Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (973)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
02-09-2008, 08:58:00

Witam! No cóż tyle różnych dziwnych objawów doświadczałam i też nadmiar wydzieliny z jednej( lewej )dziurki nosa a na pewno nie był to katar. Trwało to kilka dni. Ostatnio miałam nadwrażliwość dwóch zębów i chyba coś jakby pod migdałem ,pod brodą.Zwiększyłam dawkę przez dwa dni i uspokoiło się.Pozdrawiam...

gość
10-09-2008, 22:11:00

@ cocakarola

mialem podobne leczenie gabapentinem - dawka dzienna 600mg przez ok.2 miesiace - pomoglo na ok. 6 miesiecy, a od 3 tyg. bol powrocil i znowu chodze po scianach...
gość
14-09-2008, 17:12:00

Wychodzi na to że termolezja przynosi jednak ulgę - jednak nie wiadomo na jak długo. To wszak indywidualna sprawa. W obliczu cierpienia chyba warto zaryzykować.
gość
20-09-2008, 09:31:00

Ja mam 23 lata i od paru miesiecy pulsujacy bol w okolicach gornej rzuchwy konczacy sie na skroniach. Na poczatku myslalam ze to zeby ale po wizycie u stomatologa zostalo to wykluczone. Potem bylam u laryngologa- zadnych stanow zapalnych, migreny, zapalenia rzuchwy itp. Po rentgenie twarzy odkryto u mnie krzywa przegrode nosowa i lekarz stwierdzil ze to moze byc przyczyna bolu. Mam zrobic operacje na nos ale boje sie ze to nic nie pomoze. W koncu przegrone nosowa mam krzywa juz od dziecka a bol pojawil sie dopiero teraz. Chce przed operacja isc jeszcze do neurologa zeby upewnic sie czy to nie zapalenie nerwu V.
Czy ktos ma podobne dosiwadczenia?
gość
03-10-2008, 08:18:00

28-12-2007 o 15:21, gość :
Witam.
mój tata miał także zapalenie nerwu trójdzielnego, 2 tygodnie temu miał zabieg, ból ustąpił. katszo20@wp.pl
gość
03-10-2008, 16:56:00

Witam!Mam 18 lat i neurolog podejrzewa u mnie zapalnie nerwu trójdzielnego. Choroba zaczęła się od wakacji tamtego roku przez ząb.Po wszystkich możliwych badaniach które wyszły pozytywnie zaczęto leczenie zachowawcze, ból ustapił od stycznia tego roku. niestety przewiało mnie i znowu głowa boli mnie codziennie.Nie jestem pewna czy to jest zapalenie nerwu trójdzielnego bo z tego co Państwo piszą na tym forum ta choroba obejmuje jednostronne bóle głowy i twarzy, mnie boli prawa strona głowy, jest to ból stały, od samego rana do czasu gdy połoze się spać, nie czuje żadnego zdretwienia twarzy ani nie mam żadnych innych schorzeń. Czy ten jednostronny ból głowy może być wczesnym stadium tej choroby?
Muszę się jakoś leczyć ale wykluczam możliwośc pójścia do szpitala z powodu nauki, która jest dla mnie ważna(w nastepnym roku zdaje maturę) i nie moge pozwolić sobie na czeste opuszczanie godzin lekcyjnych. Po zażyciu bardzo silnego leku Dihydroergotaminum Mesilasu ból się nasilił i mój stan się pogorszył, zażywam także Amizepin(jak narazie w małych dawkach). Ogólnie mój ból głowy nie jest tak silny i mogę normalnie funkcjonować, ale często nie pozwala mi się uczyć.Nie wiem już co robić, jak się leczyć żeby ból nie powracał co roku???
gość
04-10-2008, 18:31:00

A kontrolujesz ciśnienie? Często takie chroniczne bóle głowy związane są z nadciśnieniem, które przytrafia się niestety coraz częściej młodym ludziom.
gość
07-10-2008, 11:30:00

11-09-2008 o 00:11, gość :
@ cocakarola

mialem podobne leczenie gabapentinem - dawka dzienna 600mg przez ok.2 miesiace - pomoglo na ok. 6 miesiecy, a od 3 tyg. bol powrocil i znowu chodze po scianach...

Mam pytanie do autora.

Jak się czułeś po gabepntinie? Miałeś jakieś skutki ubovzne, a jesli tak to jakie i po jakim czasie ustąpiły.
Przyjmowałeś gabapentin przez 2 m-ce a bólu nie było pół roku?
czy brałeś go cały czas. Co Twój neurolog na powrót bólu. Mój powiedział, że jeśli ból kiedyś powróci to zastosouje akupunkturę i ewentualnie inne leki....
Czy zdiagnozowano przyczynę neuralgii u Ciebie?
Ja zrobiłam wszytskie możliwe badania i okazuje się, że niewiadomo od czego to jest.
Czy przyjmowałeś równolegle jakieś inne leki lub suplememnty typu wit. B lub coś tam jeszcze? I czy miałeś zlecony RM głowy?

Dużo tych pytań....ale będę wdzięczna z a odpowiedź.
Pozdrawiam.
cocakarola
Początkująca
15-10-2008, 19:52:00

witam wszystkich co do tematu neuralgii to mam trochę do powiedzenia na jej temat bo moja mama (52 lata) zachorowała na ta chorobe w grudniu ubiegłego roku, na początku wydawało sie ze jest to tylko ból zęba, mama leczyła zęby ale niestety ból nie mijał- wręcz przeciwnie stawał sie coraz gorszy, nie do zniesienia!!! doszło do tego, ze nie mogła otwierać ust bo czynność ta wywoływała tak niesamowite cierpienie, lekarz neurolog zaproponował nawet podłączenie do kroplówki ze względu na to ze mama w przeciągu tygodnia schudła 10 kilo!!! zażywa Amizepin 3x1 i Gabapentin tez 3x1, czy te leki pomagają hmmm.. trudno powiedzieć, na początku mama chodziła jak po jakiś psychotropach, spała większość czasu, było jej niedobrze itp. teraz tez czasem zdażają sie takie dni ale ooo wiele wiele rzadziej, mama brała tez serie naświetlań ale nie dawały żadnych rezultatów, oprócz tego raz w tygodniu jedzie do Krakowa do Kliniki Leczenia Bólu na blokady, ale ulga jest tylko na 2-3 godziny, w maju br. zdecydowaliśmy sie na zabieg termolezji, bardzo sie baliśmy konsekwencji i co najważniejsze czy on w ogóle pomoże ale okazało sie, że przyniósł ulgę, ataki bólu zniknęły- niestety pozostały tzw."prądy" na twarzy ale one nie sprawiały bólu, były co najwyżej wkurzające, wszystko było okej do dzisiaj, mama rano obudziła sie z bólem!!! pierwszy raz od czasu zabiegu... boje sie, że te ataki mogą znowu wrócić. Czytałam, że dobre efekty daje alkoholizacja nerwa??? czy ktoś coś słyszał o tym zabiegu??? [addsig]
Ivona
gość
22-10-2008, 16:11:00

Choruje na neuralgie od 7 lat .leczę się w Klinice Chirurgii Szczękowej.Farmakologicznie zażywam Amizepin 200 mg który już mało co pomaga,ale jestem leczony przez mego lekarza blokadami i alkoholizacją.Przyznam szczerze pomaga na pół roku nieraz na rok.Właśnie dzisiaj miałem alkoholizacje. Na efekty czekam około 7 dni a na zabieg chirurgiczny na razie nie wyrażam zgody ale jak przypili to idę pod skalpel.Polega on na wyrywaniu nerwu od środka jamy ustnej przy pełnej narkozie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: