Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-03-2010, 15:59:42

no to jescze troche podziele się tym co wiem: porażenie jakiegokolweik nerwu moze meic takze znacznie inna przyczynę np. ucisk w kregosłupie sporwodowany wypadajacym dyskiem, zmianami w chrąstce róznego typu skoliozami;) moim zdaniem najwazneijsze jest odnalazienie ejgo przczyny. oczywiscie jeżeli jest to pooperacyjne to lekarz operator pwoinien wiedizec co i jak uskzodzil, ale np jezeli po urazie wysokoenergetycznym np. takjak u mnie, wtedy nci nie ejst akei an ajkie wygalda;) warto jest zrobić Elektromiografie, by zoreintwoać sie w jakim stanie jest mięsien pisczelowy badź stzrałkowy i nast po 3 mc. jezeli nei ma proprawy, t ouwazam, ze tzreba sie skontaktować z dobrym neurochirurgiem/roogiem ;) oepracja ejst bezbolesna, rehabilitacja po obejmuje dwie "dziedziny": 1 ta szpitalna i ta domowa i wg mnei ta druga ejst duzo waznijesza i tak: 1. FAJURY I % musza być odstawione, albo zredukowane do minimum co w pzrypadku wikszosci palaczy musi jendak oznaczaC mały odwych. SZCZEGOLENEI W MC PO OPERACJI! juz jedne papieros skutecnzie alatwia naczynai włosowate na pare dni;) a te sa neizmeirnie potzrebne by odżywaić odbudowujace sie tkanki nerwowe;) pozatym ok 3 papeirosy wyaplone an arz skutecznie blokują ukłąd nerwowy, a dokąłdnei prez reeptory nikotynowe;) codo alko to z rozumem piwko jedno ma tydzien nei zaszkodzi, ale gruba impreza z wodka na pewno nei pomozre;) po drugie.. ogrzewanie meijsca uszodzenia nerwu!! aż p ostopę, najlepiej nosic jakis hetrz, czy kupić sobei zel za 3 dychy w aptece wilkrotnego uytku nagzrewac go i pzrykłądaćdo meijsca operacji;) duzo myslec o tej chorej nóżce;) próbować podcaigac stope paskiem i myśleć ze sie nia rusza, próbwoać ruszyć. 3 nei rozciagac pzerz jakis czas na pewno 3 tyg po operacji nerwu;) kupic sobeiw aptece atk ilek jak alanerv ( drogi 40 zeta, ale wybór prosty kasa czy zdrowie) kupic sobei kwasy omega, można znajom a peilegnairke poprsoić zeby nivalin w pupkę robiła jakies wit z grupy b 12 i cw cw cw cw cw cw cw do ż***gania:] ja do ego maięłm stymulację odkregosłupowa iosiagnąłem 6 mm przyrostu nerwa;) przy normalnym 1/1.5mm. sczególnei młodzi ludzie maja gigantcyzne szanse na calkwity powrot do zdrowia;) a i co NAJWAZNIJESZE t ozeb opercję zrobil dobry lekarz, najlepiej z wymienionych pzerze mneiw yzej osrodków;) bo o precyzyjna robota i bele miecio nie zrobi tego napewno dobrze;) a i w Zamosciu te zcos takeigo chyab robią. i nie biadolic:p ja pzy okazji uskzdzenia N.Sz. zerwalem wsyzstkei więzadła w lewym kolanku, ale zapal+praca+plus MISTRZOSTWO dra. Adamczyka z Carolina Medical Center zaowocowały;0 jstem 3.5 mca po operacji rekonstrukcji tych wiezadeł, a z 4 ich było;) i już elegancko śmigam na rowerku, codze adnie;) także POWODZENIA siostry i bracia kulasy:)

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET @>---

wiecej inf 1229989
30-03-2010, 12:40:08

Witam,
od dłuższego czasu mam problem z prawą nogą.....zauważyłam że jest ona chudsza od lewej i jakieś 2 cm krótsza nawet stopa jest krótsza...
niestety widać ten problem gdy chodzę...nie potrafię postawić nogi na pięcie ....i opada mi noga gdy chodzę .......
straciłam także czucie w palcach, a szczególnie w dużym...

Lekarz ortopeda stwierdził porażenie nerwu strzałkowego, ale nie znana jest przyczyna tego porażenia. Więc Dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny kręgosłupa - z tego wyszło że nie mam ucisku na kręgosłupie.Więc problem leży w nodze.

Jestem juz po 20 zabiegach elektrostymulacji, i prawie wcale mi nie pomagają. Noga zamiast iść do góry, u mnie idzie do dołu?? Dlaczego???

Jutro mam Elektromiografie.
gość
31-03-2010, 15:52:25

Witam rok temu miałem wypadek w którym doznałem złamania kości udowej.Po zoperowaniu złamanej kończyny doszło do uszkodzenia nerwu strzałkowego.Wybrałem 30 z niwaliny pomimo to stopa ciągle opadała po 6 miesiącach zauważyłem poprawę.Stopę podnoszę jednak duży palec ciągle jest drętwy.Jak długo to jeszcze potrwa?czy ktoś miał podobny przypadek?
Pozdrawiam :)
01-04-2010, 11:23:45

mialam robione w Warszawie badanie EMG... wyszło uszkodzenie w okolicy główki strzałki..... a poza tym wydłużenie latencji koncowej, obnizenie amplitudy odpowiedzi z włokien ruchowych i i brak odpowiedzi z włókien czuciowych nerwu co moze sugerowac zespół kanału stepu przedniego?? co dalej??:) prosze o porade:)
gość
03-04-2010, 07:21:36

Witam, cierpię na porażenie nerwu strzałkowego, mam opadającą stopę. Proces rehabilitacji przeciąga się w związku z tym przymierzam się do zakupu ortezy stabilizującej. Czy ktoś z was jest użytkownikiem ortezy Otto Bock Walk On 28U11 http://ottobock.pl/ob_pl/?page=techort&id=78 ?
Czy rzeczywiście jest warta swojej ceny (1500-1600zł)?
Pozdrawiam.
gość
13-04-2010, 22:01:42

Witam, ponad rok temu , a dokładnie 04 kwietnia 2009 przewiało mnie i byłam też długo w jednej pozycji. Więc nie wiem co dokładnie miało większy wpływ na to że dostałam rwe kulszową, a co za tym idzie porażenie nerwu strzałkowego. Za bardzo wtedy nie mogłam nic z tym zrobić oprócz rehabilitacji ponieważ byłam w tedy w 4 mc ciąży. W tym czasie się trzy razy wywróciłam ponieważ nie miałam czucia w stopie, no i skręciłam za każdym razem staw skokowy. Masakra jakaś. Od neurologa dostałam orteze refundowaną przez nfz że pożal się Boże, można się w tym plastikowym kaloszu jeszcze bardziej zabić. Poza tym nie mieści się w bucie. Stopa mi ciągle opada, potrafię się potknąć na płaskiej podłodze, boje się dziecka brać na ręce i z nim spacerować, żeby przypadkiem się nie przewrócić. Lekarze mówią że na leczenie teraz już jest za późno, a tymczasem nie mogę się z tym pogodzić. Strasznie ten niedowład tej stopy upośledził mi moje życie. Chcę teraz spróbować akupunktury u specjalisty neurologa. Może ktoś z Was miał z tym do czynienia, i ma jakąś opinie na ten temat? Czy w ogóle jest sens wydawać na to pieniądze? Proszę o radę. Pozdrawiam
gość
14-04-2010, 01:41:21

Koniecznie sprobuj akupunktury. Twoj uraz jest stosunkowo swiezy, Wiec bardzo mozliwe,ze jest to odwracalne.Ale nei zwlekaj,bo czas ucieka. Akupunktura to dobre rozwiazanie, najlepiej gdybys mogla wziac zabiegi u Chinczyka. Oni sie znaja na tym najlepiej. Nie wiem skad jestes ale w Jaworzu ( Slask ) przyjmuje w klinice lekarz,ktory jest Chinczykiem,rozmawia i rozumie tez po polsku. Mojej mamie uratowal nerw twarzowy i calkowicie wyprowadzil na prosta poprzez akupunkture. A bylo bardzo zle. Konwencjonalne leczenie bylo nieskuteczne, pomogla akupunktura. Polecam!
Mozesz tez sprobowac kalwiterapi / igloterapi . Ale najpierw sprobuj akupnktury. Mama przyjela cos kolo 30 tu zabiegow ale twarz i nerw jest wporzadku :)
gość
14-04-2010, 09:25:53

Witam, bardzo Ci dziękuję za te słowa otuchy, bo już naprawdę zaczęłam tracić nadzieję i akupunkturę brałam jako ostateczność. Ale podchodziłam do tego bez entuzjazmu, teraz mam więcej nadziei. Do Jaworza to niestety za daleko bo jestem z Zielonej Góry (lubuskie). Może i tutaj znajdę jakiegoś chińczyka, a jeśli nie to spróbuję u tego neurologa, słyszałam o nim bardzo dobre opinie. Pozdrawiam
gość
15-04-2010, 09:51:51

witam pare lat temu wypadek w wyniku którego uszkodzilam nerw strzałkowy. miałam przeszczep kablowy nerwu strzałkowego. niestety z racji tego, iz nerw został uszkodzony na odcinku od kolana w dół w tamtych czasach można mi było przeszczepic go tylko do mniej więcej połowy łydki. Nie pomoglo(choc jednocześnie ze mna była operowana osoba, która miała taki problem z nerwem w ręce i nastepnego dnia po operacji praktycsznie odzyskala zdolnosc ruchowa reki- przeczepiono jej nerw aż do nadgarstka). Nie obracam się już w kręgach medycyny od dłuższego czasu i noszę ortozę. zastanawiam się czy może medycyna poszła już naprzód i wykonuje się bardziej skomplikowane operacje? jakby ktoś coś wiedziel prosze o odpowiedź chociażby nazwę szpitala. Pozdrawiam.
gość
15-04-2010, 11:10:45

WITAM, u mnie to nawet lekarze nie są w stanie stwierdzić gdzie został uszkodzony nerw strzałkowy. Neurolog mówi że może być ucisk w kręgosłupie, może być uszkodzony w pośladku albo w kolanie. No i ryż . Idę na akupunkturę, może to coś pomoże. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: