Reklama:

Padaczka a praca (56)

Forum: Padaczka

gość
15-05-2013, 18:27:49

Witam nazywam się Magda mam 17 lat i od 16 lat choruję na padaczkę, idę teraz do szkoły średniej i szukam praktyk we fryzjerstwie. W jednym salonie zapytali się mnie czy choruję na coś i powiedziałam że na Epi... Kobieta powiedziała, że osoby chore na epi nie nadają się na fryzjera. Więc w takim razie co robić skoro się choruje na padaczkę ?
Macie jakieś propozycję, jaką pracę Wy macie ?
gość
15-05-2013, 19:04:29

Witam, moim zdaniem zawód jaki sobie wybierasz jest zawodem niebezpiecznym dla Ciebie i dla Twojego przyszłego klienta.
W rękach będziesz miała nożyczki (narzędzie ostre), różnego rodzaju płyny, suszarki, prostownice, w czasie ataku krzywdę możesz zrobić sobie i klientowi, nie zawsze jesteś w stanie zapanować nad atakiem.
Wybierz sobie szkołę taką, która pozwoli Ci później pójść na studia, wówczas może znajdziesz pracę biurową, a taka praca podczas ataku nie zrobi krzywdy ani Tobie, ani innej osobie.
Alicja
gość
15-05-2013, 19:55:41

Już dwa lata jestem po operacji usunięcia guza mózgu i od tamtej pory moje ataki są małe mam tylko taką chwilową utratę świadomości bez drgawek.Więc uważam, że nie powinno to przeszkadzać we fryzjerstwie.
Magda
gość
16-05-2013, 07:29:40

Witam, Magdo, sama piszesz, że masz chwilowe utraty świadomości, drugi raz piszę Ci,w rekach masz ostre narzędzie, nożyczki, przez ta chwilę możesz zrobić krzywdę i sobie i klientowi. Dwa lata od operacji to bardzo krótko. Dlaczego uparłaś się przy fryzjerstwie? Dlatego, że szybko skończysz szkołę i będziesz mogła pracować? Czy to jest wpływ kogoś z rodziny, nieświadomego Twojej choroby.
przemyśl, radzę Ci dobrze.
I jeszcze jedno, najważniejsze, aby jakiś Zakład Fryzjerski mógł Cię przyjąć na praktykę, musisz mieć wystawione zaświadczenie przez Lekarza Medycyny Pracy, że możesz w danym zawodzie pracować.
Alicja
gość
16-05-2013, 14:07:03

No cóż masz rację będę musiała poszukać innej szkoły... A jaką pracę proponujesz oprócz biurowej?
Magda
gość
16-05-2013, 14:31:56

Magdo, Ty z swoją chorobą nie możesz wykonywać innej pracy oprócz biurowej. Siedząc przy biurku w razie napadu utraty świadomości nic Ci się nie stanie, nie upadniesz, nie złamiesz sobie jakiegoś "gnatka", nie zrobisz nikomu krzywdy. Zawód fryzjera, jest na dzisiejsze czasy popłatnym zawodem, ale trzeba mieć swój salon fryzjerski, natomiast będąc tylko po szkole fryzjerskiej będziesz miała takie same problemy z pracą jak ma miliony Polaków.
Żeby nie mieć problemów z otrzymaniem pracy musisz najpierw w siebie solidnie zainwestować. Magdo, ja nie wiem czy Ty jesteś dobrym uczniem, średni uczniem, czy przeciętnym uczniem. Jednak będąc na Twoim miejscu wybierałabym szkołę średnią z możliwością ukończenia studiów, nastawiałabym się na co najmniej dwa języki obce, np. j. rosyjski, i jeszcze jeden, nie wiem jakiego języka uczysz się w gimnazjum.
Alicja
gość
04-06-2013, 08:58:22

Magdo ty ze swoją chorobą nie możesz wykonywać żadnej kto cię przyjmie do pracy biurowej ........... jak czytam takie farmazony to padam ze śmiechu 24 lata przepracowałem za biurkiem
gość
05-06-2013, 15:35:57

A my smiejemy sie z Ciebie , ze jestes raptus , bo nie potrafisz czytac , Alicja wlasnie napisala , ze... wylacznie praca biurowa wchodzi w rachube....
Początkująca
12-06-2013, 21:36:59

Mam 19 lat i od 2010 roku choruję na epi. Rok pracowałam jako kelnerka. Miałam kilka ataków w pracy... Nikomu na szczęście nie zrobiłam krzywdy, tylko sobie. Podbiłam sobie oko, złamałam nos, brodę rozciełam i głowe potukłam. To dosyć niebezpieczna praca mając epi bo wiadomo, że muszę nosić naczynia z ciepymi potrawami i wgl szklane rzeczy. Poza tym podczas ataku jak są klienci to ich odstraszało bo myśei zawsze , że naćpana jestem. Jakiś czas temu zrezygnowałam z pracy, od tamtego momentu gdziekolwiek pójdę NIGDZIE nie chcą mnie przyjąć.
Niedawno ubiegałam się o grupę inwalidzką i dostałam drugi stopien, tam mi powiedzieli że mogę pracować jedynie w zakładzie pracy chronienej, czego u mnie w okolicy jest bardzo mało, a nawet jesli gdzieś w miare blisko się znajdzie to i tak nie pod mój kierunek. Jedyne co mi pozostało to praca chałupnicza.
Od roku szukam pracy, NIGDZIE dosłownie mnie nie chcą. Jest to zbyt wielkie ryzyko dla pracodawcy bo nie dość że moge coś popsuć to jeszcze zrobić sobie krzywde. Tak jak ostatnio złamałam nos.
Ana B
gość
16-06-2013, 18:28:54

My z padaczką pewnie nigdzie nie znajdziemy pracy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: