Witam, dawno tutaj nie zaglądałam. Ostatni post napisałam w sierpniu.
,,Nazywam się Magda, mam 24 lata.Mieszkam ok 16 km od Katowic. W 2013 zdiagnozowano u mnie polineuropatie ogólno czuciowo-ruchową jednak objawy mam już od 2006 r. po wypadku samochodowym. Do tej pory lekarze nie znalezli przyczyny (rezonans głowy,szyi i odcinka lędzwiowego prawidłowy, cukier,borelioza, TSH, FT3, FT4 w normie), w rodzinie nikt oprócz mnie nie miał i nie ma takich objawów jednak dostałam od neurologa skierowanie na badania genetyczne. Miałam skontaktować się z poradnią genetyczną w Warszawie na Banacha lub na Wilanowie (nie znam adresu ). Na Banacha udało mi się zadzwonić za ok 20tym razem ale powiedzieli, że najpierw musieli by mnie położyć na oddziale i tam ustalić czy w ogóle kwalifikuje się na badania genetyczne.. próbowałam się równie dodzwonić do Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej przy ul. Pawińskiego 5 jednak mimo kilkunastu prób nikt nie raczył odebrać.. Dlatego mam prośbę mógłby mi ktoś napisać czy te badania można wykonać tylko w Warszawie ? Widziałam, że większość miała robione badania genetyczne- mógłby mi ktoś napisać gdzie ? i jak takie badanie wygląda ? Będę bardzo wdzięczna za pomoc."
Od tego czasu trochę się pozmieniało..
Dnia 3 listopada byłam w Warszawie na konsultacji w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej na Pawińskiego. Badała mnie Dr Cegielska, a Profesor Kochański razem z 3 innymi lekarkami tylko się przyglądali i zadawali pytania. Potwierdzili, że mam polineuropatie ogólno- czuciowo-ruchową ale wg nich nie jest genetyczna. Mimo tego pobrano mi krew na badania genetyczne.
27 Listopada ponownie pojechałam do Warszawy, ponieważ na tej konsultacji zaproponowali mi powtórzenie badania EMG. Badanie to wykonała Dr Cegielska w szpitalu Bielańskim a 8 studentów się przyglądało... No i znowu wyszło ,,uszkodzenie włókien ruchowych nerwów obwodowych typu mieszanego,z wyraznie zaznaczonymi zmianami demielinizacyjnymi i przewagą cech uszkodzenia nerwów kończyn dolnych. Ponadto niedużego stopnia aksonalne uszkodzenie włókien czuciowych nerwów obwodowych (łydkowych i łokciowych)."
4 grudnia miałam wykonany po raz 2gi rezonans głowy (wcześniej w 2009 roku) i o ile ten pierwszy wyszedł dobrze, bez żadnych zmian tak w tym drugim uwidoczniono zmiany demielinizacyjne radiologiczne mogące odpowiadać SM. Załamana udałam się najpierw do neurologa poleconego przez znajomą (powiedział,że na 70 % to SM) a pózniej do neurologa u którego się ,,leczę" i który skierował mnie na te badania genetyczne i rezonans. Jak zobaczył te wyniki to było widać,że nie jest dobrze ale powiedział mi,że nie chce sam podjąć tej decyzji i skierował mnie do szpitala Kolejowego w Ligocie.
Pod koniec stycznia dostałam list z Warszawy w którym napisali, że są już wyniki z badań genetycznych ale,aby je poznać muszę zapisać się ponownie na konsultacje z Profe***m Kochańskim. Zadzwoniłam tam i wybłagałam Panią z sekretariatu,żeby mi wysłała te wyniki pocztą mówiąc w jakiej jestem sytuacji i że 3 lutego wybieram się do szpitala. No i otrzymałam te wyniki jednak nic konkretnego z nich nie wynika...Napisali,że nie stwierdzono duplikacji ani delecji eksonu 4 genu PMP22 jednak za ujawnienie się chorób z kręgu CMT odpowiada ok 50 genów. Najczęstszą jest forma choroby CMT1A wywołana duplikacją jednego z kilkudziesięciu genów (PMP 22). Wynik badania nie potwierdza ani nie wyklucza rozpoznania choroby CMT 1 A. Wskazana jest wizyta w Poradni Genetycznej, gdyż powyższy wynik wymaga omówienia przez lekarza specjalistę genetyki klinicznej..
Zapisałam się na konsultację ale nie wiem co robić.. Ktoś pisał na forum , że też wyszedł mu podobny wynik. Co na to powiedział Profesor Kochański ? Czy polecił zrobienie badań pod kątem np CMT2 ? W szpitalu lekarz prowadzący poradził mi,żebym jechała na tą konsultację bo wg niego to może być własnie CMT2.. ale do Warszawy blisko nie mam.. a obawiam się,że powiedzą mi to samo co napisali..
W szpitalu leżałam tydzień. Lekarz prowadzący zdziwił się po co mój neurolog mnie skierował w ogóle do tego szpitala skoro pracuje na Ochojcu i to tam lepiej diagnozują SM.. badając mnie (sprawdzając odruchy) stwierdził, że to nie SM bo mam uszkodzony obwodowy
układ nerwowy a przy SM jest uszkodzony ośrodkowy.. i że objawy, które mam nie wskazują na SM tylko ewidentnie
polineuropatię. Jak zapytałam skąd te zmiany w mózgu w takim razie to odpowiedział ,,tak sie czasem zdarza" a to,że w ciągu 2 lat mocno pogorszył mi się wzrok a w tamtym roku pojawił się odruch Lhermitte'a ( uczucie prądu przebiegającego wzdłuż kręgosłupa) to dla nich nic nie znaczy.. Mimo to zrobili mi punkcję,żeby sprawdzić czy nie mam prążków oligoklonalnych, które występują w SM.
W rozdziale białek PMR stwierdza się obecność słabego prążka oligoklonalnego ale nieobecnych w rozdziale białek surowicy. Udało mi się zastać lekarza, który mnie prowadził. Wziął te wyniki, skonsultował się z koleżanką i stwierdzili, że to nie SM.
Z jednej strony się cieszę a z drugiej jestem załamana bo dalej nie wiadomo co mi jest a ,,coś mnie atakuje".
W piątek jakaś dziewczyna napisała,że po leczeniu furaginum nastąpiło pogorszenie objawów. Ciężko stwierdzić czy to polineuropatia, chociaż mam takie same objawy mimo,że nie zażywałam tego lekarstwa.. Tzn miałam też kiedyś problemy z pęcherzem więc wpadłam na głupi pomysł,żeby kupić sobie urofuragine, Dlaczego głupi ? bo w ulotce jest wyraznie napisane, że nie wolno tego brać kiedy ma się polineuropatię.. no i po 1 tabletce pogorszyły mi się objawy a do tego dostałam drgawek.. i tak sie ,,trzęsłam" przez jakąś godzinę.. to było okropne..
Polecam wybrać się do neurologa w celu postawienia diagnozy. Może akurat okażę się, że to nie to a jeśli nawet to jakoś da się z tym żyć mimo, że nie jest łatwo ale zobacz ilu nas tu jest.. ile osób musi się z tym zmagać..
26 stycznia jakiś chłopak/Pan nie wiem, nie przedstawił się zacytował moją wypowiedz z sierpnia. Napisał, że również choruje na polineuropatię , mieszka niedaleko Katowic i byłby wdzięczny gdyby udało nam się skontaktować.
Nie ma problemu jeśli masz ochotę pisz na magdalena90_20@tlen.pl. Jeśli ktoś z forum również miałby ochotę napisać to zapraszam :)