Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-01-2014, 15:34:45

napisz do mnie na gg 7682379
Początkująca
09-01-2014, 07:06:26

sorki ale nie korzystam z gg, podaję emaila Dusia@duno.pl
Początkująca
17-01-2014, 17:26:44

Proponuję zapisać się na konsultację do Pani Profesor Hausmanowej do Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej ul. Pawińskiego 4 Warszawa tel. 226086526
Najwiarygodniejsza diagnoza to badanie krwi na genetykę
Beata email promyk69@interia.pl
Początkująca
22-02-2014, 21:50:27

Witam,
Jestem mamą 8 letniej dziewczynki. W trakcie wizyty u neurologa córka miała zlecone badanie EMG mięśni+ nerwy obwodowe. We wnioskach z badania jest napisane:
- niższa amplituda odpowiedzi ruchowych w obu nerwach strzałkowych, bardziej po prawej stronie, bez zwolnienia szybkości przewodzenia ruchowego,
- pozostałe parametry badania neurograficznego w normie
- zapis czynności bioelektrycznej mięśni- zapis w normie.
-Niewielkie, obustronne, z przewagą po prawej stronie, aksonalne uszkodzenie nerwów strzałkowych (wrodzone?)
Neurolog w diagnozie wpisał POLINEUROPATIA DO OBSERWACJI i zlecił badanie poziomu cukru, wit B12, kwasu foliowego, TSH, FT3, FT4 - wszystkie te wyniki badań córka ma w normie. Dodam, że mięśnie prawej strony ciała były słabsze od tych z lewej, ale jest rehabilitowana met.Vojty i ćwiczeniami ogólnymi i jest duża poprawa siły mięśniowej i stabilizacji.
Proszę o pomoc czy to na pewno jest polineuropatia i jak to mogę potwierdzić. Jakie badania powinnam jeszcze wykonać. Diagnoza ta mnie powaliła i jestem przerażona i zdezorientowana.
gość
23-02-2014, 07:54:47

witam
Córka miała podobne badania i bardzo podobne wyniki i po 3 latach okazuje sie,że możliwe że to nie jest Polineuropatia.Więc my zaczynamy wszystko od początku w sensie diagnostyki byliśmy u dr Ryniewicz na Banacha zostaliśmy wpisani do rejestru i czekamy na przyjęcie do szpitala,a ze podobno kolejka jest długa nadal nic nie wiemy stoimy przy tej polineuropati i nadal się rehabilitujemy
gość
23-02-2014, 08:24:09

Nie wiem czy to cię pocieszy ale u mojej siostrzenicy było podobnie tuż po urodzeniu postawili diagnozę dziecięce porażenie mózgowe niestety wiotkie, najgorsza postać do tego w długofalowej prognozie było upośledzenie umysłowe co najmniej umiarkowane. No cóż podzieliliśmy się obowiązkami i rehabilitacją Ani. W końcu w wieku ok 4 miesięcy trafiła siostra na rehabilitantkę która się uparła że mała nie ma DPM bo mała robiła duże postępy, bo zaczęła się dobrze ruszać i gaworzyć, bo pięknie piła z butelki bo zaczęła się odwracać na brzuszek i podnosić główkę kiepsko ale coś się działo. Siostra chwyciła się tej nadzieji w końcu pojechała uparcie do CZD i tam lekarze w wieku 7 miesięcy postawili diagnozę genetyczne uszkodzenie końcówek nerwów. Dziś Ania na 5 lat chodzi mówi i jest inteligentna, fakt nóżki nie do końca działają jak trzeba ale Ania daje radę. Może jest nadzieja na lżejszą diagnozę dla dziecka i na lepszą przyszłość
Początkująca
23-02-2014, 11:59:36

Dziękuję za słowa pocieszenia. Dodam, że córka rozwija się prawidłowa bardzo dobrze się uczy, jest bardzo aktywna ruchowo - i dla "zwykłego" człowieka jest w pełni sprawną dziewczynką. Ma delikatną asymetrię w twarzy i tylko dlatego poszliśmy do neurologa i zaczęliśmy szukać przyczyny, najpierw wykluczyliśmy chorobę mięśni, stanęło na polineuropatii, ale koniecznie chciałabym mieć pewność, że ta diagnoza jest poprawna. Nasza Pani neurolog powiedziała, że mamy ją obserwować i za rok lub dwa powtórzyć EMG+ nerwy obwodowe. Dlatego chcę skonsultować ją jeszcze z innym neurologiem, ale nie wiem czy mogę jeszcze zrobić inne badania żeby mieć 100 % pewności. Proszę polećcie mi jakiekoś dobrego lekarza (najlepiej z okolic Wrocławia lub Poznania).
Pozdrawiam
Anna
gość
23-02-2014, 13:07:37

Siostra mieszka w okolicy Torunia i jeździ z córka Anią do dr Lucyny Muler ze szpitala dziecięcego na ul Chodkiewicza a wcześniej leczyła się u dr Marzenki Wesołowskiej ona poza tym że jest neurologiem też pedijatrą chodzą i nfz i prywatnie i jest ok. Nie znam z poznania nikogo przykro mi Pozdrawiam
Początkująca
26-02-2014, 11:35:03

Witam!
My z moim 3-letnim synkiem byliśmy we Wrocławiu u dr Kuzior-Pławiak to ona jako pierwsza postawiła nam diagnozę ze to jest polineuropatia. Byliśmy tez u dr Wilczek ale nie przypadła nam do gustu.... w Poznaniu byliśmy również u 2 neurologów dr Szczytko taka sobie miła kobietka miała troche inna koncepcje dot. tej choroby a pani dr sowińska bardzo fajna starsza lekarka znajaca sie na rzeczy....
Początkująca
27-02-2014, 10:54:34

Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o neurologa z okolic Wrocławia - znam jedną Placówkę noszącą miano Przyjazna Przychodnia i zajmującą się kompleksowo zagadnieniami związanymi z neurologią. Placówka PROXIMUM - zawsze warto zadzwonić, zapytać, umówić się na wizytę.
Zdecydowanie polecam.
Przyjazna Przychodnia www.przyjaznaprzychodnia.info

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: