Gość 2010-11-16 23:25:16 Gość 2010-11-16 20:01:53 Witam wszystkich. Moja przyjaciółka w ostatnią niedziele spadła z konia. Miała dosyć mocno rozwaloną skórę na głowie, wokół niej było pełno krwi. Dzisiaj się dowiedziałam, że ma krwiaka móżgu i pękniętą czaszkę. Proszę powiedzcie mi, jakie są sznse, że tego krwiaka uda się 'pokonać' farmakologiicznie? Ile tak około będzie trwało takie leczenie?
czy ta przyjaciolka miala toczek?
moj kolega znajduje sie obecnie w podobnej sytuacji po upadku z konia glowa na asfalt, niestety i tego najbardziej nie moge sobie darowac nie mial toczka, rowniez peknieta czaszka i dwa krwiaki, mial trepanacje dzien po wypadku, dzis mija piaty dzien po wypadku a jego stan wciaz krytyczny i zycie zagrozone.
poczytajcie - wpiszcie sobie w wyszukiwarke krwotok wewnątrzczaszkowy, urazy głowy, pęknięcie czaszki, stłuczenie mozgu.
obrzęk mózgu, trepanacja, śpiączka.
ja sie doczytalam ze jezeli krwiak jest niawielki to stosuje sie jedynie wspomaganie farmakologoczne, bo nie ma lekow ktore po prostu usuwaja takiego krwiaka - po jakims czasie organizm go sam wchlania.
jezeli krwiak jest wiekszy stanowi wtedy powazne zagrozenie zdrowia i zycia i wtedy przeprowadza sie trepanacje czaszki (czasami kraniektomię) i usuwa krwiaka chirurgicznie, w takim przypadku im szybciej nastapi operacja tym lepsze rokowania. duzy krwiak niezoperowany prowadzi nieuchronnie do smierci
ale i tak rokowania zaleza od stopnia uszkodzenia mozgu, nastepstwem uszkodzenia mozgu moze byc smierc, spiaczka, paraliz, jednostronny paraliz, slepota, gluchota, problemy z koncentacja, problemy z pamiecia, problemy z mową, padaczka, problemy psychologiczne m.in.depresja,, i inne, tak naprawde wszystko to razem lub osobno lub w dowolnej kombinacji. zdarzaja sie tez oczywiscie przypadki ze ludzie po krotszej lub dluzszej
rehabilitacji dochodza calkowicie do siebie bo mozg posiada jakies swoje zdolnosci regeneracyjne. rehabilitacja moze trwac kilka dni (w najlagodniejszych przypadkach jest to zwykly wypoczynek w lozku) kilka miesiecy lub i cale zycie
wszystko to juz zalezy od rodzaju uszkodzen mozgu i od danej osoby. kazdy przypadek jest inny i moze sie skonczyc inaczej
teraz jesli idzie o objawy krwiaka (krwawienia wewnątrzczaszkowego) to moga byc rozne:
nierowne zrenice,
silny nieprzemijajacy (nawet po aptecznych srodkach ) bol glowy,
problemy z widzeniem lub slyszeniem,
problemy z pamiecia lub koncentracja,
czesciowy lub calkowity paraliz,
sennosc,
wymioty,
slady krwi lub zoltawego plynu mozgowo-rdzeniowego w nosie lub uszach,
utrata przytomnosci,
i jeszcze cos tam chyba bylo.
wystapienie ktoregokolwiek z tych objawow bezposrednio po urazie glowy, lub do kilku godzin lub dni po urazie (a nawet sa przypadki ze po paru tygodniach) jest wysoce alarmujace i daje powody podejrzewac powazne uszkodzenie mozgu (krwiak wewnatrzczaszkowy, stluczenie mozgu, obrzek mozgu). nalezy niezwlocznie wezwac karetke lub udac sie na pogotowie, nie dac sie zbyc jak trafimy na olewajacego nas lekarza, dlatego ze wzglednie dobry stan osoby z urazem glowy moze sie w ciagu paru godz znacznie pogorszyc az do utraty przytomnosci i smierci wlacznie
trzymajcie kciuki za mojego kolege a ja trzymam za was i waszych bliskich
wszystkiego dobrego