Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-03-2010, 15:59:42

no to jescze troche podziele się tym co wiem: porażenie jakiegokolweik nerwu moze meic takze znacznie inna przyczynę np. ucisk w kregosłupie sporwodowany wypadajacym dyskiem, zmianami w chrąstce róznego typu skoliozami;) moim zdaniem najwazneijsze jest odnalazienie ejgo przczyny. oczywiscie jeżeli jest to pooperacyjne to lekarz operator pwoinien wiedizec co i jak uskzodzil, ale np jezeli po urazie wysokoenergetycznym np. takjak u mnie, wtedy nci nie ejst akei an ajkie wygalda;) warto jest zrobić Elektromiografie, by zoreintwoać sie w jakim stanie jest mięsien pisczelowy badź stzrałkowy i nast po 3 mc. jezeli nei ma proprawy, t ouwazam, ze tzreba sie skontaktować z dobrym neurochirurgiem/roogiem ;) oepracja ejst bezbolesna, rehabilitacja po obejmuje dwie "dziedziny": 1 ta szpitalna i ta domowa i wg mnei ta druga ejst duzo waznijesza i tak: 1. FAJURY I % musza być odstawione, albo zredukowane do minimum co w pzrypadku wikszosci palaczy musi jendak oznaczaC mały odwych. SZCZEGOLENEI W MC PO OPERACJI! juz jedne papieros skutecnzie alatwia naczynai włosowate na pare dni;) a te sa neizmeirnie potzrebne by odżywaić odbudowujace sie tkanki nerwowe;) pozatym ok 3 papeirosy wyaplone an arz skutecznie blokują ukłąd nerwowy, a dokąłdnei prez reeptory nikotynowe;) codo alko to z rozumem piwko jedno ma tydzien nei zaszkodzi, ale gruba impreza z wodka na pewno nei pomozre;) po drugie.. ogrzewanie meijsca uszodzenia nerwu!! aż p ostopę, najlepiej nosic jakis hetrz, czy kupić sobei zel za 3 dychy w aptece wilkrotnego uytku nagzrewac go i pzrykłądaćdo meijsca operacji;) duzo myslec o tej chorej nóżce;) próbować podcaigac stope paskiem i myśleć ze sie nia rusza, próbwoać ruszyć. 3 nei rozciagac pzerz jakis czas na pewno 3 tyg po operacji nerwu;) kupic sobeiw aptece atk ilek jak alanerv ( drogi 40 zeta, ale wybór prosty kasa czy zdrowie) kupic sobei kwasy omega, można znajom a peilegnairke poprsoić zeby nivalin w pupkę robiła jakies wit z grupy b 12 i cw cw cw cw cw cw cw do ż***gania:] ja do ego maięłm stymulację odkregosłupowa iosiagnąłem 6 mm przyrostu nerwa;) przy normalnym 1/1.5mm. sczególnei młodzi ludzie maja gigantcyzne szanse na calkwity powrot do zdrowia;) a i co NAJWAZNIJESZE t ozeb opercję zrobil dobry lekarz, najlepiej z wymienionych pzerze mneiw yzej osrodków;) bo o precyzyjna robota i bele miecio nie zrobi tego napewno dobrze;) a i w Zamosciu te zcos takeigo chyab robią. i nie biadolic:p ja pzy okazji uskzdzenia N.Sz. zerwalem wsyzstkei więzadła w lewym kolanku, ale zapal+praca+plus MISTRZOSTWO dra. Adamczyka z Carolina Medical Center zaowocowały;0 jstem 3.5 mca po operacji rekonstrukcji tych wiezadeł, a z 4 ich było;) i już elegancko śmigam na rowerku, codze adnie;) także POWODZENIA siostry i bracia kulasy:)

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET @>---

wiecej inf 1229989
30-03-2010, 12:40:08

Witam,
od dłuższego czasu mam problem z prawą nogą.....zauważyłam że jest ona chudsza od lewej i jakieś 2 cm krótsza nawet stopa jest krótsza...
niestety widać ten problem gdy chodzę...nie potrafię postawić nogi na pięcie ....i opada mi noga gdy chodzę .......
straciłam także czucie w palcach, a szczególnie w dużym...

Lekarz ortopeda stwierdził porażenie nerwu strzałkowego, ale nie znana jest przyczyna tego porażenia. Więc Dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny kręgosłupa - z tego wyszło że nie mam ucisku na kręgosłupie.Więc problem leży w nodze.

Jestem juz po 20 zabiegach elektrostymulacji, i prawie wcale mi nie pomagają. Noga zamiast iść do góry, u mnie idzie do dołu?? Dlaczego???

Jutro mam Elektromiografie.
gość
31-03-2010, 15:52:25

Witam rok temu miałem wypadek w którym doznałem złamania kości udowej.Po zoperowaniu złamanej kończyny doszło do uszkodzenia nerwu strzałkowego.Wybrałem 30 z niwaliny pomimo to stopa ciągle opadała po 6 miesiącach zauważyłem poprawę.Stopę podnoszę jednak duży palec ciągle jest drętwy.Jak długo to jeszcze potrwa?czy ktoś miał podobny przypadek?
Pozdrawiam :)
01-04-2010, 11:23:45

mialam robione w Warszawie badanie EMG... wyszło uszkodzenie w okolicy główki strzałki..... a poza tym wydłużenie latencji koncowej, obnizenie amplitudy odpowiedzi z włokien ruchowych i i brak odpowiedzi z włókien czuciowych nerwu co moze sugerowac zespół kanału stepu przedniego?? co dalej??:) prosze o porade:)
gość
03-04-2010, 07:21:36

Witam, cierpię na porażenie nerwu strzałkowego, mam opadającą stopę. Proces rehabilitacji przeciąga się w związku z tym przymierzam się do zakupu ortezy stabilizującej. Czy ktoś z was jest użytkownikiem ortezy Otto Bock Walk On 28U11 http://ottobock.pl/ob_pl/?page=techort&id=78 ?
Czy rzeczywiście jest warta swojej ceny (1500-1600zł)?
Pozdrawiam.
gość
13-04-2010, 22:01:42

Witam, ponad rok temu , a dokładnie 04 kwietnia 2009 przewiało mnie i byłam też długo w jednej pozycji. Więc nie wiem co dokładnie miało większy wpływ na to że dostałam rwe kulszową, a co za tym idzie porażenie nerwu strzałkowego. Za bardzo wtedy nie mogłam nic z tym zrobić oprócz rehabilitacji ponieważ byłam w tedy w 4 mc ciąży. W tym czasie się trzy razy wywróciłam ponieważ nie miałam czucia w stopie, no i skręciłam za każdym razem staw skokowy. Masakra jakaś. Od neurologa dostałam orteze refundowaną przez nfz że pożal się Boże, można się w tym plastikowym kaloszu jeszcze bardziej zabić. Poza tym nie mieści się w bucie. Stopa mi ciągle opada, potrafię się potknąć na płaskiej podłodze, boje się dziecka brać na ręce i z nim spacerować, żeby przypadkiem się nie przewrócić. Lekarze mówią że na leczenie teraz już jest za późno, a tymczasem nie mogę się z tym pogodzić. Strasznie ten niedowład tej stopy upośledził mi moje życie. Chcę teraz spróbować akupunktury u specjalisty neurologa. Może ktoś z Was miał z tym do czynienia, i ma jakąś opinie na ten temat? Czy w ogóle jest sens wydawać na to pieniądze? Proszę o radę. Pozdrawiam
gość
14-04-2010, 01:41:21

Koniecznie sprobuj akupunktury. Twoj uraz jest stosunkowo swiezy, Wiec bardzo mozliwe,ze jest to odwracalne.Ale nei zwlekaj,bo czas ucieka. Akupunktura to dobre rozwiazanie, najlepiej gdybys mogla wziac zabiegi u Chinczyka. Oni sie znaja na tym najlepiej. Nie wiem skad jestes ale w Jaworzu ( Slask ) przyjmuje w klinice lekarz,ktory jest Chinczykiem,rozmawia i rozumie tez po polsku. Mojej mamie uratowal nerw twarzowy i calkowicie wyprowadzil na prosta poprzez akupunkture. A bylo bardzo zle. Konwencjonalne leczenie bylo nieskuteczne, pomogla akupunktura. Polecam!
Mozesz tez sprobowac kalwiterapi / igloterapi . Ale najpierw sprobuj akupnktury. Mama przyjela cos kolo 30 tu zabiegow ale twarz i nerw jest wporzadku :)
gość
14-04-2010, 09:25:53

Witam, bardzo Ci dziękuję za te słowa otuchy, bo już naprawdę zaczęłam tracić nadzieję i akupunkturę brałam jako ostateczność. Ale podchodziłam do tego bez entuzjazmu, teraz mam więcej nadziei. Do Jaworza to niestety za daleko bo jestem z Zielonej Góry (lubuskie). Może i tutaj znajdę jakiegoś chińczyka, a jeśli nie to spróbuję u tego neurologa, słyszałam o nim bardzo dobre opinie. Pozdrawiam
gość
15-04-2010, 09:51:51

witam pare lat temu wypadek w wyniku którego uszkodzilam nerw strzałkowy. miałam przeszczep kablowy nerwu strzałkowego. niestety z racji tego, iz nerw został uszkodzony na odcinku od kolana w dół w tamtych czasach można mi było przeszczepic go tylko do mniej więcej połowy łydki. Nie pomoglo(choc jednocześnie ze mna była operowana osoba, która miała taki problem z nerwem w ręce i nastepnego dnia po operacji praktycsznie odzyskala zdolnosc ruchowa reki- przeczepiono jej nerw aż do nadgarstka). Nie obracam się już w kręgach medycyny od dłuższego czasu i noszę ortozę. zastanawiam się czy może medycyna poszła już naprzód i wykonuje się bardziej skomplikowane operacje? jakby ktoś coś wiedziel prosze o odpowiedź chociażby nazwę szpitala. Pozdrawiam.
gość
15-04-2010, 11:10:45

WITAM, u mnie to nawet lekarze nie są w stanie stwierdzić gdzie został uszkodzony nerw strzałkowy. Neurolog mówi że może być ucisk w kręgosłupie, może być uszkodzony w pośladku albo w kolanie. No i ryż . Idę na akupunkturę, może to coś pomoże. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: