Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

gość
18-07-2012, 09:45:36

Witam wszystkich. To mój pierwszy wpis tutaj.
Mam 46 lat i od urodzenia (chyba) padaczkę. Nigdy nie miałem dużego napadu. Nie tracę świadomości, nie padam, mogę stać gdy mam "atak". Mam je często, czasem kilka w tygodniu. Mam aurę przed napadem. Najczęściej mam "atak" w pierwszej fazie snu (15-20 min od zaśnięcia) i przy dużym zmęczeniu, wysiłku.
Od 25 lat mam prawo jazdy i bezwypadkowo jeżdzę samochodem. Nie miałem napadu w czasie jazdy.
Dostałem ze Starostwa postanowienie o wszczęciu postępowania w sprawie skierowania na badania lekarskie w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwskazan do kierowania pojazdami.
Na czym takie badania polegają i gdzie się je przeprowadza ? Co zrobić by mieć prawko.
Wtajemniczony
18-07-2012, 19:48:09

Najlepiej, to mieć zagraniczne prawo jazdy.
A od przyszłego roku, także i miejsce zamieszkania za granicą.
(czytaj, przebywać tam co najmniej 185 dni w roku.)
marco
gość
18-07-2012, 20:32:40

"Najlepiej, to mieć zagraniczne prawo jazdy."
Jak to zrobić ? Boję się, że mi zabiorą a 25 lat jeżdżę bez napadów. Mam tylko te w nocy.
gość
18-07-2012, 22:41:26

Miejmy nadzieje,że będzie ok i nie zabiorą ci tego prawa jazdy:0
Początkująca
19-07-2012, 00:26:52

witam
ja też dostałam takie wezwanie ale mam brata policjanta i wujka lekarza i powiedzieli żebym nie odbierała żadnego awiza z urzędu komunikacji. badania kosztują ok 350zł, z tego co się dowiedziałam to idziesz tylko na komisję i musisz pokazać zaświadczenie od neurologa że nie miałeś ataku od 2 lat.ale i tak dostaniesz odpowiedz negatywną bo lekarz z komisji nie weźmie za to odpowiedzialności.ich nie interesuje że nie miałeś żadnego wypadku i że masz lekkie ataki i to w nocy dla nich liczy się tylko kasa(350zł od badania). komisje możesz mieć minimum co pół roku. jak ci zabiorą to jeździj bez prawka-w razie kontroli nie dostaniesz punktów tylko 500zł mandatu i to wszystko,zobacz ile osób jeździ bez prawka-osobiście tego nie popieram ale to oni (urzędnicy) umilają nam życie epilepytkom na każdym kroku. powinni się zająć czymś bardziej pożytecznym np. pijanymi kierowcami-im jakoś nikt nie zabiera prawka.
pozdrawiam i mam nadzieję że choć troszkę pomogłam
gość
19-07-2012, 07:27:42

Witam Was!
Powiedzcie mi kto zgłasza do urzędu komunikacji, że jest się chorym na padaczkę?
Pozdrawiam Alicja
gość
19-07-2012, 07:48:19

Dzięki Agatko, trochę mnie pocieszyłaś. Niestety jestem w takiej sytuacji, że korespondencję muszę odbierać.
Przez te 25 lat nie miałem kontroli drogowej, może dalej też tak będzie.
Alicja. Może każdy, kto wie, że jeździsz a masz padaczkę. Lekarz rodzinny mi to mówił. Grożą lekarzom (wszystkim) za brak powiadomienia kary. Prosiłem, żeby nie zgłaszał. Zgłosiła moja była żona.
Zresztą rozmawiając z neurologiem dowiedziałem się, że będzie to wykrywane z automatu po numerze PESEL. Wszyscy jesteśmy w systemie, wystarczy przefiltrować dane chorych na padaczkę z danymi osób, którym wydano prawko.
gość
19-07-2012, 10:44:41

Lepiej zawsze zachować ostrożność i zdrowy rozsądek podczas jazdy samochodem:)
Wtajemniczony
20-07-2012, 20:31:16

Bart- owi, jakoś udało się przejść te badania w WOMP.
"Zresztą rozmawiając z neurologiem dowiedziałem się, że będzie to wykrywane z automatu po numerze PESEL. Wszyscy jesteśmy w systemie, wystarczy przefiltrować dane chorych na padaczkę z danymi osób, którym wydano prawko."
Ale jak masz zagraniczne prawo jazdy, to mogą Cię.
Co prawda, od 2013 roku starosta z urzędu będzie mógł wymienić zagraniczne prawo jazdy na polskie, np. z powodu powiadomienia o padaczce.
Ale, musi mieć kserokopie twojego prawka.
I musi być właściwy ze względu na miejsce zamieszkania.
A przecież miejsce zamieszkania będę miał za granicą, a w Polsce będę tylko na wakacjach.
-----------
Reasumując, ja polskie prawko to mam "głębokim poważaniu". I ich idiotyczne egzaminy na prawo jazdy.
Łącznie z lekarzami medycyny pracy.
Wolę wydać 3000 euro na prawko np. w Niemczech.
Niż tylko wyglądać skierowania na badania, bo wredny sąsiad czy była żona donosie.
A do starostwa, to nawet nie pójdę.
Bo, co oni będą mieć do mnie?
A, co do miejsca zamieszkania, to zamelduje się na pobyt czasowy w PL i wszystko. Oni z automatu biorą stałe miejsce zamieszkania, jak ktoś ma zameldowanie na pobyt stały.
A zanim dorobią się europejskiego systemu wymiany o prawach jazdy, to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie.
marco
gość
21-07-2012, 08:01:35

"marco"
Choroba pacjenta to sprawa poufna, więc coś tu nie gra, byle jaki debil może wiedzieć wszystko o Tobie klikając tylko w nr PESEL.
Lekarz wydając Ci zaświadczenie wpisuje, że jesteś w stałym leczeni, bynajmniej mój neurolog, więc coś tu nie gra.
Będę w sierpniu na wizycie u lekarz o wszystko wypytam.
Pozdrawiam Alicja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Torbiel w okolicy podgnykowej
Czy może ktoś miał usuwaną torbiel w okolicy podgnykowej? Wykonanych wiele rezonansów, ostatnio usg szyi pokazuje, że torbiel raz jest większa raz mniejsza. Nie wiem czy to niedokładność pomiarów wykonujących badanie czy faktycznie zmienia wymiary. Syn chodzi z tym już 5 lat i do tej pory żaden lekarz nie określił się co z tym robić. Ostatni lekarz wykonujący usg stwierdził, że syn musi pójść na operację, nie czekać i to wyciąć. Poczytałam sporo na ten temat i okazuje się, że to poważna operacja a nie wizyta u stomatologa. Jednak żaden lekarz tego nie powie, nie wyjaśni. Czy my trafiamy tylko na takich właśnie lekarzy? Może ktoś mógłby polecić lekarza, szpital etc. komu udało się wyjść bez skutków ubocznych po takiej operacji?
Reklama:
Reklama:
Reklama: