Reklama:

Fibromialgia choroba i leczenie? (71)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
03-03-2007, 12:16:00

Fibromialgia wiem mniej więcej co to za choroba ale bardzo interesuje mnie lek który została na nią przepisany a nazywa się CYMBALTA nigdzie nie mogę znaleźć żadnej informacji na jego temat bardzo bardzo proszę o pomoc
gość
15-03-2007, 08:52:00

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-03-2007, 11:31:00

Cymbalta jest lekiem antydepresyjnym
gość
16-03-2007, 12:28:00

16-03-2007 o 12:31, gość :
Cymbalta jest lekiem antydepresyjnym

Wiem że to lek antydepresyjny ale mojej mamie naopowiadali takich rzeczy na temat tego leku że aż strach łącznie z tym że może umrzeć jeśli go nie weźmie lub jeśli postanowi go odstawić jest to wszystko dla mnie dość dziwne i cała ta choroba ale staram się jak najwięcej o niej dowiedzieć dziękuję za odpowiedź
gość
08-06-2007, 08:52:00

witam
ja mam takie pytanie
myślę że powodem moich dolegliwości jest fibromialgia
mieszkam w Ostrowi mazowieckiej,90 km od Warszawy
pochodzę z Łodzi,tam czasem bywam
potrzebuję porady lekarza który z fibromialgią ma często do czyniania,jeżeli mozna tak powiedzieć
myślę że na ostrowkich lekarzy niemam co liczyć
proszę o pomoc
mam 26 lat,2 dzieci i coraz gorsze samopoczucie fizyczne i psychiczne,to wszystko zaczeło się już kilka lat temu
teraz muszę znależć jakąś pomoc
bo jest to wszystko coraz bardziej dokuczliwe
Początkująca
13-06-2007, 14:25:00

wejdz na Forum Fibromialgia: Interesujące linki:

Diagnoza i leczenie fibromialgii- www.pfm.pl/u235/navi/200378/back/200280
Lekarz niemiecki o fibromialgii- www.weiss.de/619.html
Gdy głowa i kark boli- www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060410/MAGAZYNDOMOWY/60409013&nocache=1
Dziwna choroba mięśni- www.poradnikzdrowie.pl/site/947_633.htm?p=0
Objawy fibromialgii- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36118&w=51252537&a=57065139
O fibromialgii dr.Samborski- bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/78000/sn78425.htm
O leczeniu fibromialgii - bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/121000/sn121812.htm
====================================================================================
Fibromalagia jest chorobą o nieznanym pochodzeniu. Najprawdopodobniej chorobę tą wywołują różne drobnoustroje: bakterie, wirusy, pierwotniaki lub grzyby. Wiele z tych chorób jest niezwykle trudych do zdiagnozowania, stąd coraz częstsze są diagnozy na fibromalagie. Wskutek odpowiednio dobranego leczenia większość z chorych na fibromalagie ma szanse polepszyć swój stan zdrowia. Najtrudniejszą kwestią jest znalezienie przyczyny choroby.Ze względu na podobne objawy niektóre z chorób diagnozowane często jako fibromalagia np. borelioza, grzybica ogólnoustrojowa, mycoplazma, chlamydia. Myśle, że w sporej części mogą to być też inne choroby wywoływane przez pierwotniaki bądź zoonozy. Mój adres:
szympek88@gazeta.pl

pozdrawiam - jestem z tego forum
/ boncia1/
adres : boncia1@gazeta.pl
bonia
Początkująca
16-08-2007, 15:17:00

chciałam się zapytać o pare rzeczy.
Przede wszystkim: przez prawie pół roku ciągle bolały mnie ręce i nogi. Sczególnie barki, łokcie i kolana. Stawy by na to wychodziło. Miałam robione badania, byłam u reumatologa i nic nie stwierdzono. Ciągle odczuwałam ból w całych rękach, i w całych nogach. Przy czym miałam problemy z ruszaniem rękami i zginaniem kolan.
Ledwo zasypiałam z powodu bólu, a rano ledwo się poruszałam. Chodzenie po schodach-katorga.
reumatolog kazał mi pić meliskę i dostałam leki przeciw bólowe. Brałam je dwa tygodnie. Od tamtej pory, ręce i nogi bola mnie tylko przy określonych sytuacjach, nie cały czas.
Minęło już pół roku odkąd nie biorę żadnych leków.
Bóle odczuwam:
-przy zasypianiu
-gdy zmarznę
- gdy kończyna długo spoczywa w jednej pozycji( zgięta)
(odczuwam wtedy również mrowienie, szczególnie w rękach, co nie jest drętwieniem)
-w nocy(budzę się przez ból
-po wysiłku fizycznym

Dodatkowo mogę powiedzieć, że "strzelaja mi ścięgna" często naskakują(jeżeli to tak można nazwać) i nie odskakują. Wywołuje to ból. Szybko się męczę.
Miałam robione badania krwi. Sprawdzane ASO(chyba), nie jest to choroba reumatyczna, ani nic ze stawami, ani artretyzm(!)
Mam 17 lat, zaczęłam chorować rok temu. Cięzko mi się z tym żyje. Tym bardziej, że byłam dosyć sprawna fizycznie i lubiłam ćwiczyc.
Pamiętam, że podczas okresu ciągłego odczuwania bólu, nacisk na tkliwe punkty naprawdę sprawiał mi ból. Okolice kolan, barków, karku, ukłucia w klatce piersiowej, bóle kręgosłupa.

Czy to fibromialgia? Wiem, że może powinnam isc do lekarza, ale nie bardzo wierzę w to czy ktokolwiek mi pomorze, rodzice ciagle mówią, że samo przejdzie.
Jestem sama i dlatego liczę na pomoc.
gość
20-08-2007, 11:51:00

16-08-2007 o 17:17, kalablack :
Przede wszystkim: przez prawie pół roku ciągle bolały mnie ręce i nogi. Sczególnie barki, łokcie i kolana. Stawy by na to wychodziło. Miałam robione badania, byłam u reumatologa i nic nie stwierdzono. Ciągle odczuwałam ból w całych rękach, i w całych nogach. Przy czym miałam problemy z ruszaniem rękami i zginaniem kolan.
Ledwo zasypiałam z powodu bólu, a rano ledwo się poruszałam.
Chodzenie po schodach-katorga.
reumatolog kazał mi pić meliskę i dostałam leki przeciw bólowe. Brałam je dwa tygodnie. Od tamtej pory, ręce i nogi bola mnie tylko przy określonych sytuacjach, nie cały czas.
Bóle odczuwam:
-przy zasypianiu
-gdy zmarznę
(odczuwam wtedy również mrowienie, szczególnie w rękach, co nie jest drętwieniem)
-po wysiłku fizycznym

Dodatkowo mogę powiedzieć, że "strzelaja mi ścięgna" często naskakują(jeżeli to tak można nazwać) i nie odskakują. Wywołuje to ból. Szybko się męczę.
Miałam robione badania krwi. Sprawdzane ASO(chyba), nie jest to choroba reumatyczna, ani nic ze stawami, ani artretyzm(!)
Mam 17 lat, zaczęłam chorować rok temu. Cięzko mi się z tym żyje. Tym bardziej, że byłam dosyć sprawna fizycznie i lubiłam ćwiczyc.
Pamiętam, że podczas okresu ciągłego odczuwania bólu, nacisk na tkliwe punkty naprawdę sprawiał mi ból. Okolice kolan, barków, karku, ukłucia w klatce piersiowej, bóle kręgosłupa.

Czy to fibromialgia? Wiem, że może powinnam isc do lekarza, ale nie bardzo wierzę w to czy ktokolwiek mi pomorze, rodzice ciagle mówią, że samo przejdzie.

_ Ja tez chorowalam na fibromialgie od dziecka, ale zdiagnozowano ja dopiero 7 lat temu. Z mojego doswiadczenia wiem, ze pomagaja tylko najprostsze srodki przciwbolowe , ale tylko zmniejszaja bole. Zjadlam pare kilo calcypiryn, asprokolow itp. Teraz Paracetamol. NO I OSTATNIO Tramadol w kroplach. Pomagaja tez antydepresanty, a wszczegolnosci amitriplina. Ostatnio pojawil sie lek CYMBALTA. Nowej generacji. MOJ MAZ ZAZYWA JUZ ROK I JEST LEPIEJ. Moze tez normalnie funkcjonowac, jezdzi samochodem itd.
NIE POMAGAJA wszystkie niesterydowe leki przeciwzapalne. (mialam tylko od nich dwa razy wzody zoladka). NIe pomaga gimnastyka masaze klasyczne itd. Pomaga tylko krioterapia!!!!! Plywanie w cieplej(!) wodzie. Spacery. Ruch owszem ale bez napiec i nie forsowny. Przyczyny moga byc immunologicze, ale fibromialgie stwierdza sie w wiekszosci u osob , ktore mialy trudne dziecinstwo. Jesli Twoi rodzice lekcewaza Twoj bol idz sama do reumatologa, czasem, tez ortopeda jest w stanie rozpoznac chorobe. Wazna jest rownowaga pomiedzy wysilkiem a odpoczynkiem. Stresowe sytuacje rodzinne zaostrzaja przebieg choroby. Pojawiaja sie tez poglady, ze Fibromialgia jest zamaskowana depresja. Trzymaj sie . Jak masz pytania. : Grazynajackiewicz@home.nl Grazyna
Początkująca
20-08-2007, 13:18:00

Bardzo dziękuje
dla mnie liczą się wszystkie rady

A lista leków myślę, że bardzo się przyda.

Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
gość
26-08-2007, 17:30:00

16-08-2007 o 17:17, kalablack :
Ledwo zasypiałam z powodu bólu, a rano ledwo się poruszałam. Chodzenie po schodach-katorga.
Bóle odczuwam:
-przy zasypianiu
-gdy zmarznę
-po wysiłku fizycznym

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: