Reklama:

Dystrofia miotoniczna typu 2 (92)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-12-2015, 15:19:19

Witaj ,wymuszaj aby zrobiono Ci inne badania nap.na miotonie lub DM typ 1 ,nie martw sie Ja mam to samo i wyszło mi Dm typ2. Ciezko to ukrywac ,udwac ze nic człowiekowi nie jest.Najgorzej jest jak wysiadam z nyski często upadam wychodząc z niej i dlatego unikam nysek,sa inne czynnosci nawet czasem jezyk sztywnieje wiec nie poddawaj się ,badania to podstawa .Póżniej mozna starac sie o grupe przysługuje jak najbardziej przy tej chorobie.Jeszcze jedno sprawdzcie tarczyce przy podejrzeniu DM bo tarczyca wówczas szaleje,mało piszecie o swoich doświadczeniach.A co z ćwiczeniami czyli rechabilitacja nik mnie nie kieruje ,nie ma leków a choroba moze sie pogłębiac ,piszcie co kolwiek Pozdrawiam Anka
gość
14-12-2015, 21:57:07

Witam, czy ktoś może mi pomóc? Wykryto u mnie DM. Praktycznie moje objawy to Drżenia mięśni.
i na tym się kończy. Chodzę, dźwigam rzeczy, wstaje i biegam bez problemu.
Lecz zacząłem sobie wmawiać SLA, ze względu fascykulacji ciała oraz sporadycznie języka.
Pani neurolog mówi mi że wyszło by mi to w EMG, oraz że SLA to choroba neuronowa, a badanie wykryło ciągi miotoniczne.
Czy ja po prostu psychicznie tak się nastawiłem że to objawy np nerwicy?
gość
15-12-2015, 18:53:07

Witajcie starałam sie o grupe i tak dostałam drugą,więc mozna sie starac jak najbardziej Anka
gość
16-12-2015, 10:53:52

ja mam zdiagnozowaną na podstawie badania genetycznego DM2. mam 31 lat, wiem o chorobie od 5 lat. na razie przebiega u mnie bezobjawowo. badania miałam zrobione gdyż u mojej mamy wykryto DM2.
gość
16-12-2015, 11:00:16

Ania, co do rehabilitacji to myślę, że warto. Jak pisałam wcześniej ja nie mam objawów, ale moja mama ma. dwa lub trzy razy była w szpitalu na takich 2-3 tygodniowych turnusach rehabilitacyjnych i choć cudów nie ma, to wydaje mi się, że to pomaga. Niestety moja mama nie jest systematyczna, może gdyby była efekty byłyby lepsze :( warto ćwiczyć oczywiście na miarę sił i starać się o rehabilitację. Jakbym mogła jakoś pomóc mój mail nita84-84@o2.pl
gość
18-12-2015, 14:08:59

Witam serdecznie pytaliście sie czy należy sie jakaś renta ,czy grupa.Tak oczywiście ,że tak Ja sie starałam o grupę i przyznano mi drugą na stałę.Jak najbardziej sie nam coś należy i owszem jeśli ktoś posiada prawojazdy to również karta parkingowa sie należy.Jestem mężatką i mam dwoje dzieci mąż pracuje za granicą mój dochód przekracza na jedną osobę więc tak naprawde nic mi sie nie należy.Gdy udowodnia Wam ,że chorowaliście przed 21 rokiem życia to należy sie pielęgnacyjne to irytujące ale nic nie poradzę.Mam grupe moge jeżdzić na ulgowym bilecie i mam karte parkingową nic poza tym ....Więc moje stwierdzenie ,ze lepiej nie brać ślubu lub wziąć rozwód hmmm porażka pozdrawiam Anka
gość
18-12-2015, 22:20:08

Odpowie mi ktoś na moje pytanie? 2 post na tej stronie.
Dwa, w wyniku EMG wyszło by podejrzenie SLA jeśli bym miał?
Wyszło mi tylko ciągi miotoniczne.
gość
24-02-2016, 11:32:30

Cześć!
Jeżeli szukasz informacji na temat dystrofii monotonicznej, to zapraszam Ciebie na mój blog w pełni poświęcony tej chorobie - miotonia.pl
Pozdrawiam,
Łukasz
gość
30-03-2016, 01:02:21

Witam wszystkich :)
Mam pytanie do Ani, która dostała drugą grupę inwalidzką: ile masz lat? czy masz też jakieś inne choroby współistniejące? Podaję maila: sylwia.kaminskaruszkiewicz@op.pl
Mam 41 lat, w zeszłym roku stwierdzono u mnie i mojego 13-letniego syna DM 2. Rok wcześniej wykryto tę chorobę u mojej mamy (65 lat). Próbki do badań genetycznych pobierał nam dr. Bodzioch w Krakowie, bo w Warszawie nie chcieli zrobić badań mojemu synowi, twierdząc że na pewno nie ma objawów, choć nikt go tam na oczy nie widział. Dr. Bodzioch go zbadał, stwierdził nieprawidłowości w odruchach kończyn dolnych i zrobił badania. Syn na razie czuje się dobrze, jedynie po nadmiernym wysiłku drżą mu mięśnie ud i nierówno bije serce, choć był badany kardiologicznie i wszystko jest ok. Mama ma tętniaki mózgu, zaćmę, jaskrę, miała też guzki na tarczycy, leczone radiojodem plus problemy kostno-stawowe. Nogi ma bardzo słabe i chude, choć cała jest korpulentna. Ja mam usunięty pęcherzyk żółciowy, kiepsko chodzę po schodach, o szpilkach mogę pomarzyć. Uda chudną, a łydki są coraz grubsze. Czasem jak za szybko wstaję, to się potykam o własne nogi, bo dużo wolnej się prostują. Pojawiło się też wysiłkowe nietrzymanie moczu. Kiedyś miałam silne ręce, teraz mam problemy z otwarciem butelki wody, słoika czy umyciem i wysuszeniem włosów, o pracach domowych z rękoma w górze czy praniu ręcznym nie wspominając. Czasem po zaciśnięciu dłoni w pięść nie mogę wyprostować palców. A po większym wysiłku drżą mi mięśnie nóg i rąk i mam mimowolne ruchy kciuków. Niedawno pojawiły mi się problemy z połykaniem. To jest tak, że niby jem normalnie i nagle ni z tego ni z owego zaczynam się dławić, to trwa tylko chwilę i potem wszystko wraca do normy. No i strasznie mam pospinane mięśnie, zwłaszcza karku i pleców przez co łapią mnie rwy barkowe i kręcz szyi. Tak jak mama mam problemy kostno-stawowe. Miałam dwukrotne zapalenie stawów kręgosłupa, nie mogłam chodzić ani się sama ubrać, a ból był tak straszny, że chciałam się zabić. Mam dodatni antygen HLA B27 przez co byłam diagnozowana w kierunku ZZSK (zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa). Na szczęście to się nie potwierdziło, stanęło na niezróżnicowanej spondyloartropatii. Oczywiście chodzę na rehabilitację, ćwiczę też w domu. Owszem to trochę pomaga, ale nieraz już mam dość, bo po chwilowej poprawie przychodzi gorsze samopoczucie i te same ćwiczenia okazują zbyt trudne do wykonania. Wspominałam o depresji? Może lepiej nie. Orientuje się ktoś czy jest jakaś fundacja pomagająca osobom takim jak my np. w rehabilitacji?
Pozdrawiam wszystkich,
Sylwia Karola
gość
30-03-2016, 08:15:59

powstaje pytanie , które objawy są dominujące i determinują postępujące zniedołężnienie, na pocztę prześlę informacje jeśli wyrazisz zgodę

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: