Reklama:

Padaczka skroniowa - czy to mozliwe? (323)

Forum: Padaczka

gość
18-04-2011, 20:52:37

Witam. Nazywam się Kacper i mam 18 lat. Od prawie roku leczę się w kierunku padaczki skroniowej. Patrząc na wpisy większości osób, to mam obawy czy moja choroba nie pójdzie w gorszym kierunku. U mnie objawy wyglądają następująco: budzenia nocne ( krzyk oraz mówienie przez sen. Przeważnie wołam mamę i dopóki ona się nie odezwie to nie przestane. Większości jest to nieświadomie. Zdarza się że obudzę się pod koniec z dziwnym lękiem. Pamiętam że raz miałem taki sen w którym śniło mi się że ktoś do mnie celuje z pistoletu. Uczucie które wtedy mnie naszło było straszne. Bałem się tak, jakbym tam rzeczywiście stał. Gdy się obudziłem to ciężko wzdychałem jakbym przynajmniej przebiegł 100 m.), Déjà vu ( dziwne uczucie które kończyło się czasami bólem głowy). Dostaje tabletki "Neurotop retard 300". Niby to nic ale życie potrafi utrudnić. Jak prawie każdy chłopak, marzę o prawa jazdy. Jednak leki które biorę dyskwalifikują mnie od razu. Osobiście nie czuje żadnych objawów padaczki kiedy nie śpię. " Ataki " (wcześniej co noc) ograniczyły się do 3 na pół roku. Nie mam już Déjà vu. Powiedzcie, czy jest możliwe że padaczka skroniowa może się pogorszyć? No i czy uda mi się z tego wyjść? Pozdrawiam Kacper.
gość
18-04-2011, 22:14:54

Jeśli chodzi o prawo jazdy, to ataki Cię dyskwalifikują, a nie lek.

Środkami działającymi podobnie do alkoholu, które mogą być oznaczane są:
1) opiaty;
2) amfetamina i jej analogi;
3) kokaina;
4) kanabinole;
5) benzodiazepiny;
6) barbiturany.

Karbamazepina(substancja czynna) (ATC N03AF01) – lek psychotropowy, pochodna dibenzoazepiny

I jeszcze, projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie badań lekarskich kierowców.

4. W przypadku osoby ubiegającej się o prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T albo
posiadającej prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, B+E, T, można wydawać prawo jazdy albo
przedłużać okres jego ważności:
1) w przypadku osoby przyjmującej leki przeciwpadaczkowe - po przedstawieniu opinii
neurologicznej potwierdzającej brak napadów padaczkowych w ciągu ostatnich
dwóch lat leczenia.

Mogę się zgodzić, że osoba przyjmująca leki przeciwpadaczkowe(do zmiany rozporządzenia), nie może mieć prawa jazdy.
Wynika to z zaleceń IMP w Łodzi.

Tylko, że Polska musi dostosować prawo do prawa UE, i pozwolić osobą chorym na padaczkę i przyjmujących leki przeciwpadaczkowe na kierowanie pojazdami.

Ps.
Polska powinna dostosować prawo do 15.09.2010 roku.
Ale nie dostosowali, i 6.04.2011 KE wezwała Polskę i 6 innych krajów do wdrożenia dyrektyw.
gość
23-04-2011, 16:07:04

Cześć..
mam do was pytanie czy ktoś z Was spotkał się z napadami rzekomopadaczkowymi?
Mógłby ktoś mnie oświecić co to jest i czy to się jakoś da wyleczyć? czy to jest wyrok na nie-wyleczenie z napadów?
Czy to jest są napady spowodowane psychogennie?

Czytałam trochę o tym w internecie, ale nic nie piszę o leczeniu tego..
gość
20-07-2011, 21:25:06

mam 5 letniego syna u ktorego bo badaniu eeg pani dr neurolog nie dokonca stwierdzila ale zasugerowala ze to moze byc padaczka skroniowa oczywiscie podala lek w jaki sposob moga wystepowac nadpady padaczki u niego bo jak narazie typowych do epilepsji o nie bylo mze kos ma taki sam problem
gość
21-07-2011, 09:39:49

ja jak miałam 6 lat to od padaczki ogniskowej się zaczęlo.najpierw to byl skurcz twarrzy który trwał kilkadziesiąt sekund.byłam w pełni przytomna i wiedzialam co się ze mną dzieje.następnie doszły tzw.napady w ktorych się wyłanczałam.stałam nieruchomo i nie bylo ze mną kontaktu.to też trwało przez chwilę.potem przez 17 lat nic i...prawdziwe ostre ataki padaczki.nauczyłam się z tą chorobą normalnie żyć. mam pracę obowiązki i wspanialą 14-letnią zdrową córkę.pozdrawiam i nie martw się.na początku to wydaje się okropne.mnie jako dziecko zawsze dziwiła reakcja mamy.o wszystko się martwiła a ja czułam się taka jak wszyscy.czułam kiedy zaczynały nadchodzić ataki i wtedy się wyciszałam,siadałam i było ok
gość
14-08-2011, 15:52:05

Choruje na padaczke skroniowa od dziecka/obecnie mam 52 lata,niestety z powodu zaburzen psychicznych-stany pomroczne jasne i ciemne,psychoza/musialam w 32.r,zycia przejsc na rente,z zawodu jestem psychologiem klinicznym,teraz miewam coraz gorsza pamiec,dlatego wszystko zapisuje/jezeli pamietam/przez 10 lat odwiedzilam wiele oddzialow psychiatrycznych,teraz jest lepiej,duzo wypoczywam ale stale musze brac leki,nauczylam sie ja i moja mama przetrwac gorsze okresy/rodziny nie zalozylam/,to juz mnie bawi,ze cos schowam przed soba/pilota od tv szukalam 2 tygodnie/,gorzej jest z dokumentami,ktore czasami nieswiadomie wyrzucam,pisanie okazalo sie zbawienne,wydalam kilka ksiazek i jestem uznana pisarka ale zyje bez tlumu dziennikarzy,bo to mnie meczy,pozdrawiam.
gość
14-08-2011, 16:15:41

W uwielbieniu tlumow i " dziennikarzy"a co im do Ciebie?Skoro jestes uznana pisarka to chyba przez czytelnikow.Czy mozesz podac tytuly swoich publikacji, chcialabym przeczytac, jesli sa dostepne na rynku?Jaka tematyke poruszasz? czekam na odpowiedz
gość
21-08-2011, 23:38:29

zadebiutowalam pamietnikiem narkomanki,potem byly inne ksiazki prozatorskie w tym 16 tomikow poetyckich,nigdy nie pisalam o padaczce,napisalam ksiazke o schizofrenii i nastepna jak z niej wyjsc,pozdrawiam,b,r
gość
23-08-2011, 03:05:54

Nie mieszkam w Polsce , czy sa tlumaczenia na inne jezyki , chodzi mi o tematyke schizofrenia i narkomania.Jesli sa tlumaczone na ang. hiszp, niem. poszukam lecz tu gdzie mieszkam nigdy nie znalazlam wydawnictw w jez polskim. Rozumiem ze nie podasz mi na forum nazwiska ale nr. telefonu? nie wiem w jaki sposob mozna sie z pania pisarko skontaktowac? pozdrawiam
gość
23-08-2011, 10:05:27

Mail-barbararosiek@interia.pl,bloog-barbararosiek555.bloog.pl,z checia z toba porozmawiam,pozdrawiam,basia rosiek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: