Reklama:

Opieka nad osobą po udarze mózgu (227)

Forum: Udary i tętniaki

gość
11-04-2015, 10:01:02

agnieszkakosik 2015-04-05 00:31:02
A i powiem Wam kochani że zadnego skierowania na rechabilitacje nie wywalczyłam, wszędzie mnie odsyłali z kwitkiem ! Skur.... kraj ! Pare dni temu a knkretnie po roku od udaru zaczęłam dzwonic do tych do osrodka rehabilitacyjnego gdzie załatwia się parotygodniową rehabilitację, to usłyszałam ze rok minął i juz mi SIĘ NIC NIE NALEZY ! A jak dzwoniłam w zeszłym roku to usłyszałam ze nie ma juz kontraktów i mam dzwonic po nowym roku ! Jestem juz tak zdesperowana że w..... ten NFZ w całości w kosmos !
Pasowało by, ale czy nie szkoda zaśmiecać kosmosu. A z tym "nic się nie należy" to bzdura.
Rehabilitacja neurologiczna przewlekła - odbywa się raz w roku kalendarzowym i trwa do 6 tygodni.
Oni chcą pacjenta w dobrym stanie bo mniej roboty a kasa taka sama.
Według NFZ
Rehabilitacja neurologiczna prowadzona jest dla świadczeniobiorców ze schorzeniami neurologicznymi wszystkich grup wiekowych, którzy ze względu na kontynuację leczenia wymagają kompleksowych czynności rehabilitacyjnych oraz całodobowego nadzoru medycznego
Rehabilitacja neurologiczna prowadzona jest w ramach wyodrębnionych grup świadczeń, z podziałem na kategorie, w zależności od stanu pacjenta. Warunkiem zakwalifikowania świadczeniobiorcy do danej grupy jest udokumentowanie oceny ciężkości stanu klinicznego świadczeniobiorcy w indywidualnej dokumentacji medycznej.
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji mózgu z chorobami współistniejącymi (kategorie I i II)
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji mózgu
kategoria I: rehabilitacja wynosi do 16 tygodni bez przerwy w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 12 tygodni bez przerwy w przypadku braku chorób współistniejących. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 14 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego w przypadku braku chorób współistniejących.
kategoria II: rehabilitacja trwa do 9 tygodni bez przerwy w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 6 tygodni bez przerwy w przypadku braku chorób współistniejących. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji rdzenia kręgowego i korzeni nerwowych z chorobami współistniejącymi (kategorie I i II)
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji rdzenia kręgowego i korzeni nerwowych
kategoria I: rehabilitacja trwa do 16 tygodni bez przerwy - w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 12 tygodni bez przerwy - w przypadku braku chorób współistniejących.
Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 14 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego - w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego - w przypadku braku chorób współistniejących.
kategoria II: rehabilitacja trwa do 9 tygodni bez przerwy w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 6 tygodni bez przerwy w przypadku braku chorób współistniejących. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego.
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji obwodowego układu nerwowego i dystrofie mięśniowe
kategoria I: rehabilitacja trwa do 9 tygodni bez przerwy. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 14 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego.
kategoria II: rehabilitacja trwa do 6 tygodni bez przerwy. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego.
Rehabilitacja neurologiczna przewlekła - odbywa się raz w roku kalendarzowym i trwa do 6 tygodni.
Rehabilitacja neurologiczna dziecięca; trwa, w roku kalendarzowym:
kategoria I - do 16 tygodni .
kategoria II - do 12 tygodni
kategoria III - do 12 tygodni
Skierowanie do rehabilitacji neurologicznej wszystkich grup i kategorii świadczeń ( oprócz dziecięcej ) wystawia lekarz oddziału lub kliniki anestezjologii i intensywnej terapii, neurologii, neurochirurgii, chirurgii ogólnej, chirurgii dziecięcej, ortopedii i traumatologii, chorób zakaźnych lub lekarz poradni specjalistycznej rehabilitacyjnej, neurologicznej, neurochirurgicznej, chirurgii ogólnej, chirurgii dziecięcej, urazowo-ortopedycznej.
W przypadku rehabilitacji przewlekłej skierowanie wystawiane jest choremu, który jest już po przebytej rehabilitacji zaburzeń funkcji mózgu - kategoria I, zaburzeń funkcji rdzenia i korzeni nerwowych - kategoria I, zaburzeń OUN i dystrofii mięśniowych - kategoria I, oraz który wymaga kontynuacji rehabilitacji w warunkach stacjonarnych i rokuje funkcjonalne z niej korzyści.
Skierowanie do rehabilitacji neurologicznej dziecięcej wszystkich kategorii świadczeń: wystawia lekarz oddziału anestezjologii i intensywnej terapii, neonatologii, neurologii, neurochirurgii, chirurgii dziecięcej, ortopedii i traumatologii, lub lekarz poradni specjalistycznej rehabilitacyjnej, neurologicznej, neonatologicznej, neurochirurgicznej, chirurgii dziecięcej, urazowo-ortopedycznej.
W przypadku uzasadnionym względami medycznymi i koniecznością osiągnięcia celu leczniczego czas trwania rehabilitacji może zostać przedłużony decyzją lekarza prowadzącego rehabilitację, za pisemną zgodą dyrektora właściwego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia.
http://www.nfz-szczecin.pl/rehabilitacja_lecznicza.htm
Dotyczy całego kraju. Nie rezygnuj z walki.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
10-05-2015, 19:45:02

Mam ogromna prośbę może ktoś jest w podobnej sytuacji moja mama miała 4 miesiące temu udar łącznie z zatrzymaniem akcji serca na około 15 minut dzięki naszej reanimacji przeżyła jest sparaliżowana prawostronnie. Trzy tygodnie temu wróciła do domu jest rehabilitowana zaczęła ruszać prawa noga natomiast mozg jest uszkodzony potrafi wszystko powtórzyć ale nie potrafi zapamiętać. Z tym jeszcze potrafię sobie poradzić chociaż to bardzo ciężko. Mój największy problem to ból jej prawej nogi i ręki. Może ktoś wie jak jej pomóc
gość
10-05-2015, 20:54:18

A dlaczego mama nie jest na rehabilitacji w szpitalu? Mój mąż 5 dni po wyjściu ze szpitala pojechał na 3 miesiące na rehabilitację do szpitala na NFZ. Na tą rehabilitację został zakwalifikowany już w szpitalu przez Neurologa. Teraz ja sama osobiście załatwiam mu rehabilitację. Należy się 1 raz w roku od 3 do 6 tygodni. Myślę, że jeżeli chodzi o ból ręki i nogi to należy zgłosić się z tym do Neurologa.
"Nadzieja umiera ostatnia"
gość
20-07-2015, 19:16:45

Witam czy może ktoś polecić lub odradzić Górnośląskie REPTY w Tarnowskich Górach ? W jakim stanie przyjmują tam pacjentów? Moja mama 25.06 miała krwotok podpajeczynowkowy z tętnicy środkowej mózgu. W tym momencie jej stan rysuje sie następująco : oddycha już sama, porażona prawostronnie, świadoma i przytomna. Lekarze mówią ze ma afazję mieszaną. Lewą noga i ręką porusza , głową kreci wzrokiem czasem śledzi. Nie ma z nią kontaktu. Dziś została przeniesiona z OIOM na neurochirurgię. Od kilku dni podczas naszych odwiedzin ( tylko godzina dziennie) jest jakby mniej aktywna. Czy mozliwe by dostawała jakies srodki nasenne ?? otumaniające ??? Jak sądzicie przyjmą ją na rehabilitację do Górnosląskich Rept ? A może ktoś poleci lepszy ośrodek/ szpital najlepiej w malopolsce ? Byłabym wdzięczna
gość
20-07-2015, 21:34:20

Repty to najlepszy osrodek , ma najlepsza opinie, sumienni , odpowiedzialni rehabilitanci, jesli nie ma dostatecznej ilosci z roznego powodu w danym dniu , natychmiast zastepuja ich adepci , ktorzy studiuja I zawod traktuja powaznie. Podejscie do chorych jak nigdzie w kraju. Fachowosc , kultura , wyrozumialosc I odpowiedzialnosc .Jaka szkoda , ze Gosia nie pisze juz , jej malzonek po wylewie , lezacy zostal postawiony na ngi , wyszedl po dlugim pobycie o wlasnych silach. Gosia zaswiadczyla. Moznaby na"Spiaczce "odszukac jej posty tylko to wymaga czasu I odwijania stron do tylu.
gość
21-07-2015, 11:47:23

dziękuję :) będę szukać :) tak mi właśnie polecano Repty i chyba się na nie zdecydujemy, mam nadzieję, że bez problemów przyjmą mamę . Oczekiwanie do 30 dni i ok tylko lekarz z neurochrurgii oświadczył wczoraj ze mamy raczej tam nie przyjmą . Dzień wczesniej mama była jeszcze na Oiom i tam ordynator polecał właśnie Repty dla niej , Dziękuje i pozdrawiam :))))
gość
21-07-2015, 14:27:24

Znalazlam Gosie z tulipanami na stronie 1299 Spiaczka, Lusia rowniez rehabilitowala meza w Reptach .Gosia duzo pisala o pobycie malzonka , wywalczyla dla niego 9 miesiecy, z lezacego pacjenta wyciagneli go do pionu , ponoc " haki ze sciany wyrywal".Warto czytac Gosi posty , skarbnica wiedzy , pomocne dla rodziny, bo oparte na wlasnym doswiadczeniu.Pozdrawiam
gość
17-09-2015, 14:17:47

Po udarze można żyć bardzo długo i być sprawnym umysłowo.Życzę wszystkim , tym co mają takie problemy wytrwałości
Początkująca
29-09-2015, 17:00:23

Opieka nad taką osobą niestety nie jest zbyt łatwa. Wydaje mi się, że dużo lepszym rozwiązaniem jest oddanie takiej osoby do odpowiedniego ośrodka rehabilitacyjnego a im szybciej to zrobisz tym szybsze będą efekty. Proponowałabym Ci się zgłosić do tego ośrodka http://www.normanrehabilitation.com . Ośrodek ten ma bardzo dobre efekty.
gość
08-11-2015, 23:02:45

Moja Mama w wieku 60 lat dostała udaru niedokrwiennego mózgu. Również nie wiedziałam jakie będą tego konsekwencje. Zaskoczył nie lekarz, który na rozmowie oznajmił, że nie będzie sama siedzieć, jeść itd. Dzięki długiej i intensywnej rehabilitacji (prywatnej, na szpitalną się nie zakwalifikowała ze względu na inne choroby) obecnie porusza się z czyjąś pomocą z trójnogiem po domu, sama je. Niestety mimo rehabilitacji logopedycznej mowa nie wróciła (oprócz powtarzania po kimś lub utartych zdań np pacierz). Po ponad 1.5 roku widzę znaczną poprawę w rozumieniu rzeczywistości. Wcześniej Mama nie wiedziała do czego służy widelec. Stale zastanawiam się nad turnusem rehabilitacyjnym. Ograniczeniem są ceny.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: