Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-07-2008, 14:32:00

Pozdrawiam wszystkich chorych na neuralgię nerwu trójdzielnego.Choruję od kwietnia.Jestem z wykształcenia biologiem .Byłam przerażona tym co się działo ze mną.Zaczęło się od kłopotów ze wstawaniem i chodzeniem.Potem ból szczęki i wysokie ciśnienie.Biegałam od lekarza rodzinnego ,laryngologa i neurologa....Prosiłam o pomoc.Większość badań zrobiłam prywatnie.Podejrzenia różne.Ból głowy prawej strony -kłujący różne dziwne objawy bólu szczypania ,mrowienia.Ciś nienie mam już unormowane.Prawa strona całego ciała bolesna przy poruszaniu się ale nie zawsze.Błędnik uszkodzony.Jak opowiadam larygologowi to mówi że jestem za dokładna w opisie i mam czekać działanie leków.Ale ja nie czekałam i już wiem ,że to neuralgia nerwu V tak stwierdził neurolog po trzech wizytach.I co dalej...Nie chce cierpiec....
Początkująca
10-07-2008, 13:52:00

Biorę leki Betaserc oraz Neurotop retart 300.Niestety boli.Najczęściej ból promieniuje od ucha na żuchwę.Trójdzielny reaguje na napoje i jedzenie gorące oraz zimne.Jazda samochodem ,rowerem; ruchy gwałtowne tez wywołują ból.Dzieje się to podczas mówienia, jedzenia,ziewania,poruszania głową.Co chwilę impuls bólu.Nie mogę zapomnieć,że jestem chora.Dowiedziałam się z tego portalu o poradni bólu.Mieszkam w Kołobrzegu...Gdzie się udać...Z jakim lekarzem się skonsultować...
gość
23-07-2008, 09:10:00

Mąz choruje na neuralgię nerwu trójdzielnego od czterech lat, próbowalismy wszystkiego tj.blokad,termolezji i krioterapi, niestety ból zawsze wraca.Mąz zażywa Tegretol , ale w takich dawkach,ze normalnie nie moze funkcjonować. Lekarz powiedział,ze odkad wiadomo,że Tegretol pomaga to zabiegi chirurgiczne wykonuje sie sporadycznie, ale ile mozna tego zażywać, to nie zycie tylko wegetacja.
Na krioterapi byliśmy w Lublinie , kosztuje 500 pln, lekarka powiedziała,ze jest to zabieg powtarzalny i wystarcza na min.1 rok do trzech.Niestety w naszym przypadku wystarczył tylko na 7 miesiecy.Może ktoś wie o takich zabiegach gdzieś bliżej Krakowa?
gość
24-07-2008, 12:59:00

To jednak ta krioterapia wydaje się najskuteczniejsza, jeśli chodzi o przerwę w bólu... 7 miesięcy, z tego co się orientuję, to bardzo długo...
Początkująca
26-07-2008, 19:55:00

Bardzo chciałabym wymienić informacje z Pani mężem.Podaję maila - ttechno@interia.pl .U mnie jest prawdopodobnie ucisk na nerw.Już zwiększam dawkę ....
Dziękuję Pani z Wrocławia za maila i pozostałym...Pozdrawiam.
gość
09-08-2008, 19:27:00

Witam!
U mnie również rozpoznano neuralgię nerwu trójdzielnego, a dokładnie jego V gałęzi. Lekarz rodzinny chciał mnie leczyć na zatoki, ale na szczęście niedługo później trafiłam do neurologa, który przepisał mi Gabapentin 100 mg dawka 1-0-1, następnie 2-0-2. jest to lek przeciwpadaczkowy. Na własną rękę zaczęłam zażywać także kompleks wit. B. Po zastosowaniu dawki 2-0-2 ból już nie powrócił. Tabletki mam zażywać jeszcze przez 1 m-c, po czym odstawiać je zmniejszając dawkę - 1 co tydzień.

miałam robiony rezonans głowy, który wyszedł prawidłowo. Odwiedziłam laryngologa - wszystko ok, zatoki czyste, brak stanów zapalnych zębów. jedyny problem to zatrzymane 8emki, ale nie wiem czy je ruszać. Musiałabym je usunąć chirurgicznie.

Poza tym: pierwszy napad bólu dostałam w bardzo gorący dzień stojąc przed wiatrakiem w pracy. Później ból pojawiał się już w różnych, nie powiązanych ze sobą sytuacjach... Nigdy nie było reakcji przy jedzeniu, piciu czegoś chłodnego... W skali siły bólu od 1 -10 ten ból mogłabym określić jako góra 3 z tym, że jest strasznie wnerwiający, bo inny... Fe... Nie chcę już go.

Czy jeśli objawy były łagodne i tak mała dawka leku pomogła (zwykle neuralgię Gabapentinem leczy się stosując dobową dawkę 1 600 mg. ja zaś przyjmuję 400 mg.) to czy mogę być choć trochę spokojna????
cocakarola
gość
28-08-2008, 16:02:00

iza
gość
28-08-2008, 16:13:00

Witam. mnie również spotkało to wielkie nie szczęście czyli zapalenie nerwu trójdzielnego V. nistety wszystkie środki farmakologiczne zawiodły jak i również gabinety fizykoterapi. Nistety choroba postępowała do tego stopnia że miałam paraliż prawej strony twarzy i nic nie mogłam mówić ani jeść.a pół głowy miałam tak zmrożone że wogóle nic nie czułam, by dużo pisać co przeszłam ale naszczęście spo9tkalam na swej krętej drodze osobę ktora mi pomogła wyjść z tej choroby delikatnie pisząc. Mnie osobiście pomogła Muzykoterapia dogłębna komórkowa czyli leczenie dźwiękiem ( są to kamertony) to była moja ostania szansa i9 cieszę się z e udało się mogę w końcu normalnie żyć , funkcjonować.
Początkująca
28-08-2008, 22:26:00

Witam wszystkich,
prosze o pomoc. czytalam wszystkie wypowiedzi i dowiedzialam sie wiecej o tej chorobie. rowniez cierpie - doslownie - na bole glowy. trwaja one od paru lat, raz jest lepiej, raz gorzej. lekarze wykluczyli zapalenie zatok. mam pytanie, czy przy zapaleniu nerwu wystepuje wydzielina z nosa. nie mam kataru, tylko wszystko splywa mi z tylu glowy. przepraszam, ze tak dokladnie opisuje, ale rozpaczliwie szukam pomocy, aby ustalic, co to jest. lekarze odsylaja mnie do roznych specjalistow. mialam dzis badanie EEG (badanie glowy) i nic nie pokazalo. moze to badanie jest niedokladne, aby wykryc zapalenie nerwu trojdzielnego? Prosze o wskazowki, jak u was przebiega ta choroba, jakie sa objawy, czy wystepuj ewydzielina z nosa? ja uparlam sie, ze to sa zatoki, bo inhalacje nosa mi pomagaja, pomaga mi rowniez plukanie nosa sola? problem w tym, ze tomografia komputerowa zatok nic nie pokazala. prosze o pomoc.
goska
gość
30-08-2008, 02:54:00

Jestem po zabiegu termolezji ból rzeczywiście w moim przypadku minął. Pojawiły się jednak mrowienia, drętwienia policzka, przeczulica skóry, zaburzenia snu - podobno te pozabiegowe objawy są normalne i po pewnym czasie mają ustąpić. Dziś nie brałem już żadnych leków / a leciałem na najwyższych dawkach przez ostatnie dwa lata/ Czekam kiedy zacznę w miarę normalnie egzystować. Najważniejsze jednak że już nie boli.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: