozdro 4 all, trzymajcie sie. Damy rade!
gość
16-06-2011, 11:02:05

Gość 2007-06-25 15:16:00 Ach te truskawki^^. Mam nadzieje ze przejdzie, od jutra mam zastrzyki i zabiegi, musze sie spieszyc bo za tydzien zaczynaja sie maliny xD Tam sie stoi, wiec nie powinno byc problemow. Pozdro 4 all, trzymajcie sie. Damy rade!
gość
16-06-2011, 11:12:42

ja chyba też to mam lekarz dał mi zwykła maść. stopa mnie nie boli ale nie mogę nią ruszać do góry. czy przejdzie mi to? czy mam się udać do specjalisty? czy to wogóle przechodzi bo różne rzeczy czytałam
gość
18-06-2011, 11:23:20

Poraziłem nerw strzałkowy przy pracy zbierałem truskawki mam 15 lat mam pytanie czy jest mozliwosc ze stopa wróci do siebie sama ? a jeżeli tak to w jakim czasie lekarz powiedział mi ze jezeli przejdzie to w ciagu 2lub trzech dni ... i co jest lepsze odpoczywac nie ruszać stopą czy raczej rowerek i spacerek ?
gość
26-06-2011, 18:12:21

Witam,ma ktoś może niepotrzebne ortezy na opadającą stope.Obojętnie jaki rozmiar podeszwe sobie dorobie.Moje już połamałem,a do nowych muszę czekać jeszcze rok.Noszę na obu nogach.Nie wolno mi pracować,ale bez mojego majsterkowania nie mogę wytrzymać.Zapominam przy moim hobby o chorobie.Moje GG.5195863.
Pozdrowienia dla wszystkich.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: