Fibromialgia jest chorobą z rodzaju autoagresywnych /organizm wytwarza przeciwciała przeciw własnej tkance łącznej/ to i tak szczęśliwa lokalizacja. SM SLA to już katastrofa. Przećwiczyłem fibromialgię okolicy przyśrodkowej stawu kolanowego przez kilka mieśięcu na sobie a ponieważ jestem ORTOPEDĄ to sprawa jest dość komiczna. NIKT z moich kolegów specjalizujących się w schorzeniach stawo kolanowego podobnie jak ja sam nie potrafił postawić diagnozy. Dolegliwości bólowe w fibromialgii mają typową lokalizację:-1. podstawa czaszki/n.n.potyliczne/ poziom c1-c2/ 2. rwa barkowa / kaletka m. nadgrzbieniowego. 3.stawy żebrowo-mostkowe /tzw zespół Tietza/ 3.Nadkłykcie boczny rzadziej przyśrodkowy kości ramiennych /Lokieć teniśisty/ Skuteczne leczenie:- blokada 2-4 krotna w odstępach tygodnowych Kortykosteryd + 2% Lignokaina prowadzi do wyleczenia. Badania RTG MR /rez. mag./ w kierunku choroby reumat. mogą być negatywne.Przestrzegam przed lekami antydepresyjnymi one wciągają w błędne koło i rujnują zdrowie nie tylko psychiczne.Nigdy nie miałem DEPRESJI inie wiem co to takiego a kolano dawało czadu równo w Grecji i w górach. dr n. med. Ryszard Gerber specj chirurg-traumatolog-ortopeda-anestezjolog tel 602 383 699