Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

gość
31-07-2012, 16:24:35

To i tak jesteś ostrożny. Ja nie robiłam PR Jazdy i czuje się dobrze tym:)
gość
01-08-2012, 08:18:07

Aniu!
Inaczej jest jak nie masz prawa jazdy, a inaczej jak nie posiadasz. Nie mając prawa jazdy zawsze jesteś uzależniona od drugiej osoby ale jesteś do tego przyzwyczajona, natomiast posiadając prawo jazdy ciężko jest się uzależnić od drugiej osoby. Wiem, że napiszesz mi, że życie ludzkie jest wiele więcej warte i to prawda, ale co w sytuacji jeżeli nie masz możliwości być zależna od drugiej osoby.
Ciągle powtarzam, ile wypadków powodują pijani kierowcy, a ile osoby chore na epilepsję?
Ponadto są jeszcze inne poważne choroby, gdzie kierowcom nie zatrzymuje się prawa jazdy.
Pozdrawiam Alicja
gość
01-08-2012, 17:39:25

Posiadając prawko od 25 lat i używając samochód codziennie w dojazdach do pracy, robieniu zakupów itp. Życie układając z uwzględnieniem, tego, że samochód jest rzeczą niezbędną w codziennej egzystencji, świat po odebraniu prawka się wali.
Nie mieszkałbym na wsi, nie wybudowałbym domu 1 km od przystanku autobusowego. Wsi nie brałbym pod uwagę. Dziennie robię 40-60 km. Nie wyobrażam sobie jak będę funkcjonował bez samochodu.
gość
01-08-2012, 20:18:53

Do gościa z 01.08.
Masz całkowitą rację, jak można w XXI wieku żyć bez samochodu, kiedy do pracy dojeżdża się po kilkadziesiąt kilometrów, w tej chwili nie ma dowozów do pracy jak było to w czasach komunistycznych.
Ale co można zrobić, ludzi chorych na epilepsję karze się zabierając im prawa jazdy, natomiast nie karze się kierowców po spożycie alkoholu, a Ci powodują dużo więcej wypadków w porównaniu do kierowców chorych na epilepsję.
Pozdrawiam Alicja
gość
21-08-2012, 20:19:00

Przyszedł drugi polecony ze Starostwa Wydziału Komunikacji. Nieodebrałem. Pierwszy był o wszczęciu postępowania. Pewnie wezwanie do WOMP.
Będzie awizo przez 2 tygodnie. Co się potem z tym dzieje ?
Bart87 kilka stron wcześniej napisał "Około 30 pytań lekarza (chyba orzecznika) + sprawdzenie wzroku, równowagi i wykrywania barw."
Na czym polegało te badanie równowagi ?
gość
22-08-2012, 18:56:58

Do Gość, z 21.08.2012.
Myślę, że badanie równowagi polega na zamknięciu oczu, w takiej pozycji stoisz przez chwilę wówczas lekarz obserwuje czy się nie chwiejesz, jest to próba Romberga. Widziałam również kilka dni temu w telewizji jak pokazywali przejście po równoważni, oraz kręcącą się zebrę, nie wiem jak to fachowo się nazywa.
Pozdrawiam Cię gorąco, oby Ci się powiodło. Alicja
gość
22-08-2012, 19:45:36

Aniu, byłam u lekarza i pytałam jak to jest z tą ustawą zakazującą prowadzenia samochodu przez epileptyka, czy wydawania prawa jazdy dla osoby chorej na epilepsję. Powiedział mi, że jest to dyskryminacja ludzi w XXI wieku.
Oczywiście są lekarze nadgorliwi i fakt posiadania prawa jazdy przez pacjenta zgłaszają do Wydziału Komunikacji.
Bardzo trafnie w swoim poście z dnia 19.07.2012 godz. 2:26 napisała agatka 1986.
Pozdrawiam Alicja
gość
23-08-2012, 10:08:30

Tak, faktycznie doczytałem teraz w rozporządzeniu z kwietnia 2011r. Zrobiłem sobie sam te badanie równowagi i wg. mnie zdałem
Śledzę to forum od jakiegoś czasu (Agatka odpowiadała na mój post).
Agatka pisze, żeby nie odbierać pism. W nieskończoność tego się nie da robić. Rozpatrzą zaocznie na podstawie np. dokumentacji medycznej ?
Zadzwonię, że jestem lub wyjeżdżam na zagraniczne wczasy, w delegację ? Można przez jakiś czas unikać spotkania ale machina urzędnicza ruszyła. Co mogą zrobić gdy nie będę odbierał listów ? Nie chcę dzwonić do WOMP i tam sie dopytywać.
gość
23-08-2012, 13:39:35

pismo nieodebrane uważa się za doręczone po upływie terminu 14 dni. Tak że nieodebranie pism nic nie da , do cofnięcia uprawnień nie jest potrzebne fizyczne zabranie PJ.
Według mini nieodebranie pism i tak spowoduje cofniecie uprawnień , a ty stracisz możliwość odwołania od decyzji itp..
gość
23-08-2012, 21:04:35

Do Gościa z dnia 23.08.2012, po pierwsze podaj jakieś imię, ksywkę, łatwiej będzie zwracać się do Ciebie.
Po drugie spróbuj sam przedzwonić do Starostwa, przedstaw się jakoś tam i powiedz, że dzwonisz bo na to nazwisko przyszedł list, ale np. ta osoba jest na wczasach za granicą, ewentualnie w tej chwili pracuje za granicą, jakie będą konsekwencje nie odebranego listu. Coś wymyśl. Będziesz spokojniejszy gdy będziesz wiedział jak potoczą się dalej sprawy.
Powodzenia. Pozdrawiam Alicja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: