Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-03-2011, 08:46:55

Witaj Mysia!
Cieszę się, że już po najgorszym. Napisz czy zalecono już rehabilitację i jaką. Mój mąż idzie na kontrolę neurochirurgiczną 22.03.11 i wtedy zobaczymy jak zachowują się implanty po 1,5 miesięcznej operacji. Tymczasem rehabilituje się z trudem /magnetrinic i ćwiczenia manualne i troszkę gimnastyki szyi/ .Pozdrawiam, życzę wytrwałości Wiesia
gość
16-03-2011, 09:05:51

Do Haliny
WITAJ! Mój mąż jest też po operacji mielopatii szyjnej. /zabieg 11.02.11/ Operacja w Nowej Soli. Na 3 dzień od zabiegu rehabilitacja w szpitalu. Po wyjściu ze szpitala rehabilitacja w miejscu zamieszkania w przychodni. /magnetronic i ćwiczenia manualne i izometryczne/
9 maja konsultacja w ośrodku rehabilitacyjnym Popielówek tj. koło J.Góry. i jak się uda szybko to leczenie sanatoryjne. Kontrola ze zdjęciem u neurochirurga ,który operował w 22.03.11. Jak na razie to ręce trochę sprawniejsze gorzej z nogami mąż ma wrażenie ,że nie chodzi a ciągnie nogi za sobą. Niestety mielopatia jest raczej nie do pokonania. Masz rację dobrze ,że to na razie nie paraliż a co dalej to kwestia czasu i organizmu. Postaramy się walczyć , czego i Tobie życzę.Czy nosisz kołnierz? U nas obyło się bez kołnierza. Po konsultacji u lekarza odezwę się. Pozdrawiam Wiesia
gość
16-03-2011, 10:51:36

Wiesiu,,dziekuję....Witajcie Szyjki....
Ja mam zakaz noszenia kołnierza...i zakaz jakiejkolwie rehabilitacji..:(..Dziwię się,że wszyscy mają cos zlecone a ja nadal nie.Być może ,że boją się nadal o dalsze uszkodzenie rdzenia.Zostały 2 dyski do zrobienia C6-C7 i juz nastepny C7-Th 1 (centralna przepuklina mk wraz z osteofitami...modeluje rdzeń kręgowy i zwęża otwory mk..
Sama juz nie wiem..Bolą ramiona..tył głowy i plecy. Pewnie,że się cieszę...byłam przeszczęśliwa,że nie jestem sparaliżowana..Ale teraz jak czytam wszyscy przechodzą jakąs rehabilitację...a ja..nic. Nawet nadal NIC..nie mogę robić.ZAKAZ.Chociaż ręce zrobiły sie sprawniejsze.
Proszę dajcie jakieś wskazówki....
Halina
gość
16-03-2011, 16:11:46

Witaj Wiesiu!

Mój lekarz przez pierwszy miesiąc polecał dużo leżenia nie polecał podnoszenia rąk powyżej wzroku i do 3 miesięcy żadnej rehabilitacji - spokojne życie .Jestem już bez środków p.bólowych. Może dlatego że miałam wypadek i miałam zerwane wiązadła. Długo byłam na stole od 8- 13.
Jestem bardzo zadowolona z efektów.
Pozdrawiam
gość
16-03-2011, 17:31:48

Mysiu.
.nie wiem czy tak mogę się zwracać?.Chyba jesteśmy w podobnej sytuacji.Ja miałam 31.01.11 roku operację.Trwała od 14:30 do 2o.Też mam wstawione 2 implanty i stabilizator.Ale mam mielopatię.Zostały jeszcze na tą chwilę 2 dyski.Też uważam,że byłam w bardzo dobrych rękach!! Dokonał cudu!.Na ojomie leżałam 15 godz.A w trzeciej dobie wypuszczono mnie do domu.Były dni,że byłam bez środków przeciwbólowych ale teraz...horror.Ból ramion,głowy i pleców.Dużo by pisać.Chyba sama sobie zaszkodziłam..chwyciłam za żelazko no i najgorsze,że jak śpię bezwiednie przewracam się na brzuch:(...
Życzę zdrowia...Od Ciebie dowiaduję się,że jak najwięcej leżeć...dzieki...
Halina...
gość
16-03-2011, 23:22:59

Witajcie,
Mam 23 lata i problem z kregoslupem szyjnym. Nie mam co prawda ubytkow neurologicznych - nie boli mnie glowa nie dretwieja mi rowniez konczyny. Jedyny problem to bol po wysilku miedzy lopatkami oraz osttnio utrzymujacy sie bol miesni szyi - nie jest on bardzo silny - jest to bardziej uczucie zmeczenia i napiecia miesni. stres nie daje mi zyc i poteguje to wszystko. dodam ze po bieganiu okolo 30-60 minut miesnie szyi sa napiete lecz bez jakiegos mocnego bolu. Nie musze siedziec na tabletkach ale zwracam sie do Was drodzy forumowicze nauczony Waszym czesto dosc przykrym doswiadczeniem - i szukam Waszej pomocy. Jestem osoba mloda... aktywna - choc ostatnio mniej... nie wyobrazam sobie zycia w bolu... po operacji.. mam dopiero 23 lata. Lekarz rodzinny nie chce mi dac skierowania do neurochirurga by ten dal kontrolnie rezonans magnetyczny. mam wrazenie ze w tym kraju lepiej leczyc niz zapobiegac.... :( jedyne co dostalem od lekarza to slowa "wieksza aktywnosc - spacery" oraz przepisane diclo duo z jakims lekiem na rozluznienie miesni bez lekow oslonowych... o koniecznosci ktorych dowiedzialem sie od znajomej farmaceutki. nie wiem co i jak robic... nie wiem na ile moj stan jest powazny i na ile nadaje sie to jak kolwiek jeszcze naprawic... jestem w totalnym szoku... przepraszam za chaotyczna wypowiedz ale emocje biora gore do tego stopnia ze nawet jesc mi sie odechciewa. Prosze osoby znajace temat o wypowiedz.

Pozdrawiam
Piotr
Wtajemniczona
17-03-2011, 07:34:31

Witam!!!!!!!!!
Postaram się być w Złotych Tarasach , ustalmy tylko godzinę, nie na ostatnią chwilę.
Ja byłam na rehabilitacji w Konstancinie"Stocer" - polecam rehabilitację, naprawdę warto a wiem coś o tym ,bo nie w jednym miejscu już byłam................
Pozdrawiam.
P.s
Mam nadzieję ,że reszta szyjek też zadeklaruje swój udział w spotkaniu
ADA
Wtajemniczona
17-03-2011, 08:47:42

Do Piotra!
Może już zanudzam ludzi. Ale każdemu radzę wykonać nawet prywatnie rezonans odcinka przede wszystkim szyjnego. Podobnie jak w Twoim przypadku mój mąż też chodził od lekarza do lekarza i była rehabilitacja ,sanatorium itp. ale nikt nie kierował na to uważam podstawowe badanie w XXIwieku. i wyszła mielopatia /poczytaj a zobaczysz jaka to choroba/zabieg operacyjny i niestety niedowłady pozostały. Jesteś młodym człowiekiem więc się ratuj oby nie było za późno
wiesia
gość
17-03-2011, 08:59:39

Droga Wieslawo,

Czytalem wlasnie o mielopatii - tyle ze tam jest napisane ze jest to zespol porazenia miesni - to znaczy ich zaniku ktory w przeciagu 3-5 lat doprowadza pacjeta do smierci. Nie zaobserwowalem u siebie zanikow sily miesniowej ani zaniku miesni - cwiczylem na silowni - jestem osoba postawnie zbudowana - i miesnie bez najmniejszego oporu rosly. Nie wiem co robic...

w pon ide do rodzinnego

Piotr
Wtajemniczona
17-03-2011, 09:13:44

Piotrze!
Ja z uporem maniaka będę Cię nakłaniać do zrobienia rezonansu. Jeżeli wynik będzie dla Ciebie pozytywny to tylko się cieszyć. Przyczyn Twego samopoczucia trzeba będzie szukać może u innych specjalistów np. ortopeda .
Nie jestem lekarzem ja tylko sugeruję ...
Pozdrawiam napisz po wizycie u rodzinnego
wiesia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: