Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-12-2008, 07:32:00

Witajcie! Odnośnie zapalenia nerwu trójdzielnego twarzy znalazłam takie informacje w Poradniku Zdrowia:
,,Choroba ta świadczy o dużym braku witaminy z grupy B. Powinno się pic gotowane drożdże: 1 łyzke drożdży zagotowac w pół szklanki wody, zamieszac, wypic zimne przed snem. Kurację te należy prowadzic codziennie przez kilka tygodni. Ponadto trzeba tez zażywac Lewitan Mel. 3 razy dziennie po 3 tabletki. pomocne sa okłady na noc z rozmaglonych lisci świeżej kapusty, które kładzie sie na cała głowę, uszy, po czym otulic głowe ciepła czapka lub chustką. Toksyny z głowy usuwa ssanie oleju słonecznikowego: 1 łyżkę oleju + kropla Dentoseptu należy ssac przez 20 minut tak jak sie plucze zeby, pozostałoscy wypluc, usta wypłukac (2 razy dziennie przez 6 miesięcy). Wnętrze ucha nalezy smarowac olejkiem kamforowym lub sosnowym, wkladac też do uszu zmiety listek geranium lub watke zmoczona w olejku sosnowym lub czosnkowym."
Piszą że po 10 dniach takich zabiegów powinna byc widoczna poprawa.
Może akurat pomoże, warto spróbowac.
Początkująca
04-12-2008, 23:02:00

.
PHSTEIN
Początkująca
05-12-2008, 00:33:00

Ja choruję na neuralgię nerwu trójdzielnego od 6 lat. Jestem przekonana,ze w moim przypadku ma ona zwiazek z zębem(odpowiadajac niektorym na pytanie skad sie to moze brac i ku przestrodze). W kazdym razie bolala mnie szóstka. Poszlam do stomatologa do prywatnej przychodni, przyjął mnie lekarz stomatolog o specjalnosci chirurg(tak bylo na tabliczce), ktory zdecydowal sie przeleczyc mi go kanalowo...(pamietam,ze cala maskę mial we krwi od tego mojego zeba i od tego kanalu..) No w kazdym razie po tej wizycie szostka bolala mnie non stop. Zaliczylam potem jeszcze kilku innych stomatologow, kazdy cos podlubal, az w koncu ostatni kazal mi go usunąć, twierdzac,ze z tego zeba nic juz nie bedzie. Co tez uczynilam. Znowu trafilam do chirurga, ktory mi wyrwal tego zeba, przy okazji wyrywajac czesc kosci w ktorej owy ząb byl umocowany. Podobno takie sytuacje zdarzają sie dosyc często, wlasnie przy szostkach...W kazdym razie dziura zostala zaszyta i nie byloby problemu, gdyby z calej tej historii nie pojawila sie neuralgia. Mysle,ze wyrwanie tego zeba z tą koscią, spowodowalo pojawienie sie neuralgii. No chyba ,ze wczesniejszy, permanentny stan zapalny tegoż zęba, to wywołał....Tak czy tak, chcialam wszystkich przestrzec, zeby uwazali na swoje zeby i dentystow, bo z malego problemu moze stac sie duzy. Zeby bylo smieszniej, oczywiscie nie wiedzialam przeciez o co chodzi z tym bolem, wiec znowu zaczelam chodzic do dentystow(w miedzyczasie kazali mi wyrwac ósemki (bo moze one cos tam uciskaja)). Potem byli ortodonci ,protetycy, lekarze od stawów żuchwowych, znowu leczenie zebow znajdujacych sie w najblizszej okolicy bolu, choc byly zdrowe, bo a nóż...oczywiscie zdjecia wszystkich zebow, calej szczeki, laryngolodzy, tomografie zatok itd. itp. i trwalo to rok i kompletnie nic i kazdy mnie odsylal do innego specjalisty, nikt nawet nie wspomnial,ze istnieje cos takiego jak neuralgia. W koncu zaczelam czytac o bolach w okolicy policzka i tak sobie tą neuralgie zdiagnozowalam sama. Potem poszlam do poradni leczenia bólu. Znajduje sie w szpitalu na ul. Banacha w Warszawie. Tu odpowiadam tym, ktorzy pytaja gdzie i kto to moze leczyc). Generalnie tym problemem zajmuja sie neurolodzy, ale ja w tej poradni trafilam na anestezjologa, ktory sie tym zajmowal. Przepisal mi amizepin, ale dostalam wysokiej goraczki od niego, wiec przyjmowalam tegretol. Potem jeszcze bylam chyba u trzech neurologow, zeby poznac opinie innych lekarzy. Kazdy generalnie mowil to samo,ze trzeba brac tabletki przez jakis czas i moze to odniesc jakis skutek, mowili tez o blokadach, czyli o zastrzykach z alkoholem w ten nerw czy jego okolice, ktore mogą coś dać lub nie i o wyszarpnięciu nerwu z mozgu.....juz sie o to nie dopytywalam. Tak na prawdę bardzo chcialam trafic do neurologa,ktory specjalizowalby sie w neuralgii, ale kazdy lekarz mowil,ze nie ma takich specjallistow...Jeden lekarz powiedzial ,ze jest taki prof. Teofan Domżał. Bylam u niego, przyjmuje na ul. Waliców 20 w Warszawie. Generalnie nie mam zdania na temat tego lekarza(trochę gburowaty). Potwierdzil wszystko to co ja juz wiedzialam i powiedzial,ze tabletki trzeba brac conajmniej rok ,zeby byly jakies efekty. ...
Troche szczegolowa ta historia, ale moze ktos cos z niej skorzysta.
Powiem tylko tyle,ze ja bralam przez 3 lub 4 miesiace ten tegretol. Nic mnie nie bolalo i mialam fajny nastroj po tych tabletkach. Po ich odstawieniu doslownie w ciagu kilku godzin bol sie pojawil. Ale po kilku dniach lub tygodniach bol pojawial sie rzadziej i byl lagodniejszy. Potem jakos z tym nauczylam sie zyc. Choc musze przyznac,ze moj bol pewnie ma sie nijak do niektorych tu opisywanych......strasznie sie boję, ze kiedys moze sie rozwinąć i bedzie bardzo zle...Teraz sie zastanawiam co zrobic, czy zaczac lykac te tabletki znowu np. przez rok?? czy moze isc na blokadę tą z alkoholem... Moze jest ktos komu tabletki pomogly na dluzej w sensie ,ze bol sie w ogole nie pojawil???
AAA Ciekawostką jest to,ze jak bylam w ciązy , to nie mialam tych bóli.
PHSTEIN
gość
05-12-2008, 22:23:00

Mam dopiero 22 a czuje jakbym umierała. Zaczęło się od uderzenia w głowę. Odczuwałam dziwne bóle przez ok 5 miesięcy non stop. Były to bóle twrzy i głowy, które nasilały się kilka razy w ciągu dnia i nocy. kilka razy wylądowałam w szpitalu było to w nocy z bardzo silnymi bólami. Lekarz po badaniu stwierdził"ty musisz mieć bardzo silna neuralgie" nie wiedziałam co to jest. po tomografii która nic nie wykazała bóle minęły po pewnym czasie. Miałam spokój 2 lata. i zaczął się mój koszmar. W kwietniu gryzłam prawą siudemką twarde ciastka. na drugi dzień zaczęłam oczuwać bółe promieniujące po prawej stronie twarzy. Dentystka stwierdziała że to nie ząb że być może mam neuralgię. Ok. żyłam sobie ztym bólem. we wrześniu jadłam sucharki po lewej stonie i na drugi dzień pojawił się ból. teraz odczuwany był po obu stronach rzuchwy. przez cały dzieńból ciągły nasilający się kiklka razy na dzień, objawy drętwienie, mrowienie itp. prawie dwa miesiace temu ból pprzeniósł się również na szczękę gdzie początkowo odczuwalny był w piątke po lewej i szóstce po prawej stronie. przeżywam koszmar. ból jest ciągły wstaje z bólem kladę się z bólem a nasila sie kilka razy n a dzień. mroweinie drętwienie reacja zębów na wszystko. dotyk nawet najmniejszy nasila objawy. godz temu przeżyłam koszmar. jadłam tylko zwykły serek i przy otwarciu ust poczułam dziwny ból jakby poraził mnie prąd teraz mam jeszcze bardziej zdrętwiała twarz i nadal te same bóle nie wiem co sie ze mą dzieje. dostałam skierowanie do neurologa musze jak najszybciej z niego skorzystać ponieważ nie mogę noramlnie funkcjonować. proszę o pomo czy moje objawy wskazują na neuralgie?
Początkująca
06-12-2008, 18:09:00

musze Cie zmartwić ale moim zdaniem to wygląda na neuralgie mojej mamie sie zaczęło od tego, ze coś jadła- dosłownie z dnia na dzień ból stał sie nie do zniesienia, doszło do tego, że mama nie mogła nawet otworzyć ust żeby chociaż soku sie napić nic- każda próba kończyła sie potwornymi atakami bólu, była nawet mowa o podłączeniu kroplówki bo mama nic nie jadła nawet nie piła na szczęście ból na tyle sie uspokoił ze teraz mama je prawie wszystko- mówie prawie bo o twardych rzeczach nie ma mowy, ale dzięki lekom i blokadom, które bierze raz w tygodniu jej stan jest stabilny acha była bym zapomniała mama przeszła zabieg termolezji!!! który moim zdaniem uratował ją od tego ooooookropnego bólu.
Ivona
gość
06-12-2008, 18:34:00

Witam!
Moja mama choruje na neuralgie nerwu trójdzielnego juz klka ładnych lat. Bywało i tak, że nie mogła połknąć nawet własnej śliny, bo zaraz pojawiał sie ten okropny ból. Właściwie to chcę napisać co jej w miare pomaga na tyle, że może jeść, mówić i jakoś normalnie funkcjonować. To szczepionka uodparniająca, którą zaproponował lekarz z turnusu rehabilitacyjnego w Świeradowie a nazywa się POLYVACCINUM - MITTE I ***. Mama birze ją 2 x w roku, na wiosnę i jesienią. MITTE 5 zastrzyków i *** 3 zastrzyki co trzy dni każdy. Może komuś ta wiedza sie przyda, życzę zdrowia. Acha jeszcze coś, ta szczepionka nie jest droga, coś ok 20 zł i jest uodparniająca więc może warto spróbować. Gdyby ktoś miał jakieś pytanie podam mój mail (dziosia@neostrada.pk)
Początkująca
07-12-2008, 12:40:00

W moim przypadku ból pojawia się zupelnie znikąd. Jedzenie, picie cieplych czy zimnych posiłków tego nie wywołuje. Jedynie stres moglabym z tym powiązać, ale zwykle zupelnie bez żadnych bodzców. Moj ból moglabym okreslic jako klasyczny ból zęba, ktory promieniuje do skroni. Nie ma on jednak nic wspolnego z bólem głowy, brak równiez jakiejkolwiek wydzieliny z nosa.
Chcialabym jeszcze zapytac jak mozna jednoznacznie zdiagnozowac neuralgie nerwu trojdzielnego??.CZy jest jakies badanie na podstawie ktorego mozna to stwierdzic??
U mnie odbywalo sie to na zasadzie wykluczen-Skoro wszystko mam zdrowe to pozostala tylko neuralgia.
PHSTEIN
Początkujący
08-12-2008, 20:46:00

witam. w listopadzie brałem szereg blokad następnie lekarz zastosował alkoholizacje nerwu bródkowego prawej strony ból ustąpił na okres 7-10 dni. Ból pojawił się ponownie. Lekarz wykonał ponowne blokady tym razem nerwu policzkowo-jarzmowego i również zastosował alkoholizacje. Po kilku dniach silne bóle ustąpiły pojawiły się jednak bóle prądowe. Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc co dalej z tym bólem. pozdrawiam
gość
10-12-2008, 02:12:00

28-12-2007 o 15:21, gość :
Witam.
mój tata miał także zapalenie nerwu trójdzielnego, 2 tygodnie temu miał zabieg, ból ustąpił. katszo20@wp.pl
gość
27-12-2008, 18:02:00

Czesc wszystkim ktorzy maja neuralgie.Mam 26 lat,choruje na to chorobe juz 2 lata.Zaczelo sie oczywiscie od zebow.Potem mialam operacje usuniecia polipa na prawej zatoce.Polip byl wielkosci kurzego jajka.Objawz zaczely sie tak ze zaczelam czuc 2 gorne 5.Jedno 5mam zaleczono kanalowo choc czasem ją czuje ale drugą mam wyrwaną właśnie tą po której stronie mialam operacje usuwanego polipaa i torbiela z zatoki szczękowej.Prawdopodobnie to wina tego polipa i torbiela wywołała tą chorobe,gdyz polip zdeformowal mi calą zatoke.Bole są różne,raz są silniejsze raz slabsze,ciągle czuje zęby i zatoke jedno co wiem ta choroba wymaga cierpliwości.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: