Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
10-03-2012, 18:32:28

Witaj Leszku no cóż nie jeden i nie dwa razy pisaliśmy na tym forum że dyskopatia to choroba podstępna i bardzo *** , wszak objawy tej choroby ujawniają się rożnie i nie ma na to chyba konkretnej reguły aby było tak ze znajda się idealnie takie same przypadki podobieństwa są
i tak samo się ma do bólu każdy z nas inaczej go znosi .
Pooperacyjne wstrzymanie moczu może mieć różne aspekty i nie koniecznie płynące z objawów przykręgosłupowych tak samo się ma to do nadciśnienia chociaż ja z własnego doświadczenia i życia wiem jedno że przez większość lat byłem niskociśnieniowcem do tego stopnia ze nie raz miałem problemy aby lekarz wydał mi zdolność do pracy , niestety po paru zabiegach na odcinku szyjnym nastąpił zwrot i jestem nadciśnieniowcem . Wstrzymanie moczu może nie koniecznie zależne tez od kręgosłupa zdarza się tak ze pacjent aby nie wysikać się do kaczki wstrzymuje sam mocz a potem już jest problem z pozbyciem się go może to tez być reakcja na rożnego rodzaju leki które to mogą powodować taka sytuacje ale tez może przyczyna takiego stanu rzeczy tkwić w dolnym odcinku kręgosłupa musiał byś zrobić rezonans odcinka Ls aby ewentualnie taka sytuacje wykluczyć lub potwierdzić .
Rezonans magnetyczny to obraz trójwymiarowy i uwidacznia wszystko jest to najbardziej wiarygodny obraz jaki do tej pory udaje się człowiekowi osiągnąć.
http://www.ortopedia.edu.pl/htmle/stenozakanalu.html
na tej stronie możesz poczytać o stenozie
http://www.przychodnia.pl/reumatyzm/index.php3?s=3&
Aneta to dopiero 8 doba pewnie jeszcze nie masz nieusuniętych szwów a czy przed zabiegiem miałaś problemy z równowaga zbyt mało szczegółów by się konkretnie ustosunkować do Twojego pytania . Okolice blizny mogą powodowa takie objawy jak brak czucia lub przeczulica każdy to inaczej przechodzi .
Pozdrawiam
ks Janusz
Forumowicz
10-03-2012, 18:45:00

słowo które wpisałem a jest z gwiazdeczkami to u p i e r d l i w a
ks Janusz
Początkujący
10-03-2012, 19:27:57

Witamw
Witam
Jeśli chodzi o wstrzymywanie tego moczu.To się zaczęło ok.7 lat temu.Ale nie było to takie dokuczliwe bo złapało i po kilku dniach puszczało.Od 3 lat leczę się u urologa niby na łagodny przerost gruczołu krokowego[dostałem lek po którym było lepiej]ale ta diagnoza nie potwierdza się w badaniach.Według badań prostata ok.Jak urolog dowiedział się o kręgosłupie to swoją diagnozę podtrzymuje ale dodaje ZABURZENIA ZWIERACZY!Po operacji mocz się wstrzymał bo ja nie mogłem go wydalić a naprawdę próbowałem-zrobiłem 2 razy nie dużo.cały czas było parcie na mocz takie że cewnik mi wyleciał który mi założono dobiero jak robiła się niewydolnoś.Do cewnika poszło przez parę minut ok.2,5 litra.Potem po paru dniach oddawanie moczu było SUPER!!!!.Od 2 miesięcy znowu się wstrzymujeJa też myślę o L-S.Mam tylko tomografię która pokazuje wypiklinę dokanałową L4/5 z uciskiem na lewy korzeń rdzeniowy.Cały czas myślę o rezonansie L-S.Pozdrawiam i dziękuję
Początkująca
10-03-2012, 19:53:14

Witam sądzę że u Ciebie główną przyczyną zaburzeń oddawania moczu to przeost guczołu krokowego a dyskopatia to swoją dogą ale bez zaburzeń czynności zwieraczy.Obrzęki po operacji to zaburzenia czynności nerek i hwiejne nadciśnienie.Dolegliwości zwykle zwiazane śą z wiekiem tak jak zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa w tym również dyskopatie.
Ja przed operacją miałam również zaburzenia równowagi przy skręcie szyją na boli i do dołu.Teraz mniejsze ale nie zwracam głowy na boki.Inni pacjenci którzy leżeli ze mną mieli również omdlenia i zaburzenia widzenia.Jak jest u was z tą przykrą dolegliwościa.
Czy mieliście zaburzenia równowagi i czy macie dalej.Aneta
gość
11-03-2012, 18:23:05

Aneta o zaburzeniami równowagi po operacji kręgosłupa słyszałam chociaż ich sama nie miałam. Miała moja koleżanka i lekarz jej powiedział że to jest efekt zmiany ciśnienia w kanale kręgowym po operacji. Tak ponoć może być ale z czasem powinno ustępować. Od razu odpowiadam na nasuwające się pytanie że niestety nie wiem co oznacza pojęcie "z czasem". To może być tak jak z całą reszta, że czas ustępowania zmian jest indywidualny. Ja miałam trochę dziwna przygodę która opisywałam na forum ale to dotyczyło problemu z szybkim zerwaniem się do biegu. To było chyba coś 3miesiące po operacji.
Asia
Buraczek
Forumowiczka
11-03-2012, 18:34:16

No tak,....... jak zobaczyłam co mi wyszło powyżej to w końcu zwlokłam się z łóżka gdzie słodko czytałam ebooka na moim tablecie ufundowanym z odszkodowania PZU za operację bo widzę, że pisanie z niego na forum wiąże się z utrudnieniami. Przepraszam was za te czasem niepasujące gramatycznie słowa - program zgadywał za mnie co chcę pisać a ja nie wszystko sprawdziłam i teraz się wstydzę.
W każdym razie po operacji mogą wystąpić zaburzenia równowagi i to potwierdził mojej koleżance neurochirurg jak ona była na kontroli około 2 miesiące po operacji.
Asia
Początkująca
11-03-2012, 18:51:24

Dziękuję za dobrą i pocieszającą wiadomość.Chciałabym się od Was jeszcze dowiedzieć kiedy i czy wogóle będę mogła bardziej ruszć głową na boki i do góry bo do dołu to podobno mniejszy zakres pozostanie , czy to już tak pozostanie małe zakresy ruchu.Nie mam kołnierza, miałam robione /PEEK/ dwa poziomy C4/C5 i C5/C6 ja już pisałam 8 dni temu.Nie mam już szwu.Chodzę po domu, poleguję ale nie wiem co dalej.Drętwieje mi raz jedna raz druga ręka i czasami mam zaburzeie równowagi mniejsze jak przed operacją ale mam.Myślałam że to przejdzie a nie przechodzi.Zwolnienie mam dalej 28 dni.Ciekawę kiedy będę miała zupełnie swobodne ruchy.
Wtajemniczona
11-03-2012, 19:10:42

Asiu- Buraczku!
Pisałaś szczerze od serca a to się liczy pal sześć na gramatykę.
Pozdrawiam życzę zdrówka na nowy tydzień i oczywiście na zawsze.
Asiu super ,że jesteś na tym forum ponieważ bardzo często udzielasz cennych porad ludziom przed i po . gratuluję i proszę o aktywność nadal. Jak znajdę chwilkę podzwonię do Ani po korpo. i podzielę się wiadomościami tymczasem trzymamy za nią kciuki uda się!
wiesia
Początkująca
11-03-2012, 19:24:25

Aneto, mój lekarz na takie pytania odpowiadał "CIERPLIWOŚCI". Będziesz ruszać głową prawie normalnie, prawie, bo przy spojrzeniu energicznie do góry albo na dół będziesz czuła dyskomfort ( przynajmniej ja tak mam- nie całe 5 miesięcy po operacji). Drętwienia powinny przejść do 3 miesięcy PO. Szyja stopniowo będzie wracać do stanu sprzed operacji, na początku większość z nas miała wrażenie, że jest bez czucia. Dobrze jest ją leciutko masować, a raczej głaskać, delikatnie i nie tam gdzie blizna.
Kołnierz nosi się po to, żeby pamiętać, że przez ok. 2-3 m-ce PO nie wolno kręcić głową, myślę, że chociaż nie kazali Ci go nosić, dobrze jest się do tego zastosować. Trzeba pamiętać, żeby obracać się całym ciałem, na początku jest to trudne, ale można się przyzwyczaić. Także na razie nie kombinuj i nie sprawdzaj, jak daleko da się obrócić głową, bo na pewno Ci to nie służy. Będzie dobrze, ale daj sobie czas....
Joanna
Forumowiczka
11-03-2012, 21:43:39

joan-na 2012-03-11 20:24:25 Aneto, mój lekarz na takie pytania odpowiadał "CIERPLIWOŚCI".
Joanna
Z ust mi to wyjęłaś :)
Anetka bardzo mi przypominasz mnie samą sprzed 5 miesięcy :). Przede wszystkim musisz przyjąć do wiadomości i pogodzić się z tym, że powrót do sprawności jest baaaaardzo powolny i prawdopodobnie nie osiągniesz tej sprawności w 100%. Cos pozostanie ale nie traktuj tego w kategorii niepowodzenia tylko takiej prawidłowości. Może to być leciutkie pobolewanie na zmianę pogody (czasem już 2 dni wcześniej), może być mniejsza sprawność ręki, mogą być czasem resztkowe drętwienia - coś ci pozostanie. To przez blizny które masz na nerwach - one reagują inaczej niż prawdziwa tkanka nerwu. I może się zdarzyć, że po względnej poprawie przyjdzie też czas chwilowego pogorszenia. Nie chcę krakać ale jak jesteś dopiero 8 dni Po, to chwilowe pogorszenie jeszcze jest przed tobą. Do tej pory nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, czy obrzęk przez jakiś czas narasta a potem się cofa czy to jakaś inna reakcja. W każdym razie jesteś jeszcze w euforii po udanym wybudzeniu się z zabiegu a przed tobą wiele różnych stanów psychicznych, łącznie z lekką depresją z powodu braku cierpliwości (nikt z nas jej nie miał).
Ja miałam operację 4 października. Do tej pory coś mi jeszcze dolega chociaż nie codziennie. Przede wszystkim stałam się 100% pogodynką - wyczuwam totalnie wszystkie zmiany pogody i to i fronty niżowe i wyżowe a już w szczególności wysoką wilgotność powietrza tuz przed opadami. Jak dłużej pracuję bez odpoczynku to zaczyna mnie coś bolec od karku w stronę "zdrowej" łopatki i podejrzewam, że to są jakieś napięcia mięśni na skutek innego ułożenia kręgosłupa. Jak się na 20-30 minut położę i rozluźnię, to puszcza. W normalnych czynnościach nie czuję słabości w ręce ale jak próbuję myć podłogę mopem lub czyścic lustra (mam je w szafach w dużej ilości) to ręka jednak zaczyna boleć. Z perspektywy czasu widzę, że zdrowienie następuje na zasadzie 3 kroki do przodu i 2 do tyłu :). Powoli.
Tak więc przed tobą jeszcze bardzo dużo wrażeń :)))
Asia
--------------------------------------
P.S. Wiesiu ale jesteś niesamowicie miła :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: