agnieszkakosik 2015-04-05 00:31:02
A i powiem Wam kochani że zadnego skierowania na rechabilitacje nie wywalczyłam, wszędzie mnie odsyłali z kwitkiem ! Skur.... kraj ! Pare dni temu a knkretnie po roku od udaru zaczęłam dzwonic do tych do osrodka rehabilitacyjnego gdzie załatwia się parotygodniową rehabilitację, to usłyszałam ze rok minął i juz mi SIĘ NIC NIE NALEZY ! A jak dzwoniłam w zeszłym roku to usłyszałam ze nie ma juz kontraktów i mam dzwonic po nowym roku ! Jestem juz tak zdesperowana że w..... ten NFZ w całości w kosmos !
Rehabilitacja neurologiczna przewlekła - odbywa się raz w roku kalendarzowym i trwa do 6 tygodni.
Oni chcą pacjenta w dobrym stanie bo mniej roboty a kasa taka sama.
Według NFZ
Rehabilitacja neurologiczna prowadzona jest dla świadczeniobiorców ze schorzeniami neurologicznymi wszystkich grup wiekowych, którzy ze względu na kontynuację leczenia wymagają kompleksowych czynności rehabilitacyjnych oraz całodobowego nadzoru medycznego
Rehabilitacja neurologiczna prowadzona jest w ramach wyodrębnionych grup świadczeń, z podziałem na kategorie, w zależności od stanu pacjenta. Warunkiem zakwalifikowania świadczeniobiorcy do danej grupy jest udokumentowanie oceny ciężkości stanu klinicznego świadczeniobiorcy w indywidualnej dokumentacji medycznej.
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji mózgu z chorobami współistniejącymi (kategorie I i II)
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji mózgu
kategoria I: rehabilitacja wynosi do 16 tygodni bez przerwy w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 12 tygodni bez przerwy w przypadku braku chorób współistniejących. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 14 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego w przypadku braku chorób współistniejących.
kategoria II: rehabilitacja trwa do 9 tygodni bez przerwy w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 6 tygodni bez przerwy w przypadku braku chorób współistniejących. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji rdzenia kręgowego i korzeni nerwowych z chorobami współistniejącymi (kategorie I i II)
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji rdzenia kręgowego i korzeni nerwowych
kategoria I: rehabilitacja trwa do 16 tygodni bez przerwy - w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 12 tygodni bez przerwy - w przypadku braku chorób współistniejących.
Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 14 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego - w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu pacjenta z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego - w przypadku braku chorób współistniejących.
kategoria II: rehabilitacja trwa do 9 tygodni bez przerwy w przypadku wystąpienia chorób współistniejących oraz do 6 tygodni bez przerwy w przypadku braku chorób współistniejących. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego.
Rehabilitacja neurologiczna zaburzeń funkcji obwodowego układu nerwowego i dystrofie mięśniowe
kategoria I: rehabilitacja trwa do 9 tygodni bez przerwy. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 14 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego.
kategoria II: rehabilitacja trwa do 6 tygodni bez przerwy. Pacjent przyjmowany jest bezpośrednio po wypisie lub w ciągu 30 dni od wypisu z ośrodka leczenia ostrej fazy uszkodzenia układu nerwowego.
Rehabilitacja neurologiczna przewlekła - odbywa się raz w roku kalendarzowym i trwa do 6 tygodni.
Rehabilitacja neurologiczna dziecięca; trwa, w roku kalendarzowym:
kategoria I - do 16 tygodni .
kategoria II - do 12 tygodni
kategoria III - do 12 tygodni
Skierowanie do rehabilitacji neurologicznej wszystkich grup i kategorii świadczeń ( oprócz dziecięcej ) wystawia lekarz oddziału lub kliniki anestezjologii i intensywnej terapii, neurologii, neurochirurgii, chirurgii ogólnej, chirurgii dziecięcej, ortopedii i traumatologii, chorób zakaźnych lub lekarz poradni specjalistycznej rehabilitacyjnej, neurologicznej, neurochirurgicznej, chirurgii ogólnej, chirurgii dziecięcej, urazowo-ortopedycznej.
W przypadku rehabilitacji przewlekłej skierowanie wystawiane jest choremu, który jest już po przebytej rehabilitacji zaburzeń funkcji mózgu - kategoria I, zaburzeń funkcji rdzenia i korzeni nerwowych - kategoria I, zaburzeń OUN i dystrofii mięśniowych - kategoria I, oraz który wymaga kontynuacji rehabilitacji w warunkach stacjonarnych i rokuje funkcjonalne z niej korzyści.
Skierowanie do rehabilitacji neurologicznej dziecięcej wszystkich kategorii świadczeń: wystawia lekarz oddziału anestezjologii i intensywnej terapii, neonatologii, neurologii, neurochirurgii, chirurgii dziecięcej, ortopedii i traumatologii, lub lekarz poradni specjalistycznej rehabilitacyjnej, neurologicznej, neonatologicznej, neurochirurgicznej, chirurgii dziecięcej, urazowo-ortopedycznej.
W przypadku uzasadnionym względami medycznymi i koniecznością osiągnięcia celu leczniczego czas trwania rehabilitacji może zostać przedłużony decyzją lekarza prowadzącego rehabilitację, za pisemną zgodą dyrektora właściwego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia.
http://www.nfz-szczecin.pl/rehabilitacja_lecznicza.htm
Dotyczy całego kraju. Nie rezygnuj z walki.