Reklama:

Lamitrin !!!!!!!!!!!!!!! (105)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-09-2012, 01:46:08

Hej! Jest tu ktoś z epilepsją skroniową leczący się właśnie lamitrinem? Mam 23 lata, choruję od ponad 2 lat i chętnie bym porozmawiała z kimś, kto ma podobnie...
Początkująca
27-11-2012, 02:31:28

hej!
u mnie zaczelo sie jakies 9 lat temu choc nie zdawalam sobe wtedy z tego sprawy ;/
pierwsze prawdzwe problemy padaczkowe, i to jeszcze w takim wieku swiat mi sie zawalil... zaczelam na orfirilu ale niestety reakcja alergiczna, przestawili mnie od razu na depakine i zaczelo sie pieklo!!! depresja sie poglebiala, napady powtarzaly, balam sie wychodzic z domu, chodzic do szkoly , zaniki pamieci i to nie tylko krotkotrwalej... ehh... i doprowadzilo to do proby samobojczej. po prostu swat mi sie zawalil po raz drugi i to zanimi pozbieralam sie po ostatnim trzesieniu!!
wtedy podali mi lamitrin.
odstawiali stopniowo depakine, a podwyzszali dawke lamtrinu co 4 tygodnie az doszlam do 2x100.
i wtedy zycie zaczelo nabierac sensu!!
niestety po kilku latach chcialam byc "fajna"... zaczelam omijac kolejne dawki, sama je sobie zmniejszac, az wyladowalam na 10 dni w psychiatryku.
wrocilam do dawki choc teraz moj nowy neurolog mi ja zmniejsza...
kurcze ale z siebie wyrzucilam :)
jak cos to pisac, pomagam co prawda tylko moim doswiadczeniem ale to chyba tez jest cos :)
zyje sobie dobrze, jest fajnie i niech tak zostanie :)
i lamitrin tez moze zostac :)
Początkująca
27-11-2012, 02:31:35

hej!
u mnie zaczelo sie jakies 9 lat temu choc nie zdawalam sobe wtedy z tego sprawy ;/
pierwsze prawdzwe problemy padaczkowe, i to jeszcze w takim wieku swiat mi sie zawalil... zaczelam na orfirilu ale niestety reakcja alergiczna, przestawili mnie od razu na depakine i zaczelo sie pieklo!!! depresja sie poglebiala, napady powtarzaly, balam sie wychodzic z domu, chodzic do szkoly , zaniki pamieci i to nie tylko krotkotrwalej... ehh... i doprowadzilo to do proby samobojczej. po prostu swat mi sie zawalil po raz drugi i to zanimi pozbieralam sie po ostatnim trzesieniu!!
wtedy podali mi lamitrin.
odstawiali stopniowo depakine, a podwyzszali dawke lamtrinu co 4 tygodnie az doszlam do 2x100.
i wtedy zycie zaczelo nabierac sensu!!
niestety po kilku latach chcialam byc "fajna"... zaczelam omijac kolejne dawki, sama je sobie zmniejszac, az wyladowalam na 10 dni w psychiatryku.
wrocilam do dawki choc teraz moj nowy neurolog mi ja zmniejsza...
kurcze ale z siebie wyrzucilam :)
jak cos to pisac, pomagam co prawda tylko moim doswiadczeniem ale to chyba tez jest cos :)
zyje sobie dobrze, jest fajnie i niech tak zostanie :)
i lamitrin tez moze zostac :)
gość
13-12-2012, 20:21:59

To naprawdę fajnie, że dzielisz się swoim doświadczeniem :) jakie były Twoje początkowe objawy, te sprzed 9 lat? I jak teraz jest z Tobą? Też byłam na początku leczona depakine, ale miałam stany depresyjne, problemy z koncentracją i spałam po 16h, więc neurolog przepisał mi lamitrin. Już dawno nie czułam się tak dobrze :)
gość
30-12-2012, 21:08:20

HEJ, padaczkę światłoczułą wykryto u mnie kiedy miałam 7 lat leczę się już 10 od początku biorę lamitrin. Zaczęłam od dawki 25-0 stopniowo się powiększało aż doszłam do 200 rano i wieczorem. Ataki miałam raz może dwa w miesiącu. Leczenie po pewnym czasie przyniosło efekty. Napady występowały ale z mniejszą częstotliwością i siłą aż w końcu ustał całkowicie chociaż zapisy eeg nie były w normie. Jednak nastał ten dzień, rok temu mój lekarz powiedział że odstawiam leki. co 4 miesiące chodziłam do kontroli. Nastał 15 grudnia 2012r i leki całkowicie odłożyłam. Co prawda za miesiąc mam iść do kontroli a potem za pół roku ale ciesze się chwilą. Wiem że i tak moja choroba mnie oszczędziła bo nie miałam aż takich strasznych objawów a ataki potrafiłam wyczuć. Ale to już chyba koniec, mam taką nadzieje, że będzie lepiej. Po mimo że mam to 17 lat życie dało mi w kośc i trzymam kciuki za was wszystkich abyście też wyzdrowieli a wy trzymajcie za mnie aby choroba nie wróciła :p
gość
09-01-2013, 11:47:40

Mam pytanie - po jakim czasie mozna spodziewac sie poprawy podczas stosowania Lamotrixu?
Mam córke 3 lata, ma padaczke, dostawała 2lata Depakine ale jakis dziwne napady po obudzeniu były. Za przykazaniem lekarza odstawilismy Jej całkiem lek bo Jemu nie wygladało to na epi. Jednak Młoda dostała napadów z drgawkami lewej strony ciała. Właczył Jej Trileptal ale po 3tyg dostała w nocy napadów gromadnych, pojechalismy do szpitala, tam wycofali Jej trileptal i dali Neurotop. Ale poprawy za bardzo nie było. 3dni ok, potem cały dzien napady co 2h. Lekarz zdecydował 22grudnia o właczeniu Lamotrixu 25mg a od 4stycznia odstawilismy Neurotop i dostaje 2x25mg Lamotrixu i 1x250mg depakiny chrono. Od wczoraj znowu cos sie zaczeło dziac, a dzis napady co 2h z drgawkami lewej strony.
Czy to znaczy ze ten lek nie działa czy jeszcze sie organizm nasyca i jeszcze moze byc tak ze zahamuje napady?
Początkująca
29-01-2013, 13:02:34

Ja tak miałam. Zwiększyłam zw 100 na 150 i miałam masakrę...Zmniejszyłam potem o 25 mg i różnica niebo a ziemia. Czasami po prostu tak jest. Trzeba wyczaić najlepszą dawkę. Mój lekarz mówił mi, że jeżeli przez tydzień po podwyższeniu dawki nie przechodzi, należy ją zmniejszyć.
Pozdrawiam:)
gość
12-12-2013, 21:25:05

Ja biorę lamitrin 0,1 x 2
też jest drugi po depakine (jeszcze neurotop- największe ubnoczne). Teraz jestem zadowolona. działa i nie czuję się bardzo źle. Tylko czasem po prostu jestem całkiem nie ogarnięta.
Alkohol zdarza mi się pić, aczkolwiek w niewielkich ilościach i wszystko jest w porządku, ale każdy organizm reaguje inaczej, więc nie sugerujcie się tym.
Jeśli chodzi o cykl, to zdecydowanie może mieć wpływ. mój zwariował porządnie i nie chce się ustabilizować.
Natomiast jeśli chodzi o złe samopoczucie to też miałam jak zwiększałam o 25. myślałam, że to za duża dawka dla mnie, ale lekarka dała mi większą i wszystko się unormowało.
Pozdrawiam :)
gość
25-10-2014, 16:58:15

Witam serdecznie ! jestem mamą 6 letniej Zuzi . u corki 2 lata temu pojawił sie pierwszy atak byl straszny .zdiagnozowano padaczke objawowa zuzia na poczatku brala depakine chronoswere teraz od roku bierze tegretol ale po zwiekszeniu tego leku corka strasznie zaczela byc senna po ostatnim epizodzie gdzie spala 24 h i trafilysmy do szpitala . teraz po szpitalu ma zapisany lamitrin ale ma tez brac tegretol na poczatku . Strasznie sie obawiam ze bedzie gorzej . prosze o jakies podpowiedzi od panstwa mam nadzieje ze ktos tu jeszce zaglada :(
gość
06-01-2015, 23:11:54

Wejdz do grupy dzieci z padaczka na facebooku. Tam sa nas rodzicow setki....

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Zapytanie
Przepukliny uciskające nerwy czy ktoś zna dobrego neurochirurga zajmującego się odbarczaniem nerwow
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: