Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-07-2010, 10:09:18

Idź z tym na ostry dyżur do szpitala!
gość
16-07-2010, 22:00:20

Witam wszystkich,
Nazywam się Marcin i jestem studentem na ostatnim roku Wojskowej Akademii Technicznej. Jako temat pracy magisterskiej wybrałem „Projekt aktywnej ortezy na opadającą stopę”. Powoli zajmuję się projektowaniem i konstruowaniem urządzenia według mojej koncepcji mającego za zadanie zbadanie i przybliżenie sposobu wspomagania osoby chorej na syndrom opadającej stopy. Poszukuję otwartej i chętnej do pomocy osoby, która wzięła by udziału w badaniach nad zaprojektowanym modelem.
W razie jakichkolwiek pytań proszę śmiało pisać na: m_kantorek@poczta.onet. pl
Albo na gg: 8872625
Pozdrawiam, Marcin
gość
19-07-2010, 19:42:34

Witajcie
Mam obecnie 23 lata porazenia nerwu nabawilem sie w wieku 11 lat w wyniku spiaczki odsylano mnie z miejsca na miejsce z rehabilitacji na cwiczenia z cwiczen na zabiegi z zabiegow do lekarza i tak w kolo macieju ostatnio poszukuje mozliwosci operacji narazie szukam po omacku wklepujac w wyszukiwarke co popadnie i spedzajac godziny na studiowaniu, jak byscie znali jakis dobrych lekarzy w woj ślaskim bym był bardzo wdzieczny za namiary ja po tylu latach juz powli trace nadzieje na normalne stapanie po tym ludzkim padole, wszelkie informacje prosze przesylac na maila gandalfowy@o2.pl
zycze wam wszystkim powodzenia
gość
06-08-2010, 11:53:53

Też naleze do osób cierpiących na porazenie nerwu strzałkowego < jestem tzw. ofiarą truskawkową >.
Też przechodziłam problem opadającej stopy i jej niedowladu. Na szczęście w niewielkim stopniu - palcami mogłam ruszać. Obecnie jestem w trakcie leczenia. Widze efekty wiec chyba mam szczęście. Moge chodzic nie kulejąc aczkolwiek duzo brakuje do całkowitego zregenerowania nerwa strzałkowego.
Tego nie wolno lekcewazyc tylko jak najszybciej trzeba iśc do lekarza najlepiej od razu do neurologa. Leczenie jest długotrwałe. Niezbedne są rehabilitacjei:
- elektrostymulacje
- solux
- laser
oraz zastrzyki- ja biore nivalin i milgamma. jestem takze na tabletkach : milgamma 100, halidor, metypred.
do tego jezdze na rowerze i ćwicze noge.
poprawe zauważyłam po paru zabiegach. Mam szczęście bo z reguły nerwy się długo regenerują....wszystkim cierpiącym życze powodzenia. nie lekceważcie tego i nie poddawajcie sie.
pozdrawiam
gość
07-08-2010, 13:27:16

No to rzeczywiście masz dużo szczęścia, tylko pozazdrościć. Ann
gość
18-08-2010, 18:22:04

Jak długo masz porażony nerw? i jakie ćwiczenia stosujesz na stopę ?
gość
11-09-2010, 16:11:48

Czesc,
ja mialam opadajaca stope ( zupełny bezwlad), przez kilka tygodni. Pomogła mi codzienna rehabilitacja ( 6 tygodni szpital-dzienny). Po miesiacu zaczełam ruszac palcami a po kolejnych 2 stopa. Mialam zabiegi elektrostymulacji, laser, pole magnetyczne i wirowke. Wszystkie cwiczenia, ktore wykonywalam z rehabilitantami powtarzalam w domu. Cwiczenia izometryczne, z mala pileczka
lezysz na podlodze, zdrowa noga zgieta w kolanie ( bardzo wazne zeby nie obciazac kregoslupa)
chora noga wyprostowana pileczka pod pieta i dociskasz, trzymasz z 4 sekundy (moze to glupie ale ja patrzylam na stope i wyobrazalam sobie, ze palce i stopa unosza sie, ktoregos dnia to nastapilo ***)). Pozniej pilka pod kolano i to samo. Chora i zdrowa zgieta pilka pod pieta i dociskanie pieta i znowu niby te palce ciagniesz w myslach do gory. OPierasz pilke o sciane zgieta noga i znowu pieta. Zaczynalam od 20 powtorzen teraz robie ze 150-200. Pilka miedzy kolanami dociskasz do siebie.
Z ciezarkami cwicze obydwie nogi.
Na stojaco, lezaco i siedzaco dociskam piete do podlogi i znowu niby te palce do gory. Na samym koncu masaz stopy oklepywanie lydki ( podobno pobudza to nerwy). Oklepuje sobie lydke , szoruje ja szczotka do kapieli.
POdobno nerwy lubia cieplo wiec gruba skarpete nosze caly czas.
Pomogly zastrzyki z Nivalinu, Neurolipon, witamina B12 ktora lykam caly czas. Dzisiaj emg wykazalo, ze odzyskalam sprawnosc w 50 %. JUz nie kustykam, wrocilam do pracy i prowadze auto. Zycze Wam powodzenia. Mozecie byc wsciekli, zdolowani ale nie poddajcie sie i codziennie "machajcie nozka" POzdrawiam
Ja
Początkująca
12-10-2010, 20:45:30

Cześć, słuchajcie bardzo prosze o kontakt osoby które miały przeprowadzaną operacje na PRZESZCZEP ŚCIĘGNA MIĘŚNIA PISZCZELOWEGO żeby momóc skorygować opadającą stope, prosze Was jeśli ktoś miał taką operacje niech się odezwie bo szukam lekarzy którzy potrafią wykonać taką operacje i jakie są skutki :)

mail multi-non-omnes@o2.pl

gg - 4710578

Pozdrawiam wszystkich !!! :)
Początkująca
12-10-2010, 20:59:58

ja na codzien w zmaganiu z opadajaca stopa stosuje taka wkladke -

http://www.mj-corporation.pl/index.php?sec=products&action=show&Itemid=138

mam juz rok,dzielnie mi sluzy i jest dosc dobra, nie trzeba nosic ortezy wielkiej kolumbryny;) ja chodze tez po gorach i orteza ulatwia mi zycie, dlatego,ze jest mal,dodatkowo stosuje jako wzmocnienie, gruba gume przeciagnieta na koncach sznurowdla owinieta dookola kostki na wkladce rzepowej i zawiazuje, co daje niezly efekt:)

Ostatnio kupilam rowniez taka ortezke do chodzenia po domu -

http://sklep.farmedica.pl/Stabilizatory-ortopedyczne-OPPO-k2/Stabilizatory-stawu-skokowego-k3/4206-Stabilizator-stawu-skokowego-wzmocniony-bucik-p553.html

jest to wkladany sznurowany bucik z tasmami ktore niweluja opadanie stopy przy stawie skokowym.

Wypatrzylam jeszcze w internecie,ze sa ortezy np

Orliman -

STABILIZATOR STAWU SKOKOWEGO VALFEET® XR 1SSD (prawy)/1SSI (lewy)

http://www.orliman-polska.pl/sites/kostka.htm

Stablziator mozna unieruchomic srubkamiw pozycji neutralnej czyli bedzie zabezpieczona stopa przed opadaniem;)

Moze komus takie info pomoga, bo ja tez szukam rozwiazan, najlepszych jakie sa dostepne, ale mam zamiar zdecydowac sie na oepracje przeszczepianie sciegna, zeby stopa przestala mi opadac... bo na przeszczepy kablowe nerwu jest juz za pozno,
gość
15-10-2010, 11:32:16

Witam wszystkich mam 16 lat 20 lipca mialem wypadek na motorowerze doznalem zlamania uda i porazenia nerwu strzlkowego prawdopodobnie przez jakiegos krwiaka. udo poskladali. ostatno bylem na rechabilitacji mialem prady na to odo(chociaz ze mialem sróby w nodze) pomoglo mo troche gdy probuje ruszyc stopa czuje mrowienie czasami tak samo jest jak ktos mnie dotknie. ale koniec rechabilitacji i co dalej mam robic ?? czy to wogóle wróci??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: