Reklama:

pieczenie skóry - objaw neurologiczny (201)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-04-2016, 00:47:05

Hej, rowniez zmagam sie z pieczeniem skory od okolo 6 lat, z poczatku wystepowalo to raz na kilka miesiecy przez okolo 2-4 dni roznych czesci ciala,(dloni, stopy, lydki, twarzy, glowy, brzucha itd) na poczatku uznalam to jako,, przewianie,, kiedys slyszalam ze moze miec to takie objawy. W ciagu ostatniego roku gdy objawy sie nasilily (do srednio 2 razy w miesiacu) wykonalam badania morfologie, na cukrzyce, tarczyce. Obecnie czekam n rezonas magnetyczny glowy z kontrastem, bo jak mi powiedziala Pani neurolog na tym etapie nic mi nie powie bo po badaniu mloteczkiem rozne rzeczy wychodza i nie chce mnie nie potrzebnie straszyc bo moze to byx cos powaznego jak i blachego. Z tego co sie dowiedzialam takie pieczenie nie musi byc objawem jakis powazych zaburzen moze to byc na tle nerwowym jak i wynikac z niedoboru np. Magnezu.
gość
12-04-2016, 08:51:19

w rezonansie pewnie nic nie wyjdzie, a magnez nie ma z tym nic wspólnego, jeżeli się potwierdzą moje przypuszczenia a choroba będzie się rozwijać, to na pocztę prześlę informacje
gość
14-04-2016, 19:55:12

U mnie do objawów pieczenia, swędzenia dołączyła jeszcze "gęsia skórka".
Objawy występują jedynie na nogach. Zazwyczaj w miejscach które stykają się, tak jak wewnętrza strona ud, nad kolanami. Uczucie jak po poparzeniu pokrzywą, jak zaczynam drapać odczuwam chwilową ulgę zaraz potem pieczenie jeszcze silniejsze.
Osobiście jestem przeciwnikiem zażywania leków na chybił trafił. Dużo obserwuję własny organizm i raczej wykluczam alergię i nietolerancje pokarmowe. Zastanawiam się czy to nie jest brak jakichś witamin lub minerałów.....
gość
18-04-2016, 17:00:52

Witam proszę o info co wyszło wienio45 @ gmail.com dzięki
gość
19-04-2016, 09:12:10

Chciałabym Wam napisać na swoim przykładzie: pisałam, że miałam podobne dolegliwości, do tych, które pojawiały się tu na forum: pieczenie i palenie w okolicach kręgosłupa, ból prawej nogi, uczucie prądu w nogach jakbym była podłączona do gniazdka, ściągnięcie mięśni, uczucie sztywności nóg przy chodzeniu, kłucie, pukanie w mięśniach, drżenie i fascykulacje mięśni, bóle pleców przeróżne - jednego dnia pod łopatką, drugiego pod żebrami, trzeciego barki itd. Trafiłam do neurologa praktyka, pracującego w szpitalu na oddziale który po badaniu neurologicznym niczego niepokojącego nie stwierdził. Oczywiście pełno badań miałam juz zrobionych: krew, elektrolity, jonogram, witaminy, tsh, morfologia, ob, crp itd itd itd. rezonans kręgosłupa nic nie wykazał. wizyta u okulisty - wszystko w normie, nerwy wzrokowe również. Neurolog zapisał mi lek na bazie wenlafaksyny, ze względu na ciężkie przeżycia, które miałam 1,5roku temu kiedy to zmarł mój tata. Zaczęłam brać tabletki i od kiedy uświadomiłam sobie, że nic poważnego mi nie jest, zaczęłam się uspokajać. Później trafiłam do psychiatry, który dołożył jeszcze jeden lek i muszę powiedzieć, że od dwóch tygodni jestem jak nowo narodzona, nie boli mnie nic! Poszłam także na psychoterapię i mam nadzieję, że moja nerwica niebawem mnie opuści na dobre.Mój neurolog dobrze powiedział: osoby chorujące na nerwicę ciągle szukają przyczyn swoich dolegliwości, a ponieważ pojawiają się ciągle nowe, ich życie jest przepełnione stresem i poczuciem braku kontroli oraz tego, że nikt nie może pomóc. W pewnym momencie trzeba trafić na lekarza, który zamiast zlecać kolejne badania, coraz bardziej inwazyjne powie dość i zapisze dobry lek przeciwlękowy, który pomoże się uspokoić i wrócić do normalności. Ja mojemu lekarzowi zaufałam, czuję się świetnie i mam chęć do życia. Nie dajcie sobie wmówić, że leki od psychiatry zamulają i człowiek nie może wstać z łóżka. W tej chwili żyję normalnie jak wcześniej, wreszcie mam energię do działania. Neurolog powiedział mi też coś, co mnie uspokoiło: że nie zna jeszcze ani jednej choroby, która by mogła dawać tyle dolegliwości tak różnych i ulokowanych właściwie w każdej części ciała. Życzę Wam dużo zdrowia!
swinkabalbina@wp.pl
gość
27-04-2016, 21:24:03

proszę zbadać poziom cynku. Większość dolegliwości tu opisanych wskazuje na niedobór cynku. Warto o tym poczytać, pzdr E
gość
03-05-2016, 12:38:55

Od czasu do czasu pojawiają się u mnie zbliżone objawy, wówczas łykam drożdże piekarskie w tabletkach (czyste, bez domieszek ziół czy innych składników), 3 razy dziennie 4 tabletki. Pomaga. Taki prowadzimy tryb życia z reguły. Wyczerpujący...
Początkujący
04-05-2016, 19:11:39

Mam podobne problemy. Mam obustronne zwyrodnienie bioder i zniszczoną wątrobę od NLPZ-tów (OLFEN w wysokich dawkach i inne). Po operacji z wstawieniem endoprotezy wystąpiły objawy polineuropatii. Niedawno przeczytałem artykuł o fibromialgii (http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego/fibromialgia-przyczyny-objawy-leczenie,artykul,1673322.html) Dosłownie wszystko co mnie męczy 24/h. Zastosowałem kurację z MYALGAN-em (4 tab./d przez tydzień, potem 3 tab./d itd. i potem po jednej ). Nie spodziewałem się efektów a jednak - jak na razie 20% poprawy. Na depresję i braki snu biorę 5-HTP 100mg wieczorem i GABA lub benosen z 0.5 XANAX-u. i zmieniam schemat co tydzień. - I właśnie najważniejsze od czego właściwie powinienem zacząć - aby leczyć ból wylecz najpierw duszę... Niestety dobry psycholog to połowa sukcesu w leczeniu bólu chronicznego, walki o sen, radzenia z samym sobą lub "uciekającą" łyżeczką gdy chcesz zamieszać herbatę a palce nie utrzymują...
gość
04-05-2016, 19:46:43

Mój przypadek jest podobny. Zaczęło się kilka dni temu od bardzo silnego bólu głowy. Po 3 dniach i podaniu paracetamolu, magnezu dozylnie ból się zmniejszył. A nasyepnego dnia minął. Dodam że jestem w 4 mc ciąży. Od momentu mniej wiecej podania kroplowek zaczely sie problemy przy dotyku skóry. Najpierw rąk,pozniej brzuch i okoloice nerek prawa strona a dziś również prawa noga. Specyficzne odczucie jakby poparzenie słońcem. Zero wysypki. Lekarze nie wiedzą co się dzieje.
gość
18-05-2016, 14:07:00

Witam, w moim przypadku jest podobnie.
Odczuwam pieczenie stóp i uczucie gorąca (tylko stóp) i dzieje się to w 99% przypadków w porze nocnej.
Tzn. podczas siedzenia nie odczuwam bólu, jednakże po położeniu się w ciągu 10 minut dolegliwości się pojawiają i nie dają spać. Muszę szukać zimnych rzeczy bądź schładzać stopy pod wodą lub wstać i chodzić po zimnej podłodze.
Byłem już u neurologa, dermatologa, ortopedy, psychiatry i niestety żaden z nich nie znalazł rozwiązania na mój problem. Przyjmowałem zarówno leki przeciwpadaczkowe jak i anyt lękowe oraz przeciwdepresyjne niestety bez poprawy.
Wyniki krwii, moczu, przewodnictwa nerwowego w normie.
Jak ktoś znalazł rozwiązanie problemu to prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuje :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: