Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-08-2008, 10:34:00

Edyto! czy Twoje dzieci są zdrowe?Ja byłam na kontroli z córeczką ma 6 lat i jest ok. za rok mam powtórzyć kontrole a za 3 dni idę z synkiem on ma 8 lat.Trochę sie boje bo on dziwnie układa nogi do środka i tak sztywno chodzi.Obym była tylko przewrażliwiona Aurelia
gość
04-08-2008, 11:32:00

Na szczęście moje szkraby są zdrowe. Mam dwoje dzieci Alan ma 8 lat i Oliwka ma 4 latka. Ale stach o ich zdrowie jest ogromny.. Choroba może ujawnic się dużo pózniej, tak jak u mnie. Pozdrawiam Edyta.
gość
04-08-2008, 19:42:00

wiem, że rehabilitacja w polineuropati jest bardzo ważna. Napiszcie z jakich zabiegów korzystacie , czy jest sens korzystać z turnusów rehabilitacyjnych
gość
06-08-2008, 10:37:00

Aurelio, daj znać jak Twój synek po wizycie u lekarza. Mam nadzieje ,że wszystko będzie ok.. Pozdrawiam Edyta....
gość
08-08-2008, 09:31:00

jeśli chodzi o turnusy rehabilitacyjne to jak najbardziej!! mój syn co roku w czasie wakacji idzie na 4 tyg do "sanatorium" gdzie ma codziennie ćwiczenia i rehabilitacje, dużo mu to pomaga. pat.
gość
09-08-2008, 17:24:00

Edytko! Na szczęście podejrzenia o moją chorobę nie ma ,ale ukazał sie przykurcz stóp i mam skierowanie na rehabilitację Bartka .Kontrola za rok w razie potrzeby prędzej.Ja tez mam przykurcz stóp i to duży ale przy okazji porozmawiam z moim neurologiem co on o tym sadzi . pozdrawiam pa
gość
09-08-2008, 19:47:00

Cieszę sie , że to nie poli.. Zycze zdrowia i powodzenia.. Pozdrawiam Edyta
gość
11-09-2008, 19:21:00

dobry wieczór...
ja mam zdiagnozowaną polineuropatię ruchowo- czuciową... miałam już 3 krotnie robione EMG, w tym dwukrotnie, na tym samym aparacie, moje wyniki są grubo poniżej połowy normy, ale nie mam odniesienia do rzeczywistości, ponieważ normalnie chodzę i tylko częste upadki oraz ból łydek mi dokucza. Jeżeli przeczyta to ktoś kto również choruje na taką chorobę i miał robione EMG, a zechce się podzielić wynikami, to proszę o kontakt: ka_myk@wp.pl
pozdrawiam
ania

co do elektrostymulacji w przypadku uszkodzeń nerwów, nie wiem czy dotyczy to wszystkich przypadków, ale w warszawie usłyszałam od pewnej pani doktor- prof. Hausmanowej że to niewskazane...
gość
12-09-2008, 22:42:00

Witam Aniu moje wyniki w EMG wskazują, że nie powinnam już chodzić a jednak chodze , choć jest to niekiedy dla mnie problem .napisz jak długo juz chorujesz. pozdrawiam Edyta....
gość
13-09-2008, 08:11:00

dzień dobry

diagnoza została postawiona przez ortopedę w 2005 roku, wtedy też miałam pierwsze EMG, ale na starym aparacie i wyniki te choć wskazywały na polineuropatię nie wniosły nic nowego do mojego życia. We wrześniu 2007 roku zmieniłam lekarza prowadzącego i powtórzyliśmy badania tym razem na nowym aparacie:
n. piszczelowy prawy 15,2 m/s
n. piszczelowy lewy 11,2 m/s
n. strzałkowy prawy 10,7 m/s
n. strzałkowy lewy 7,8 m/s
W tym roku badania powtórzyliśmy i wyniki są następujące:
n. piszczelowy prawy ------ m/s
n. piszczelowy lewy ----- m/s
n. strzałkowy prawy 8,9 m/s
n. strzałkowy lewy 11 m/s

Tam gdzie są kreseczki aparat nie złapał sygnału.
W rękach jest podobnie krucho.

Ale problemów z chodzeniem raczej nie mam, czasem potykam się o własne nogi i bolą mnie łydki. Z rękami jest gorzej drętwieją, a prawa często boli przy pisaniu ręcznym.

W styczniu miałam robione badania genetyczne, bo wszystkie inne przyczyny uszkodzenia nerwów zostały wykluczone, czekam na wyniki.

pozdrawiam
i przepraszam za taaakie rozpisanie
ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: