Reklama:

Fibromialgia choroba i leczenie? (71)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-06-2008, 02:51:00

podaje dwa hasla z tej ksiazki to lekarstwo nazywa sie guai w stanach znajduje sie w lekarstwie na kaszel pod nazwa MUCINEX nie znam lekarstw polskich .Guai to po polsku gwajak jak sie nie myle.Przy tym lekarstwie jak sie chce wyjsc z fibromyalgi nie wolno uzywac salicydow to jest aspiryna i pochodne ,trzeba wszystko co ma salicydy przestac uzywac bo inaczej to lekarstwo nie dziala.Salicydy sa w szamponie w kremach itd. Rezultaty sa fantastyczne zazywam to 3 miesiace i polecam kazdemu .Choruje na to od 30 lat.Tylko lekarz ST.Amand wie co robi reszta nie ma pojecia czym jest ta choroba. To jest tanie. Podam wkrotce moj email .Kama
gość
24-07-2008, 07:37:00

Ja próbowałam różnych leków od przeciwbólowych po depresyjne ale bardzo dobrze wpłynął na poprawę mojego zdrowia BIO-selen plus cynk, zastąpił mi leki od nerwicy,czasem biorę przeciwzapalne ale moje samopoczucie jest bardzo dobre ,no i smaruję się często maścią końską.
gość
26-08-2008, 12:06:00

06-01-2008 o 20:57, gość :
Fibromialgia jest chorobą z rodzaju autoagresywnych /organizm wytwarza przeciwciała przeciw własnej tkance łącznej/ to i tak szczęśliwa lokalizacja. SM SLA to już katastrofa. Przećwiczyłem fibromialgię okolicy przyśrodkowej stawu kolanowego przez kilka mieśięcu na sobie a ponieważ jestem ORTOPEDĄ to sprawa jest dość komiczna. NIKT z moich kolegów specjalizujących się w schorzeniach stawo kolanowego podobnie jak ja sam nie potrafił postawić diagnozy. Dolegliwości bólowe w fibromialgii mają typową lokalizację:-1. podstawa czaszki/n.n.potyliczne/ poziom c1-c2/ 2. rwa barkowa / kaletka m. nadgrzbieniowego. 3.stawy żebrowo-mostkowe /tzw zespół Tietza/ 3.Nadkłykcie boczny rzadziej przyśrodkowy kości ramiennych /Lokieć teniśisty/ Skuteczne leczenie:- blokada 2-4 krotna w odstępach tygodnowych Kortykosteryd + 2% Lignokaina prowadzi do wyleczenia. Badania RTG MR /rez. mag./ w kierunku choroby reumat. mogą być negatywne.Przestrzegam przed lekami antydepresyjnymi one wciągają w błędne koło i rujnują zdrowie nie tylko psychiczne.Nigdy nie miałem DEPRESJI inie wiem co to takiego a kolano dawało czadu równo w Grecji i w górach. dr n. med. Ryszard Gerber specj chirurg-traumatolog-ortopeda-anestezjolog tel 602 383 699
gość
20-09-2008, 03:35:00

Wszystkich chorych na fibromyalgie kieruje do gazeta.pl blog. fibromylagia. zauwaz ze pisze to inaczej.pozdrawiam .kama
gość
21-12-2008, 10:43:00

13-06-2007 o 16:25, xAnuniMa :
wejdz na Forum Fibromialgia: Interesujące linki:

Diagnoza i leczenie fibromialgii- www.pfm.pl/u235/navi/200378/back/200280
Lekarz niemiecki o fibromialgii- www.weiss.de/619.html
Gdy głowa i kark boli- www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060410/MAGAZYNDOMOWY/60409013&nocache=1
Dziwna choroba mięśni- www.poradnikzdrowie.pl/site/947_633.htm?p=0
Objawy fibromialgii- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36118&w=51252537&a=57065139
O fibromialgii dr.Samborski- bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/78000/sn78425.htm
O leczeniu fibromialgii - bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/121000/sn121812.htm
====================================================================================
Fibromalagia jest chorobą o nieznanym pochodzeniu. Najprawdopodobniej chorobę tą wywołują różne drobnoustroje: bakterie, wirusy, pierwotniaki lub grzyby. Wiele z tych chorób jest niezwykle trudych do zdiagnozowania, stąd coraz częstsze są diagnozy na fibromalagie. Wskutek odpowiednio dobranego leczenia większość z chorych na fibromalagie ma szanse polepszyć swój stan zdrowia. Najtrudniejszą kwestią jest znalezienie przyczyny choroby.Ze względu na podobne objawy niektóre z chorób diagnozowane często jako fibromalagia np. borelioza, grzybica ogólnoustrojowa, mycoplazma, chlamydia. Myśle, że w sporej części mogą to być też inne choroby wywoływane przez pierwotniaki bądź zoonozy. Mój adres:
szympek88@gazeta.pl

pozdrawiam - jestem z tego forum
/ boncia1/
adres : boncia1@gazeta.pl
gość
23-12-2008, 12:17:00

Witam. Lekarz zdiagnozował u mnie fibromialgię dwa lata temu. Powiedział, że jest to wyleczalne, ale wymaga czasu. Minęły trzy lata, a ja ciągle budzę się czasem w nocy i nie mogę się przewrócić na drugi bok. Jak biorę myalgan to jest trochę lepiej, nie męczę się tak i nie czuje takiego strasznego bólu, ale on jest dość drogi i nie stać mnie, żeby brać cały czas. Najgorzej jest z kolanami, czasem bolą tak bardzo, że usiedzieć nawet nie mogę, biorę refastin, pomaga na jakiś czas, ale jak przestaje działać to znów boli. I tak w kółko. Czasem mam wrażenie, że do końca życia się z tego nie wygrzebię.
gość
23-12-2008, 12:50:00

to jest okropna choroba, najgorsze ze nie wiadomo tak naprawde skad ona sie bierze i jak z nia walczyc, moja siostra na to chorowala, juz niby lekarze mowia, ze jest wyleczona, ale ona dalej nie czuje sie najlepiej, zycze powodzenia wszystkim ktorzy dzielnie walcza z tym swinstwem
gość
23-12-2008, 14:53:00

30-04-2008 o 04:01, gość :
Podaje tytul ksiazki "What your doctor may not tell you about Fibromyalgia' Paul St.Amand md and Claudia Marek.cc nie wiem czy ksiazka jest przetlumaczona na polski. Niech ktos z was sproboje ja znalezc.Jesli jej nie ma sprobuje przetlumaczyc najwazniejsze i wam przesle

czy przetłumaczyłeś może już tą książkę? bardzo mi zależy na tym, bo słyszałam juz o niej od koleżanki, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć
gość
10-01-2009, 00:19:00

Co do tej książki to napisałam trochę na blogu w gazeta.pl temat fibromylagia ciężko kogokolwiek w Polsce tym tematem zainteresować kiedy da się to zrobić i wydać nie wiem.Szukajcie narazie co piszę na blogu.Lekarstwa nie ma ,nigdzie jest tylko pomoc .Niektórzy podszywają się pod wszystko wiedzących ,nie słuchajcie bzdur .Najlepsi lekarze na świecie nie mają na to lekarstwa.Choruję na to około 30 lat.Od 10 wiem że to fibro .Mam dostęp do lekarzy w Polsce ,USA i Kanadzie.Dziwi mnie tylko ten wibitny ortopeda i ten szympek pisać takie bzdury to trzeba mieć ego.
gość
19-01-2009, 00:13:00

Panie doktorze, mezczyzni rzadko choruja na fibromialgie (fibromyalgie). Ale jak Pan mial tylko w kolanie to prosze mi wierzyc nie wie Pan nic i nawet Pana wiedza medyczna nic tu nie pomoze. Nie tylko te czesci ciala wymienione przez Pana, ale na przestrzeni 40 lat bolalo i boli mnie wszystko. I lekarzowi nie wypada kwestionowac dotychczasowe wyniki badan, ze: najlepsze efekty daja wlasnie niektore leki antydepresyjne (tymbardziej, ze niektorzy lekarze uwazaja ze fibromialgia to ukryta w ciele depresja) . A zreszta mozna jej dostac po niedospanych z bolu nocach. Latami trzeba sie zmagac nie tylko z bolami, takze narzadow wewnetrzych, ale z bezsennoscia i obezawladniajacym zmeczeniem. I chociaz w niektorych srodowiskach mowi sie , ze to syndrom, a nie choroba, to naukowcy wciaz szukaja, bo coraz wiecej kobiet choruje. Czy wie Pan, ze u osob chorych obszary mozgu odpowiedzialne za bol sa bardziej ukrwione jak u zdrowych?
Wiem, ze chcial Pan dobrze i za to dziekuje.
Grazyna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: