Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (973)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-04-2017, 21:55:29

Witam . Mam pytanie : czy miał ktoś skutki uboczne po Tegretol i to po małej dawce 200 mg ?
gość
05-04-2017, 07:54:48

Halo jest tu ktoś ?
gość
07-04-2017, 12:29:46

Z tych wszystkich postów nie wiele wynika nikt nie napisał jakie sa przyczyny powstawania bółu nerwu trójdzielnego, co go drażni i uaktywnia. U mnie np. skupianie się szczególnie ze względu na moje hobby skupianie wzroku pod lupą od razu mi zajmuje skroń, robienie zdjeć tradycyjną listrzanką znowu tu jest skupianie wzroku na wizjerze aparatu. Potem skupianie wzroku na monitorze komputera i tekście czyli czytaniu. Ale na pierwszym miejscu bym postawił rozmowa telefoniczna i trzymanie telefonu przu uchu to już dopiero mam załatwiona skroń. Zauwazyłem też przy zbieraniu myśli muszę rozpraszać się i nie skupiac się zabardzo myślowo. Bardzo złe tez jest duże zmęczenie zarwana noc jakiś stres, oraz emocje nawet te pozytywne wbudzają nerw. U mnie osttanio potrafi też podczas jedzenie się uaaktywnić, mi np. bół promieniuje do oczodołu mocno mróż oko i połowe twarzy jak mnie boli. Np. jak w danym dniu mnie złapie a dalej się skupiam czy odbieram telefon to ból narast i potrafi mnie trzymać dość długo, ból jest nie do wytrzymnia. Prawie zawsze przy tej dolegliwości ma się problemy nerwicowe u mnie nerwica lękowa. Prosze zaobserować siebie kiedy to sie dzieje i dobrze lekarzowi opowiedzieć , a najlepiej od razu przy ataku polecieć do lekarza aby wyłapał miejsce bólu bo rzadne tu badania nie pomogą tylko dobry wywiad i własna opserwacja. Leki na niewiel się przydają łagodzą trochę ty sam musisz uważać na siebie i nie rób tego co szkodzi nerwowi po cyzm masz ataki.
gość
07-04-2017, 12:39:35

Z tych wszystkich postów nie wiele wynika nikt nie napisał jakie są przyczyny powstawania bólu nerwu trójdzielnego, co go drażni i uaktywnia. U mnie np. skupianie się szczególnie ze względu na moje hobby skupianie wzroku pod lupą od razu mi zajmuje skroń, robienie zdjeć tradycyjną lustrzanką znowu tu jest skupianie wzroku na wizjerze aparatu. Potem skupianie wzroku na monitorze komputera i tekście czyli czytaniu. Ale na pierwszym miejscu bym postawił rozmowa telefoniczna i trzymanie telefonu przu uchu to już dopiero mam załatwiona skroń. Zazwyczaj daję na głośno mówiące i trzymam telefon z metr od ucha ,ale i tak musze uważać aby nie skupiac się za bardzo na rozmowie bo mnie złapie. Zauważyłem też przy zbieraniu myśli muszę rozpraszać się i nie skupiac się zabardzo myślowo. Bardzo złe tez jest duże zmęczenie zarwana noc jakiś stres, oraz emocje nawet te pozytywne wbudzają nerw. U mnie ostanio potrafi też podczas jedzenie się uaktywnić, mi np. ból promieniuje do oczodołu mocno mróże wtedy oko i połowe twarzy jak mnie mocno boli. Np. jak w danym dniu mnie złapie, a dalej się skupiam czy odbieram telefon to ból narasta i potrafi mnie trzymać dość długo, ból jest nie do wytrzymania. Prawie zawsze przy tej dolegliwości ma się problemy nerwicowe u mnie nerwica lękowa. Proszę zaobserować siebie kiedy to się dzieje i dobrze lekarzowi opowiedzieć, a najlepiej od razu przy ataku polecieć do lekarza aby wyłapał miejsce bólu bo żadne tu badania nie pomogą tylko dobry wywiad i własna obserwacja + kumaty lekarz. Leki na niewiele się przydają łagodzą trochę ból, to ty sam musisz uważać na siebie i nie rób tego co szkodzi nerwowi po czym masz ataki.
gość
07-04-2017, 13:43:46

Gość 2017-04-07 14:39:35
Z tych wszystkich postów nie wiele wynika nikt nie napisał jakie są przyczyny powstawania bólu nerwu trójdzielnego, co go drażni i uaktywnia. U mnie np. skupianie się szczególnie ze względu na moje hobby skupianie wzroku pod lupą od razu mi zajmuje skroń, robienie zdjeć tradycyjną lustrzanką znowu tu jest skupianie wzroku na wizjerze aparatu. Potem skupianie wzroku na monitorze komputera i tekście czyli czytaniu. Ale na pierwszym miejscu bym postawił rozmowa telefoniczna i trzymanie telefonu przu uchu to już dopiero mam załatwiona skroń. Zazwyczaj daję na głośno mówiące i trzymam telefon z metr od ucha ,ale i tak musze uważać aby nie skupiac się za bardzo na rozmowie bo mnie złapie. Zauważyłem też przy zbieraniu myśli muszę rozpraszać się i nie skupiac się zabardzo myślowo. Bardzo złe tez jest duże zmęczenie zarwana noc jakiś stres, oraz emocje nawet te pozytywne wbudzają nerw. U mnie ostanio potrafi też podczas jedzenie się uaktywnić, mi np. ból promieniuje do oczodołu mocno mróże wtedy oko i połowe twarzy jak mnie mocno boli. Np. jak w danym dniu mnie złapie, a dalej się skupiam czy odbieram telefon to ból narasta i potrafi mnie trzymać dość długo, ból jest nie do wytrzymania. Prawie zawsze przy tej dolegliwości ma się problemy nerwicowe u mnie nerwica lękowa. Proszę zaobserować siebie kiedy to się dzieje i dobrze lekarzowi opowiedzieć, a najlepiej od razu przy ataku polecieć do lekarza aby wyłapał miejsce bólu bo żadne tu badania nie pomogą tylko dobry wywiad i własna obserwacja + kumaty lekarz. Leki na niewiele się przydają łagodzą trochę ból, to ty sam musisz uważać na siebie i nie rób tego co szkodzi nerwowi po czym masz ataki.
Ból neuralgiczny jest bólem neuropatycznym, to znaczy, że na jego powstawanie maja wpływ komórki układu nerwowego i zmiany strukturalne w mózgu oraz rdzeniu kręgowym. Nie zwiastuje on żadnej nieprawidłowości w organizmie, ale sam jest jej wynikiem.
gość
08-04-2017, 09:33:32

POLECAM WSZYSTKIM AKUPUNKTURĘ- Dobrego akupunkturzystę, szuajcie centrum medycyny chińskiej w Waszej okolicy. TO POMAGA. Zwłaszcza jak karmisz piersią. Akupunktura będzie super, bo maluch nic nie dostanie od mamy :)
Trzymam kciuki,
acha, i zero stresu i lekkie ciepełko
Gość 2009-11-05 13:59:23
u mnie tez padla wczoraj diagnoza neuralgii, mialam w ciagu ostatnich 3 tygodni kilka krotkich bardzo ostrych atakow, denysta robil zdjecie - ponoc zeby ok. Poza tym cmi mnie, troche swedzi w okolicy nosa, troche ucha, najbardziej bola mnei jednak zeby - 2,4,5 na gorze, casem na dole.
Niemniej jednak meczy mnie pewna dolegliwosc - jesli pije zimne, slodkie, gorace to pojawia sie ostry bol ww zebow. Wlasnie umylam zeby i znowu ostro zakulo na minute. Moze to jednak sprawy dentystyczne??? Moze dwa w jednym??
Czy ktos mial podobne objawy?
Poza tym na razie bol do wytrzymania, na farmakologie nie zgodze sie na razie, bo karmie piersia.
Prosze o wasze doswiadczenia
gość
08-04-2017, 10:44:45

Uzupełnienie do watku dłuższego powyżej. Koniecznie przy podejżeniu neuralagi trzeba wykluczyć Zaburzenia Stawu Skroniowo-Żuchwowego (Zespół Costena). U mnie czasem w czasie jedzenie coś zgrzytnie wstawie i od razu drażni mi nerw i ból nie do zniesienia. Jestem w ciągłej diagnozie od lat gdzieś 5 będę wymuszał tera zna lekarzach skierowanie na MR stawu skroniowo żuchwowego bo chyba mam i tu problem i z nerwem trójdzielnym diagnoaza lekarz pierwszego kontaktu, nerwicowe Neurastenia stwierdzone szpitalnie,zmiany demializacyjne w lewej skroni z wyniku MR i napadowe z EEG wyszło raz na 5 badań ostre fale taki mix posiadam. Obserwuje siebie wszysko sobie zapisuje co kiedy po czym mam ataki skroniowe to teraz priorytet, bo z nerwica jakos sobie radzę unikam tego co mnie wprowadza w niepokój bynajmniej sie staram.
gość
08-04-2017, 10:49:00

To od zębów na 100% może masz odsłonięta zębine. Proponuję nie pić bardzo zimnego, gorącego i nie jeść słodyczy,a problem sam minie, 3 x dziennie myć zęby koniecznie.
gość
08-04-2017, 19:16:04

Gość 2017-02-24 10:40:39
przetłumacz sobie słowo neuralgia, a przyczyn może mieć więcej niż zapalenie
Oczywiscie. Stąd wizyta u dobrego neurologa jes wręcz nieodzowna
gość
13-04-2017, 15:49:27

Witam
Czy ktoś mógłby mi poradzić i stwierdzić czy moje dolegliwości mają charakter neuropatyczny czy też nie? Od roku mam dziwne bóle kilku zębów - kłują (co parę sekund) i przeszywają nieustannie, czuję w nich takie jakby zimno. Przy bodźcach (zimno, ciepło, powietrze) ból się wzmaga. Nigdy nie znika - chyba że głęboko zasnę, ale dzieje się tak bardzo rzadko bo najczęściej ból nie daje spać. Używałam rozmaitych past na nadwrażliwość zębów itp. nic nie pomaga. Dziwne jest to, że owy ból skacze z zęba na ząb, tzn. chwilę poboli ten, za chwile inny, przy czym dolegliwości utrzymują się w obrębie ok. czterech tych samych zębów. Przy znieczuleniu miejscowym dolegliwości odczuwam nadal lub tylko trochę mniej. Tabletki przeciwbólowe pomagają słabo lub wcale , czy jest możliwe by mieć taką dziwną nadwrażliwość? Co to może być ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: