Reklama:

Opieka nad osobą po udarze mózgu (227)

Forum: Udary i tętniaki

gość
18-11-2016, 17:39:04

Gość 2011-07-03 21:43:18
witam
mam tatę który od 10 lat jest przykuty do łóżka,przeszedł kilka udarów i wylewów, w chwili obecnej jest już w takim stanie ze tylko leży, pół roku temu jeszcze można go było postawić i prowadzić teraz już nie, na dodatek wystąpiła cukrzyca za atakowała prawą stronę, teraz stopę a szczególnie palce grozi amputacja, ale stan zdrowia chyba na to nie pozwoli, tydzień temu przeszedł gorączkę muzgową ,kontakt ma tylko czasowy,podaję kroplówki ,leki uspakajace i antybiotyki, w chwili obecnej jest trudnym pacjętem, potrzeba dużo zaparcia i cierpliwości.
może ktoś doradzi jak jeszcze można ulżyć w cierpieniu
jestem z nim 24 godziny, pracę odłożyłam na drugi plan
co robić zeby jemu było lżej i ja nie zwariowała
Dori
gość
20-11-2016, 18:01:08

Moja mama po udarze leży 6 lat opiekuję się nią sama tracę siły bo ja sama jestem chora przeszłam 2 operację kręgosłupa imam nadciśnienie gdzie mogę szukać pomocy bo na opiekę prywatną nas nie stać
gość
21-11-2016, 19:06:30

Nie zazdroszczę. Zwróć się do MOPS-u w swojej miejscowości. Zapytaj również w swojej przychodni. Są pielęgniarki środowiskowe.
Zakres działania MOPS-u : Pomoc społeczna umożliwia przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych tym, którzy nie są w stanie sami ich pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości. Wspiera ich w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb i umożliwia im życie w warunkach odpowiadających godności człowieka. Zadaniem pomocy społecznej jest także zapobieganie trudnym sytuacjom życiowym przez podejmowanie działań zmierzających do usamodzielnienia osób i rodzin oraz ich integracji ze środowiskiem.
Pozdrawiam
"Nadzieja umiera ostatnia"
gość
18-01-2017, 18:17:44

Trzeba zadbać także o pielęgniarkę i fizjoterapię po udarze a więc ćwiczenia w domu. To ogromny wysiłek bo w sumie to całodobowa opieka. Dla osób z Sopotu i Gdańska polecam
www.naszarehabilitacja.pl/fizjoterapeuta-pawel-michalowicz-gdansk-masaz-sopot,gdansk.html jest to fachowy terapeuta.
gość
04-02-2017, 23:27:26

Witam Wszystkich serdecznie :) Mój brat jest po dwóch udarach, ale jego (i naszą) historię opiszę innym razem. Wnikliwie przeczytałam cały wątek - wiele osób pyta o zwolnienia lekarskie i takiej odpowiedzi nie znalazłam. Otóż chory może przebywać pół roku na zasiłku chorobowym, następnie rok na zasiłku rehabilitacyjnym, a potem renta. W naszym przypadku wszystko poszło bardzo sprawnie, orzecznicy przychodzili do domu, a brat - chociaż renty nie chciał - dostał pełną niezdolność do pracy na trzy lata.
Pozdrawiam Opiekunów i życzę dużo wytrwałości.
gość
05-02-2017, 14:18:52

Mój tata po udarze także opad z sił. Niby potrafi się sobą zająć ale to już nie ta sama sprawność. Ostatnio zaczelo mu sie pogarszac i nie daje rady mieszkac sam. Ja pracuje za granica i tata nei chce do mnie przyjechac. Dzieki dobrym zarobkom stac mnie na profesjonalna opieke z trusty.pl. Przjezdzam do taty conajmnije raz w miesiacu, dobrze znam pania Kasie ktora z nim mieszk i mu pomaga. Jest swietna osoba, ciepłą i pracowita. Pdziwiam wszytskie osoby ktore zajmuja sie starszymi schorowanymi ludzmi. Również życze wam wytrwałości bo wasza prace jest na prawde ważna.
gość
18-07-2017, 07:45:42

Jestem ciśnieniowcem i od dawna korzystam z ciśnieniomierza. W sumie dobry nawyk, bo każdemu lekarzowi przy wizytach kontrolnych przedstawiam notatki i jest zupełnie inna jakość rozmowy. No i widzisz, kiedy jesteś zdrowy. Ciśnienie to jeden z najlepszych wskaźników ogólnej kondycji organizmu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: