Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
16-04-2010, 13:24:22

Witam.
Mam pytanie otóż stwierdzono u mnie uszkodzenie nerwu strzałkowego po tym ze nie mam pełnego ruchu stopa i nie mogę jej podnieść do góry pani neurolog skierowała mnie na badanie emg miałem zrobione i wynik jest ok mianowicie ( nie stwierdza się uszkodzenia nerwu strzałkowego ) a stopa nadal nie ruszam do zewnątrz i nie mogę jej unieść dodam ze czucie mam takie same jak u nogi lewej i pojawia się pytanie co to morze być bo lekarze mnie odsyłają od neurologa do ortopedy i nic
gość
16-04-2010, 18:49:47

do Andrzeja, jesli nerw strzalkowy jest wporzadku znaczy nalezy szukac wyzej, kregoslup tam moze byc ucisk.
Trzeba zrobic odpowiednie badania - rtg kregoslupa , rezonans magnetyczny. I najlepiej pojsc do dobrego rehablitanta prywatnie,ktory pomoze z kregoslupem i problemy ze stopa tez ustapia
gość
16-04-2010, 19:07:37

wypowiedz z dnia - 15-04-2010, 11:51

Jesli chodzi o operacje znaleziono inne rozwiazanie - Otto Bock - Actigait

http://www.neurodan.com/actigait.asp

Byla strona tez po polsku ale na razie sie nie wyswietla.
Implan jest wszczepiany w okolice uda, pod kolano jest wsszczepiana taka jakby rurka z cienkimi nitkami ktore prowadza do nerwu,na udzie na zewnatrz jest antena, na pasku od spodni umieszcza sie sterowanie, a pod stopa jest umieszczany czujnik ktory przesyla ulozenie stopy podczas chodu.
Podobno skuteczne rozwiazanie, ale nie orientuje sie w jakiej cenie,operacja wszczepienia jest przeprowadzana na bloku operacyjnym i odpowiednio jest to ustawiane programem.
W Polsce jeszcze nikt tego nie ma. Ale zawsze mozna sprobowac :)
gość
24-04-2010, 18:14:23

Witam. Mój nerw strzałkowy został usunięty wraz z nowotworem, który powstał z otoczki nerwu i był zlokalizowany na wysokości głowy kości strzałkowej (sarcoma MPNST). Po operacji stopa opadła. Początkowo liczyłem na przeszczep kablowy nerwu ale okazało się to niemożliwe (upłynęło zbyt dużo czasu od wycięcia nerwu). I tak przyzwyczaiłem się do moich ortez aż kiedyś natknąłem się w internecie na hasło: ***drop foot tendon transfer*** i zacząłem szukać informacji o tej metodzie korekcji opadającej stopy. Po kilku tygodniach poszukiwać znalazłem ośrodek w Polsce, który wykonuje takie zabiegi w ramach NFZ (szpital MSWiA w Poznaniu, oddział ortopedii) i przeszedłem zabieg transpozycji ścięgna mięśnia piszczelowego tylnego do drugiej kości śródstopia. Po zabiegu noga unieruchomiona jest w gipsie przez 6 tygodni, po zdjęciu gipsu następuje rehabilitacja. W moim przypadku po 2 miesiącach od zabiegu zacząłem chodzić bez ortezy - stopa podnoszona jest przez mięsień piszczelowy tylny. Zaznaczam, że ta metoda jest stosowana wtedy gdy nie ma szans na przywrócenie przewodzenia nerwu strzałkowego (poprzez rehabilitację lub przeszczep kablowy).
Pozdrawiam, Sławomir
gość
03-05-2010, 09:46:55

Witam wszystkich . Właśnie czytałam wątki i natknęłam się na taką sytuację zdrowotną jaką mam ja! (Miałam wycięty wraz z nowotworem nerw strzałkowy, po operacji stopa opada, chiałabym się dowiedziec jak przebiega zabieg transpozycji sćiegna?
Bardzo bym prosiła pana Sławomira o kontakt.
Moj e-mail izunia1992-15@o2.pl
gość
07-05-2010, 16:31:27

Slawku, ja tez bardzo Cie prosze o kontakt pod numerem gg albo na maila, chcialabym porozmawiac i tez cos wiecej sie o tym dowiedziec. Moze i dla mnie bylaby to szansa. Bo moj nerw nie dziala od bardzo dawna i stopa opada,rehablitacja juz sie nie da nic wskurac ani zadne przeszczepy kablowe tez nie wchodza w rachube. Moze tu jest nadzieja.
Prosze odezwij sie na gg 4710578
mail - modus_vivendi@o2.pl

dziekuje :)
gość
16-05-2010, 21:00:54

Witam w wyniku wypadku samochodwego zlamalem golen bylo to zlamanie otwarte mialem stabilizator w nodze oraz gips jestem po wypadku juz 8 miesiecy i nie ciagne nogi do gory strasznie utrudnia mi to chodzenie.Bylem na badaniu EMG o oto wyniki masywna neuroterapia aksonalna n. strzalkowego nie uzyskano odpowiedzi wywalnej oraz neuroterapia aksonalna n.piszczelowego nasilenie zmian sr.stopia z demelizacja na poziomie podudzia.Ponocz czeka mnie operacja wiec prosze o pomoc

keru11 gg 4009547
gość
21-05-2010, 10:27:37

Witam, tez mam porażenie tego nieszczęsnego nerwu strzałkowego w wyniku rwy kulszowej i dwukrotnemu skręceniu stawu skokowego (04,04,20009 minął rok). Rehabilitacja nie odniosła skutku . Od niedawna chodzę na akupunkturę, wzięłam ok 5 zabiegów i nic . Tracę nadzieję że to mi pomoże i już nie widzę żadnej nadziei dla siebie. Ann
gość
23-06-2010, 14:04:00

Witam ! Od roku moje dziecko ma uszkodzone nerwy strzałkowe. Pomimo intensywnej rehabilitacji i badań emg (które do tej pory wskazywało na na brak sygnału)nie było poprawy,brak podciągania stopy,brak wykonywania ruchu palcami,zaburzenie czucia.Mija rok i proszę pojawia się ruch palców, zaczyna podnosić stopę. Z dnia na dzień widzę coraz to większą poprawę. Dziecko miało ćwiczenia,masaż wirowy miligamma m i nivalin.Nic poza tym.Teraz lekarz dopiero przepisał elektrostymulację. Jak wiecie jest to ciężka praca. Były chwile załamania, ale wierzyłam że będzie dobrze. Na wszystko potrzeba czasu. U jednych wystarczą tygodnie,u drugich miesiące a u innych po roku lub dłużej zaczyna pomalutku wszystko powracać. Pozdrawiam i życzę optymizmu.
gość
06-07-2010, 07:18:30

Witam, a ja powiem Wam, że wczoraj jechałem autobusem ponad 3 godziny i trzymałem nogę w jednej pozycji, kolano mięczy szybą a siedzeniem....
Wyszedłem z autobusu i zauważyłem, że nie mogę podnieść palców w lewej stopie(ta noga która była bez ruchu). Mogę je ścisnąć lecz do góry nie da rady ich podnieść. No i problem w tym, że troche kłapią....
Troche mnie to przeraziło ale poszedłem spać.

Dzisiaj rano wstałem i uwaga ! ZERO POPRAWY,
Moje obawy są coraz większe, czy nie będzie to uszkodzenie o którym tutaj wszyscy piszą...
Bardzo proszę o opinie czy to jest zwykły skurcz jakiś długotrwały czy być może chodzi o ten nerw strzałkowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: