Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
14-10-2011, 20:35:53

Witaj Aniu. Kołnierz mam nosić w samochodzie. W szpitalu rehabilitanci zalecają żeby nosić cały czas ale lekarz który mnie operował powiedział żeby tylko asekuracyjnie w środkach komunikacji i jeżeli czuję się gdzieś niepewnie.
Zresztą jak noszę go dłużej to zaczyna mocniej boleć szyja. Wiem że szkoły są różne. Na razie uważam cały czas i bez kołnierza też chodzę prosto i sztywno.
Asia
Buraczek
gość
14-10-2011, 20:55:27

Asiu, może zakres Twojej operacji był mniejszy i dlatego kołnierz nie jest tak bardzo potrzebny. Ja jednak, mimo iż męczyłam się w nim 6 miesięcy/ nie wolno mi go bylo ściągać nawet do snu i kapieli/, uważam, że teraz moja szyja jest lepiej zrosnięta i lepiej była chroniona w zyciu codziennym. Ja bym raczej słuchała rehabilitantów. Czy już masz termin jakiejs rehabililitacji? Wzięłaś w szpitalu skierowanie na poszpitalna rehabilitację na jakimś stacjonarnym oddziale? Czy wiesz jak teraz załatwiać dalsze rehabilitacje - na załatwienie uzdrowiska masz 3 miesiące po zabiegu, podobnie zwykłego szpitala uzdrowiskowego. Wiesz jak to załatwić?
Jeeśli potrzebujesz jakichś wskazówek od starego kręgosłupowego wyjadacza, pisz na amadobo@wp.pl lub gg 3348670.
Ania po korporektomii21
gość
14-10-2011, 21:04:30

Oj, cos sie zle wysłalo. Pytając Cie o szpitale rehabilitacyjne miałam na mysli, że są "zwykłe" i uzdrowiskowe szpitale rehabilitacyjne i że na ogół tryb załatwiania pobytów w takich placówkach nieco sie rózni.
Ania
gość
14-10-2011, 22:13:13

Dzieki Aniu. na razie dochodzę do siebie a całą resztą zajmę się po wizycie kontrolnej w listopadzie. Najpierw muszę usłyszeć jakie wskazówki ma mój lekarz. Ale zapisałam sobie namiary na ciebie - dzięki za pomoc.
Asia Buraczek
gość
16-10-2011, 08:40:03

Aniu po korporektomii

Napisz bardzo prosze o swoich objawach. Szczegolnie interesuje mnie jakie objawy mialas przed operacje, od kiedy i jak sie nasilaly.Napisz rowiniez prosze czy po operacji wszystkie dolegliwosci zniknely, oslabily i w jakim ewentualnie czasie. z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Mariusz
Forumowicz
16-10-2011, 08:48:53

Witam.
Jestem bliżej niż dalej operacji bo jak zwykle jest jakieś "ale".
2 neurochirurgów powiedziało , że muszę się operować w miarę szybka, trzeci że nie muszę szybko ale im później tym gorzej.

Przypomnę że nie mam drętwień,mrowień,paraliżu ale jakby ból,dyskomfort ,chrupanie i przeskakiwanie czegoś w karku mam.Czuję że fizycznie osłabłem niemiłosiernie.
Raz jest lepiej a raz gorzej.

Teraz pytanie do osób , które są po operacji które zwlekały z nią.

Czy jeżeli można by było cofnąć czas i dowiedzielibyście się , że macie kontuzję kręgosłupa szyjnego zdecydowalibyście się na operację od razu czy czekali (nie wiem na co),rehabilitowali a potem i tak skończyli pod nożem?

Pytam bo lekarz , który ewentualnie będzie mnie ciąć powiedział , że jeśli chce to mogę brać zabiegi,rehabilitacje,sanatoria odwlekać operacje i czekać tylko na co - aż nie wstanę z łóżka ???

A przy takiej kontuzji operacja jest nieunikniona.Tylko czekać czy operować teraz jak nie ma jeszcze wielkich zmian w kręgosłupie.
gość
17-10-2011, 09:12:08

Witajcie kochani forumowicze i forumowiczki !!piszę po raz kolejny bo po wizycie u drugiego neurochirurga mam wątpliwości co robić .Jeden mówi opercja jak najszybciej ,drugi się zastanawia ..A przecież ja nie jestem lekarzem i nie wiem .Nie wiem też czy to normalne ,że nawet mnie nie badał ,a mam niedowłady rąk,i lewa noga też są problemy ,ma zniesione prawidlowe odruchy nerologiczne.Obejrzał tylko rezonans i kazał ztobić drugi ,bo ten mu nie wystarczał.Może opiszę co na nim wyszło to może ktoś z Was wypowie się na ten temat.Bedę bardzo wdzięczna!!!!Rozlużnienie aparatu więzadlowegoze zniesieniem fizjologicznej lordozy szyjnej i kifotycznym ustawieniem na poziomach C2/C3/C4/C5/C6.Trzony kręgowe o prwidlowej wysokości oraz morfologii sygnalu.Osteofity na krawedziach trzonów kregów.Tarcze miedzykregowe o prawidlowej wysokości , na poziomach C4/C5 i C 5/C6 o obnizonej IS w obrazach T2-zależnych.Na poziomie C3/C4 niewielka szerokopodstawna protuzja tarczy miedzykręgowej z zaznaczoną redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego.Na poziomie C4/C5 niewielka protuzja tarczy międzykręgowej z zaznaczona redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego. Na poziomie C5/C6 centralna przepuklina tarczy miedzykregowej z uciskiem na struktury worka oponowego oraz obustronnym ograniczeniem otworów miedzykregowych. Byłabym wdzięczna za podpowiedż co robić .Czy iść do kolejnego lekarza,czy zostać u tego.Dodam,że dziś niby mam dostać skierowanie na zabieg.Ma być w Lublinie. Czy może ktoś z Was był tam operowany? Bardzo wszystkich pozdrawiam i czekam na Wasze sugestie.W końcu tak wiele przeszliście i macie wiecej doświadczenia.Dodam ,że mam 34 lata.
gość
17-10-2011, 16:27:49

Witaj Gościu z opisu MR wygląda to niezbyt dobrze.
A jakie masz objawy neurologiczne, typu: drętwienia, mrowienia, osłabiona siła mięśniowa itp? Jakie jest Twoje ogólne samopoczucie i funkcjonowanie na co dzień?
Jeżeli lekarze proponują operację bo widzą zagrożenie, to rozważ to i skonsultuj jeszcze z innym neurochirurgiem, neurologiem, rehabilitantem.
Wiem, nie jest to łatwa decyzja...
W Lublinie są dobrzy fachowcy, którzy specjalizują się w szyjkach (w PSK 4)ul. Jaczewskiego.
Też mam przepukliny na dwóch poziomach C/5/6/7 miewam b.silne bóle głowy, szyi i rwy ramienne oraz drętwienia nocne rąk i na stałe dwóch palców: serdecznego i małego lewej dłoni.
Na razie rehabilituję się i oszczędzam. Nie skaczę już po oknach ze ścierką ! Przestał denerwować mnie już kurz na nich i mam już wniosek do sanatorium z ZUS...
Poczytaj wcześniejsze /szczególnie początkowe wpisy Zosi- Anioła tego forum, dadzą Ci wiele do myślenia oraz wiele dobrych rad/ jak też innych doświadczonych forumowiczów. To dobra lektura, mnie wiele pomogła.
Myślę, że Zosia pojawi się, bo już Jej dawno tu nie było... Zooooosiu !!!
Pozdrawiam wszystkie kochane szyjki
anTosia
gość
17-10-2011, 17:23:33

Mariuszu
u mnie objawy zaczęły się od zawrotów glowy, co z początku lekceważyłam. Gdy w końcu poskarzyłam się lekarzowi rodzinnemu, że kręci mi sie w glowie, dostałam skierowanie na MRI /wtedy rodzinni mogli je wypisać/ i okazalo się, że w gruncie rzeczy moja szyja w całości nadaje się do wymiany. Zdjęcia rtg wcześniej pokazywały zmiany ale nie widac na nich było zmian mielopatycznych i wielu innych.
Ja w sumie od tego mri do operacji przechodziłam 2 lata /różne perturbacje kolejkowo-lekarskie/.
W ciągu ostatniego roku zaczęly się włączać objawy takie jak
drętwienia i drżenia rąk i nóg / nogi to wiązano z ledzwiowym, bo tam też sa straszne rzeczy/
"otwieranie się" dloni, gdy coś w nich niosłam, stąd wytłuczony caly serwis z duralexu
zawroty głowy i pczucie opadania w otchłań
Zaburzenia widzenia - znikanie obrazu lub widzenie stroboskopowe
Poczucie, że ktoś wyciąga gwałtownie dywań spod stóp
"uciekanie glowy"- takie odczucie jak w gwałtownie hamującym samochodzie
omamy sluchowe / niestety po operacji zostały, co chyba powinnam częściowo wiązac z niedosluchem - nie robiłam przepływów/
Zaznaczam, że przed operacja w ogóle nie odczuwałam żadnego rodzaju bólu, więc gdyby nie sławetne mri, mogłabym polec nagle z powodu ucisku na rdzeń.
Po operacji własciwie zaraz te objawy ustąpiły, tak że gdy wstałam, nie miałam juz ani zawrotów glowy, ani własciwie drżen.
Nie powiem o bólu pooperacyjnym, gdyż mój wspanialy doktor zalecił podłączenie mnie pod pompe morfinową i przez kilka dni podawali mi leki.
W tej chwili czuję sie jakby nic się ze mna nie dzialo, psychicznie drżę, bo tona żelastwa w szy a za chwile druga na dole...
Gdyby nie konieczność operowania lędzwiowego, z pewnościa juz bym w te wakacje wsiadła na rower i popedziła w świat.
Ale co cie odwlecze........:-
Ania po korporektomii
gość
19-10-2011, 12:40:02

Witaj Aniu i dziekuję za informację.
Ja natomiast jak pisałem czuję sie różnie. Np. w zasadzie od paru dni znikneły mi zawroty głowy ale mam natomast silne mrowienie nóg i troche lewej reki ( dodam że miałem własnie rwe barkową po tej stronie). w ciagu dnia tez mam "różna jakość widzenia" jak się np zdrnerwuję to mam gorszy wzrok (a denerwuje się czesto) no i cały czas mi szumi w uszach. Ale tak jak pisałem najbardziej denerwuje mnie mrownienie w nogach podczas leżenia, a później jak wstane i chodzę to bola mnie nogi. Dodatkowo drżą mi dlonie a jestem juz 7 tygodni po operacji
pozdrawiam
Mariusz
pozdrawiam
Mariusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: