Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-02-2010, 13:12:02

Witam
Mam 20 lat. od urodzenia cierpię na porażenie nerwu strzałkowego i dopiero teraz zaczyna mi ta dolegliwość przeszkadzać-pewnie przez to, że ją zaniedbałam. Przez pierwsze lata mojego życia jeździłam z rodzicami na rehabilitacje, przez dwa lata raz na jakiś czas-nie wiem co ile i na ile- miałam zakładaną na chorą (prawą) nogę skorupkę (coś w rodzaju gipsu) ale jak widzę nie pomogły zabiegi z dzieciństwa bo do tej pory się z tym użeram
Moja chora noga jest krótsza od nogi zdrowej o jakieś 1,5-2cm, co mi wcale nie przeszkadza ale... palcami za specjalnie ruszać nie mogę, szczególnie duży palec przy ruszaniu mnie boli i stawia opór. W nim też czucie mam dużo słabsze. Noga standardowo opada, do pionu [leżąc] mogę ją podnieść ale to też nie jest przyjemne uczucie bo za każdym razem czuję opór.Gdy stoję w żyyciu nie podniosę nogi na piętę-wiadomo nie jest to akurat strasznie irytujące ale w przedszkolu i w szkole na wf panie nie za bardzo rozumiały gdy mówiłam że na piętach obu w życiu nie ustanę bo mam chorą nogę. Gdy idę i nie kontroluję prawej nogi strasznie nią "zamiatam" po prostu rzucam nią. przykucnąć normalnie też raczej nie mogę na dwóch całkowicie przylegających stopach bo prawa noga automatycznie staje na palcach sama i do tego się przekrzywia, to tez nie zawsze jest irytujące tylko po prostu nieestetycznie wygląda i trochę boli
Natomiast gdy próbuję przykucnąć w butach na obcasie (około 11 centymetrowym ) mogę zrobić to bez żadnego problemu. I do wysokich butów wracając jeszcze, nie wiem czy to ma jakiś związek z porażeniem nerwu w mojej lewej nodze, ale nie za bardzo mogę na tych obcasach chodzić ponieważ po jakiś 2 minutach chodzenia lewa noga mi zwyczajnie 'ucieka' przez co koślawię buty i brzydko mój chód w nich wygląda, jestem młoda i jest to dla mnie ważne

bardzo bym prosiła może o jakąś radę, może o jakieś nakierowanie, wiem że dużo w tym, że moja noga jest nie do końca sprawna mojej winy wynikającej z tego, że sprawę tą zaniedbałam. Miałam dużo innych problemów zdrowotnych i może to też jest po części tym spowodowane-nie wiem, na pewno wiem, że żałuję iż po tylu latach zaczęłam chcieć cos z tym zrobić. Czytałam już tu na forum o tych zastrzykach, elektro..., naświetlaniu ale obawiam się że w moim wypadku, po 20 latach nie da się z tym nic zrobić. U lekarza jeszcze nie byłam. po przeczytaniu wątku mam zamiar się do niego wybrać za jakiś tydzien lub dwa.
bardzo bym prosiła o odpowiedź i jakieś informacje, może ktoś ma podobną sytuację co ja??

pozdrawiam Dorota
gość
08-02-2010, 21:39:03

Witam. Podobnie jak nie którzy z Was mam problem z nerwem strzałkowym prawej stopy. Został on przeciety nożem dosc głeboko, lekaze po 3 miesciecznym dojsciu do siebie zrobili mi rekonstrukcje tego nerwa. Nie pomogło, moge stwierdzic nawet, ze pogorszyło bo stracilem dodatkowo czucie w prawej stronie stopy.
Nie moge podnosic palcy ani stopy do góry, mam tez ograniczone problemy ze skrecaniem jej w prawo.Co do dołu to potrafię zgiac palce lecz tez odczuwam pewien niedobór. Minowicie gdy staram sie zgiąc palce w doł natychmiast zaczyna bolec mnie dolna czesc łydki i po jakims czasie dochodzi do skurczu. Podjołem rehabilitacjie wirówka,stymulacje,basen,ćwiczenia. Znacie jakies ćwiczenia , które mozna wykonywac w domu i , które z powodzeniem pomagają?
Początkująca
14-02-2010, 11:27:12

cześć dużo wiary samozaparcia ogrom rehabilitacji basenu elektrostymulacji masażu dającego nodze wycisk odpowiednich leków dobrego neurologa ,neurochirurga z 5 letnią córką walczymy tak prawie od roku efekt rusza paluszkami zaczyna podnosić stopę na pięte dla nas to oznaka że coś się dzieje więc będziemy walczyć dalej wy też się nie poddawajcie:P
gość
19-02-2010, 20:58:05

Ja od 5 roku życia mam uszkodzony nerw strzałkowy. Bardzo mi to przeszkadza ale no cóż. Przez pare lat chodziłam na rehabilitacje i dostawalam zastrzyki i byłam tak zdołowana psychicznie że nie mogła wytrzymac ale jednak to pomogło. Moge chodzic a nawet biegac tylko jeden mały problem że nie umiem do końca przyciągnąć stopy do siebie. Od pewnego czasu chodzę na Taekwon do. (Sztuka walki) Bardzo sie staram i są małe rezultaty, jestem szczęśliwa. Więc moja rada, różni lekarze mówią co innego. Jeden powiedzial mi że mam sie nie ruszać z domu i aż mi przejdzie, drugi ze mam jeździc na wózku aby nie nadwyrężać, a trzeci że mam sie ruszać do póki noga mi nie odpadnie ;] . Nie chce marnowac życia wiec jestem bardzo aktywana fizycznie i polecam to wszytskim, bo nie ma niczego lepszego niż dobra kondycja i dużo ruchu!
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie! Musimy udowodnic że nie do końca pełnosprawny człowiek tez może wiele osiągnąć !
gość
24-02-2010, 20:00:37

Elo elo 3 dwa 0 ;) ludzie nei panikujcie. prawd aejst taka ze t oczy ywzdroweijecie, czy nei zalezy w 60% amoze iwiecej % od was! bo neurologia ajk i cała rekonstrukcja nerwów jest jescze w powijakach;) ja od 5 sierpnai mam zas... drop foot;p a ze pzry okazji zerwalew szytkie weizalda t oina sparwa. ajk do tej pory neir uszam ani stopą ani palcami, ale ale efekt tonela sie powoluttku posowa, czucie ejst takei, ze czasem zaominam o tej girce;) co parwda chodze ajk kaleka, ale to nic;p ja jetsem PEWIEN ze t owroci, w 100% :) i kt om ipwoei ze nei. a Elektromografii EMG d. zbita;p ale to nic. pozebirałem kasy, kupuje sobei szwedzka stopkę Dynamic Walk i zaczynam biegać;) czytam to forum i poweim szczerze, ze pzrede wszyskim t o90% wspóltowarzyszy tej hcoroby powinno sie douczyc o niej b ot ojest podstawa wyzdroweinia. i t oen iz takcuih jak t ofor, gdzie wszyscy biadola iopowiadaja bajki tylko najlepiej u dobreo neurologa. uszy do gory, nie pieścić się z sobą, zbierać kase, nei kupować g.. za 140 zeta, bo t oejst dla starszych ludzi,a kazdy młody powinien być , a aktywny, a nei pzrezywać t ojak ciążę przed 18tką;p nei użalajcie sie! ludzie się rodża ebz rąk be znog i robią takei rzeczy, ze ie widzieliscie tego na discovery;) ehehh pozdrawiam.
ps/. zaraz zasypie mnei grom odp, ale to nic;)
Początkująca
25-02-2010, 14:31:46

na tym forum ludzie nie BIADOLĄ tylko szukają rady,pomocy innych gdyby każdy był tak nastawiony jak ty forum takie było by zbędne i nie można by było zdobyć żadnych informacji
Początkująca
27-02-2010, 08:19:11

Po operacji kręgosłupa mam porażenie nerwu strzałkowego (opadająca stopa , przykurcze , mrowienia itp.) ale od chwili kiedy podniosłam się do pionu daję wycisk nodze ćwicząc nawet z niewielkim obciążeniem ok. 1 kg i efekty są. Chodzę lepiej a im więcej ruchu to noga staje się sprawniejsza . Jestem zdecydowanie za tym że uporczywe ćwiczenia dają rezultaty. N a początku rehabilitacji najbardziej pomogły mi elektrostymulacje.
gość
04-03-2010, 20:50:32

Witam,
od urodzenia choruję na porażenie nerwu strzałkowego w powiązaniu ze stopą końsko-szpotawą (w tej chwili mam 30 lat) czy ktoś z Was ma podobne schorzenie i czy je wyleczył?? może ma ktoś namiary na specjalistów w tej dzidzinie w woj. dolnośląskim??
pozdrawiam

ps. czy pobieracie jakieś renty z tego tytułu??
gość
08-03-2010, 12:36:47

Agnieszko. Pod pojęciem biadolenia rozumiem zespól użalań sie an dsobą;) a pzrecież choroba nerwów, takze tych obwodowych w duzęj cześci zależy od mózgu w tym takze od naswtaienia. newry obwodowe maja swoej poczatki w mózgu także 50% sukcesu to pozytywne myślenie, dostarczanie za wszelka cene organizmowy endorfin ikoncentracja an chorej nóżce. myślenie ze sie rusza nawet wetdy gdy wisi jak flaczek;) tylk owtedy mózg i nerwy sa na tyle mocno wtymulowane, że następuje cudowny proces regeneracji. jestem wąłsnei p oserii badań. okazało się że zamaist 20 cm uskzodzonego sarzłkowego mam 5 cm, a t oza sparwą niskiego jego podzialu. mój kulsozwy dizeli się w okolicach kolana. 2.5 cm od szpary stawowej kolana w górę;) 29 marca mam o;perację przeszczepu 4/5 cm nerwu;) jezeli hcodzi o specjalistycnze badania i placówki wykonujące et zabiegi to 1. Carolina Medical Center( b.dobre dr G. Adamczyk ale nestety cena ok 10 tys.) 2 lbn 3 łodź i Prof. Radek.ważne takze by ktoś wam dozbre zlokalizował miejsce uskzodzenia nerwu dł uskzodzenia. mi wystarczyło do tego badanei usg w CMC pzerd dr. Szopińskiego;) wczesniej mialem 3 rezonanse, ktorych opisy bylyu spzreczne;) tak forum moze i jest potzrebne, ale jezeli ktoś chce wsparcia.. rzetelną wiedzę zdobyć można wylącznie w podrecnzikach neurochirurgii.. np w bibliotekach AM lub w internecie, ale eni an forach;) pzreprasza za pisownię, alesię spieszę;) Pozdrawiam Przemek
Początkująca
08-03-2010, 14:59:25

widzisz teraz nawet dzięki tobie i FORUM wielu z nas może dowiedzieć się z jakiej literatury czerpać wiadomości o badaniach,które miałeś przeprowadzane i o które warto zapytać lekarza a tego twojego pojęcia biadolenie i tak nie zrozumiem dlatego,że większość ludzi nie użala się nad sobą tylko szuka jakiejś rady,którą może zawsze sprawdzić

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: